Túrabeszámolók


100 / 105 éves a Börzsönyben a sísport

efemmTúra éve: 20112011.02.20 12:22:07

(Email-ben érkezett rendezõi beszámoló.)


A 2011. évi túra statisztikai adatai: Indulók száma: 40 Teljesítõk száma: 35.


Az MKE Sí Osztálya eredetileg – stílszerûen – sítúrával akart megemlékezni a börzsönyi sízés valójában 101. évfordulójáról. (A megrendezést a „Szén-pataki Kárpátok kulcsosház” kezelési jogának – egyelõre ideiglenes – megszerzése tette lehetõvé.) De hogy minél népesebb legyen a részvétel, egy párhuzamos gyalogos vagy hótalpas túrát is meghirdettünk. Ugyancsak a széleskörû részvétel érdekében, a vasúttal/busszal érkezõkre való tekintettel, eleve reggel 9-10-re hirdettük meg az indulást, csak egy téves közvetítés révén került föl egy fontos honlapra a 8 órai start.


 A remekül kezdõdõ, de a melegbetörések következtében tönkrement börzsönyi síszezon kérdésessé tette a túra megrendezését, de más, jobb idõpont híján mégsem akartuk azt lemondani. Különben is az utolsó napok kisebb havazásaihoz újabb, nagyobb havat jelzett a tudomány, és ez legalább szép díszletet ígért.


 Utólag egyértelmû, nagyobb rendezõi létszámra lett volna szükség, de nem volt nagy a tolongás. Ezen felül az élboly a vártnál gyorsabban haladt, ezért a cél – váratlan kisebb komplikációk miatt is - túl késõn nyitott ki. Mindezzel együtt a résztvevõk kedvezõen nyilatkoztak a túráról, kevesen számítottak arra, hogy a száz évvel ezelõtti börzsönyi síélet helyszínén ilyen szép havat találnak. A meginduló havazás a lassabban haladókat megjutalmazta, hogy az alacsonyabb magasságban azután az esõ eláztassa.


 Az ilyen túrákat általában szombaton tartják, de ha egy nappal késõbb, vasárnap került volna rá sor, a megidézett elsõ lesiklóverseny évfordulóján, akkor gyönyörû napsütés, a magasban pedig szép friss hó fogadta volna a résztvevõket. Bízunk benne, hogy a legközelebbi emlékversenyt nagy hóban tudjuk megrendezni, két szép útvonalat már ki is gondolt a kezdeményezõ.


 Jeszenszky Géza