Túrabeszámolók


Görgey Artúr, Batthyány Lajos, Fézler Balázs Emléktúra

efemmTúra éve: 20112011.02.13 08:47:31


Fedezd Fel Visegrádot 10 (gps-sel mérve 7,6km - 320m)


Kiváló túraidõ volt, 4-5 fok, bár a szél fújt, viszont elég sokat sütött a nap. Szándékosan az ajánlott útvonallal szemben, a kálvária felé kezdtük a túrát, mivel tudtam, hogy így a Nagy-Villámról lefelé jobb az út, arra lejönni inkább térdkímélõ. Sár csak a Fellegvár és a Nagy-Villám parkoló között volt, itt a kék sávon mentünk. A 90-es évek elejei Beac Maxikról mintha más útvonalú kék rémlett volna, amiben megerõsített az, hogy láttunk jelenlegi kék sáv mellett leszürkézett piros keresztet, illetve a kék kereszten ottmaradt régi kék sávot is. A sípálya tetején rácsodálkoztam a pálya lejtõjére, de aztán itthon megnéztük, hogy ez még csak nem is fekete pálya. A sípálya alsó részén volt csak jég, illetve a vízes fû is a sok téli hóágyúzás következményeként, egyébként a terep is turistabarátnak bizonyult. A Görgey-bércnél most jártam elõször. A kilátás mindenhonnan pazar volt, köszönetõen a hidegnek, jól látszott a Dunakanyar a Prédikálószékkel, és a túlparton a Börzsöny is.


A cél elõtt, a déli harangszó után nemsokkal, még a túra részeként betértünk az iskola és a templom közötti (nemtudommilyen) falatozóba, és a tavalyi jó tapasztalatok miatt, megebédeltünk. Nagy adag csülkös babgulyás kenyérrel, palacsinta és forralt bor, megfizethetõ áron.


Ebéd után befejeztük a túrát, átvettük a Görgei Arthurt (Görgey Arthúr szócikk a Wikipédián) ábrázoló kitûzõt és az emléklapot. Késõbb azért a zsíroskenyeret és a teát is teszteltem. Jó túra volt, több, mint 300 résztvevõvel a három távon.


A délután további részét Túranaptár árusítással töltöttük. :)