Túrabeszámolók


Művészetek Völgye

nafeTúra éve: 20112011.03.09 21:06:50

Mûvészetek Völgye kis kör.


GPS-el mért távolság: 29,1 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 550 m. Most nem volt igazán pontos a mérés, mivel egy helyen majd egy kilométert kevertem el, illetve a Szent András templomromot körbejártuk néhányszor.


Péntek este megbeszéltük Brigivel, hogy a délutáni egyeztetéssel szemben, Patrik beteg, ezért csak Merci jön túrázni, illetve Brigi akkor, ha a Patrik betegsége nem túl súlyos. Ehhez képest, szombaton reggel, elsõnek Patrik szállt le a fehérvári buszról Veszprémben, aztán egy ismeretlen kisfiú, akit Brigi követett, s csak a legvégén Merci. Gyorsan bepakoltunk a kocsiba, s irány Monostorapáti. Mercivel megegyeztünk, ez neki is nekem is születésnapi túra, mert nekem szó szerint a szülinapomra esik, neki meg szerdán lesz. Alig hagytuk el a várost, Merci máris rákérdezett egy fontos dologra: hoztam-e pizzát? Megnyugtattam, hogy igen, s bár eredetileg kolbászos - pepperonis pizzát terveztem, a szülinapjára tekintettel mégis hawait sütöttem. Tanultam a Kincsesbányai túrából, s 4 helyett 6 szeletre vágtam. De jól jött ez most, hogy 3 gyerek jött!


Hamarosan leértünk Monostorapátiba. Készülõdésnél láttam, az egyesületi csapatunk épp indul. Köszönés, gyors készülõdés, nevezés. Mire beneveztünk, az elsõ szelet pizzát el is tüntették. Kilenckor nekivágunk a táv teljesítésének. Jól haladtunk, a hûvös, de napos idõben. Az utak már sajnos felolvadtak, így sárosak voltak, de nem túl mélyen. Inkább csak csúszott, mint ragadt. Az elsõ magaslesnél megállás. Merci és Peti fölmásztak szétnézni, én pedig megszabadultam egy réteg ruhától, s átnéztem a hátizsákot, milyen sapi félét adhatnék Mercinek az érzékeny fülére. Találtam egy csõsálat, ami inkább homlokpántként mûködik. Viszont nem számoltam vele, négy nap híján 12 éves korára, már mennyire nõbõl van. Szerinte hülyén néz ki a sálban, ezért gyorsan megszabadult tõle. Még a puszta kellõs közepén, túrán is a divat számít.


A Bondoró kulcsos ház elõtt láttam egyedül hóvirágot. Végre! Reményt ad, hogy szombaton az egyesületi túrán, már jócskán láthatunk tõzikét is a Bakonyban. A kulcsos háznál megvártuk az öltözés miatt lemaradt Petit és Brigit, elpusztítottunk egy kis csokit, s ballagtunk tovább. A patak elõtt, idén is nagyon sáros az út. Az ezt követõ murvás út sem a megszokott jó minõségû. A kilátás viszont szép. Taliándörögdön a Katica büfében megkaptuk az elsõ pecsétet, egy csokival egyetemben. Csaptunk egy kis frissítést. A gyerekek biztonságba helyezték a maradék pizzát, ittunk egy kis kólát, s mentünk tovább.


A Szent András templomromnál Brigi ládát keresgélt, addig a gyerekek bejárták, s ahol lehetett, megmászták a romot. Tetszett nekik. Körbe is futották párszor, játék közben. Nehezen akaródzott tovább menni. Szerencsére a látvány szép, mivel a következõ, Vigántpetendig tartó szakasz elég monoton. Csak egy kicsit enyhített rajta, hogy a mélyút falát meg kellett mászni, amikor a kivágott fák és bokrok végképp eltorlaszolták az utat. A Szputnyikot követõen, Brigi újabb ládát szeretett volna begyûjteni, de nem találta. Lassan, de biztosan elértük a falut. Irány langallózni. Jó passzban érkeztünk, mert csak hárman voltak elõttünk. Mire elkészült a langallónk, dugig telt a kis helyiség. Amíg vártunk, a gyerekek fölszaladtak a löszfal tetejére is, hogy teljen az idõ. A langalló nagyon jól esett, s az adag is méretes. Merci meg én gyorsan befaltuk az egészet, míg Patrik és Peti csak a felét ették meg, a többit, a kiürült pizzás tasakokba raktuk, s mentünk az ellenõrzõ pontra.


Nos ezt sikerült benéznem. Tudtam, hogy ott kell lennie, de egy autó eltakarta a molinót, én meg tovább mentem. Csak jóval odébb jöttem rá, biztos, hogy elhagytam a pontot. Irány vissza. A pont megvan. Pecsételés. Peti beszerzett két szelet mogyorókrémes kenyeret, én ittam egy kis teát, s mentünk is tovább, mert nagyon fogytán volt a szintidõ. A többiek se enni, se inni nem kértek. Megkezdtük a Király-kõre vezetõ kaptatót. Mire elértük az erdõszegélyt, kiderült baj van ám. Petinek sürgõsen el kéne hagynia a barna macit. Be is csörtetett menten a bozótba. Mi addig nézelõdtünk. Kissé párás a láthatár, de a látvány szép. Csúszkáltunk az erdõ szélén, majd egy igen síkos ösvényen beváltottunk az erdõbe. Nagyon szép a bazalt sziklafal és a szétszóródott, mohás szikladarabok. Egy helyen megálltunk egy csoportkép erejéig. Eddig Patrik szerint igen könnyû a túra. Figyelmeztettem, a két legkeményebb emelkedõ még hátra van. Nem zavartatta magát. Kisvártatva neki is ugrottunk a nagyon meredek emelkedõnek, amit néhol csak négykézláb tudtunk leküzdeni. Mint kiderült, a gyerekek számára, a Szent András templomrom mellett, ez bizonyult a legnagyobb élménynek. Azt se bánták volna, ha sokkal magasabb. Fönt megkaptuk a következõ pecsétet egy csokival egyetemben. Gyorsan tovább indultunk, mert szorított az idõ. A lefelé vezetõ ösvény soha sem volt túl kényelmesen járható, ám most még néhány kidõlt fa is nehezítette a haladást.


Mihelyst beértünk Kapolcsra, Merci kérdezte, érintünk-e valamilyen kocsmát, mert most meg neki gyûlt meg a baja a barna macival. Szerencsére érintettünk egyet. A kényszerpihenõ végén, Patriktól és Mercitõl kaptam egy-egy tábla csokit a születésnapomra. Szaporáztuk a lépteinket kifelé a faluból. Szerencsére tudtam, hol kell letérni az aszfaltról, mivel a jó messze elhelyezett szalagok csak így voltak észlelhetõk. A következõ rövid, de nagyon sáros szakaszon Peti esett egy nagyot. Gyorsan lecsutakoltuk, s gyerünk tovább. Nem nagyon viselte meg a vaddisznós kinézet.


Megkezdtük az utolsó kemény emelkedõt. Mercit cukkoltam egy kicsit, most mutassa meg az anyjának, milyen lekvár hozzá képest az emelkedõkön. Huszonnégy kilométerrel a lábában ez már nem ment olyan vidáman, de azért sikerült. Hosszú sáros emelkedõn értük el az utolsó pontot. Petinek fogytán volt az ereje, de nagyon meg akarta csinálni a túrát szintidõn belül ezért, ha lassabban is, a bokáját fájlalva is de jött keményen. Az erdõbõl kiérve Patrikkal és Brigivel lemaradtak egy kicsit, s végül 4 perccel utánunk értek célba, de még szintidõn belül. A szõlõk közt vezetõ útról általában gyönyörû a kilátás. Most a pára miatt nem annyira. Nem tudtam értékelhetõ fotót készíteni. A szõlõknek legalább a felét kiszántották. Merci panaszolta, hogy fáj egy kicsit a feje és a füle. Fölvetettem vele a kapucnit, s kicsit össze is különböztünk rajta. A hegy lábától a tavalyi útvonalon vezettek a szalagok, amelyek bevittek bennünket a faluba. Már csak egy kis aszfalt, s hét perccel a szintidõ letelte elõtt beértünk a célba. Átvettük az oklevelet, kitûzõt, ittunk egy kis teát a sajátunkból, s hazafelé vettük az irányt. 29 kilométer ennyi idõ alatt egy felnõttnek nem nagy teljesítmény, viszont 11-12 éves gyerekeknek nem rossz, fõként ha figyelembe veszem, hogy a 11 éves Petinek ez volt az elsõ teljesítménytúrája, míg Patrik és Merci maródi volt. Szerencsére nem lett belõle megbetegedés, illetve visszaesés. A gyerekek hamar elaludtak az autóban, de alig álltam meg Veszprémben, már is fölébredtek. Peti kicsit túlette magát a túrán, s lett is belõle egy kis gyomorrontás, de azt mondta, legközelebb is szeretne jönni. Egyébként látszott rajta, hogy az utolsó 3-4 kilométert leszámítva nagyon jól érezte magát.


Az idõjárás és a túra kellemes. Az útvonaljelzés, szalagozás, sokkal gyengébb, mint szokott. A kilátás gyakran szép, viszont elég sok a monoton útvonalszakasz.


A túra ár/szolgáltatás aránya jó. 850 Ft-ért színes térképes igazolólap (Saját térkép szükségtelen.), minden „emberes” ponton volt valami, Taliándörögdön csoki; Vigántpetenden zsíros-, lekváros- és mogyorókrémes kenyér, hagyma, piros arany, valamint forró tea; a Király-kõnél csoki; a célban pedig oklevél, és kitûzõ. Az ez évi gyenge szalagozás rontja az ár szolgáltatás arányt.