Túrabeszámolók


Télies Mecsek/Hó-PITE/Téli Mecsek

PlecsTúra éve: 20112011.01.10 14:52:41
Téli Mecsek 30

Miután az idõjárásjelentések kétséget sem hagytak afelõl, hogy a hétvégére beköszönt az ideiglenes tavasz, az sem volt kérdéses, hogy akármerre is indul az ember, mindenfelé kiadós sárra kell számítani. Mi ezek tükrében -minden mindegy alapon- a mecseki sarat választottuk.

Az elõzetes elvárásoknak megfelelõen olyan nagy meglepetés már nem is ért, amikor a Jakab-hegy felé bandukolva elõször ragadtam bele a jégolvadás egyenes következményeként keletkezõ hatalmas pocsolyák egyikébe. Illetve a Jakab-hegy felé még nem is annyira, a felfelé vezetõ út egy szakasza inkább egy hatalmas síugrósáncra emlékeztetett: mármint hogy jég és lejtõ… Kár, hogy mi ezen felfelé mentünk! :-)

A Jakab-hegyen aztán tavaszt idézõ, szikrázó napsütés és egy -a házi pálinka fogyasztás kedélyjavító hatásait élesben demonstráló- pontõrpáros várt ránk. Igencsak jól éreztek magukat a fiúk, na… :-)

A Jakab-hegy után viszont nagyon leegyszerûsödött a helyzet, már csak két dolog dominált: egyre szebb idõ és egyre nagyobb sár… Utóbbi csúcspontja, azaz a túra messze legjárhatatlanabb szakasza a DDK-s kék volt a Büdös-kút utántól. Ezt a pár kilométert nehéz nyomdafestéket is elviselõ jelzõkkel illetni... :-)

Egy sárdagasztás közben mellénk szegõdött túratárssal két hatalmas cuppanás között éppen azon elmélkedtünk, hogy a körülményeket tekintve vajon a tavalyi vagy az idei Téli Mecsek-e a szarabb, de miután én tavaly nem voltam, e kérdésben nem tudtam relevánsan nyilatkozni. Abban ettõl függetlenül is hamar konszenzusra jutottunk, hogy az idei körülmények egyértelmûen -viszonyítási alap nélkül is- szimplán szarok – s szerinte nagyjából ugyanilyenek voltak a tavalyiak is. :-)

Meglepõen jó volt viszont a túra vége, a Misinára és Tubesre fel- illetve onnan levezetõ szakaszok kellemes meglepetést okoztak, az út ott jól járható volt, ellentétben a Büdös-kút utáni emelkedõk némelyikével, amelyikeken amennyit tudtam felfelé haladni egyetlen lépéssel, nagyjából ugyanannyit csúsztam is vissza közben a bokáig érõ sárban…

Összegezve mindent, elég kalandos kis túra lett ez a Téli Mecsek, s ugyan csak szûk 33 km volt, de a sárdagonya és az 1300 méter szintemelkedés szépen szívta ki az erõt az izmokból, biz’ a végén olyan érzésem volt, mintha sokkal többet mentem volna…

Ha van kedvetek körbenézni a hómentes, de azért Téli Mecsekben, megnéznétek az ideigelenes jakab-hegyi ugrósáncot, körbenéznétek a Büdös-kútnál, vagy lenéznétek a Tubes kilátójából, a túrán készült képeimet megtaláljátok a honlapomom. www.plecs.hu