Túrabeszámolók


Göcseji Galopp

ironmanTúra éve: 20112011.03.14 08:02:12

 Mivel még soha nem túráztam/futottam az ország ebben a szegletében , nagy kiváncsisággal vártam ezt az eseményt . Pestrõl viszonylag nagy a távolság , ezért elég korán útnak kellett indulnunk . Káváson gyorsan túl estünk a nevezésen , lévén , hogy már az adminisztráció nagyját elintéztük neten . 


   A terepfutó szekcióban nem voltunk túl sokan , de volt néhány igen jó futó is , pl . Hajduska Balázs és Papp Gabi . Õk el is kezdték emberesen a futást , én néhány lépés után jobbnak láttam a saját tempómban fojtatni . Balázy hamar elhúzott , õt már csak a célban láttam viszont . Gábort viszont , fõleg a hosszabb egyenesekben végig magam elõtt figyelhettem . Az elsõ 10-12 km-er egészen jól futható volt , köszönhetõen a hajhnali fagyoknak . Egyedûl a megfagyott göröngyök tették kissé technikássá a terepet . Az egyedüli látványosságot az elsõ EP elõtt egy közvetlenûl elõttem átszökkellõ õz csapat jelentette . Ez a látvány jó idõre feltöltött energiával . Amira azért elég nagy szükség volt , mert az út nehézségei még csak ezután következtek . És ez nem a szintekre értendõ ( összesen 950 volt ), hanem az egyre nehezebb útviszonyokra ( saras , agyagos részek , feltúrva erdészeti gépek álltal , rengeteg kidölt fa és helyenként az út/ösvény tökéletes hiánya ). Sok helyen látszott , hogy a szervezést  tájfutók látták el , mert ( persze , tudom , hogy ez nyafogás ) az útvonal kiválasztása sokszor inkább a tájfutást idézte , mintsem a terepfutásét . Mert a sár az a terepfutás velejárója , de a toronyiránt át mindenen ( vagy ahogy Papp Gabi fogalmazta meg : tökön-babon át )az nem .


  Persze , azért voltak kellemes szép helyek is és sok mindenért kárpótlást nyújtott a szervezõk lelkesedése és kedvessége . Sok erdei álattal találkoztam és sok érdekességgel is . Nehéz "futás" volt , fõleg a csúszkálás , kerülgetés , fa mászás tette azzá . De a célban a melegvizes zuhany , a fínom meleg kaja és eredményhírdetés feledtette a nehézségeket . Végül is ezért jöttünk ide  a (nekünk) távoli Göcsejre , hogy megismerjük a tájat . Persze , a jövõ évi futáson még gondolkozom , lehet , hogy inkább túrázni jönnék el ide .