Túrabeszámolók


Galga

czenegabiTúra éve: 20112011.04.02 19:57:52

Kedves Barátaim!


Erre a túrára 2 okból jelentkeztem: az egyik az, hogy Galgahévízen egy régen látott barátom lakik és így tudtam vele találkozni. A másik ok pedig, hogy vasúti fõvonal mellett van. Sajnos ez a szempont egyre fontosabb szerepet játszik, mert ha lehet az ott alvást szeretném elkerülni. Talán ha lesz egyszer autóm, akkor jobban tudok mozogni...


Fél 7-re értem az iskolába, azonban a 25-ös táv csak 7-tõl indult így egy félórát várakoztam az iskolában. Indulás után egy csapathoz csatlakoztam, akik az 50-esen mentek így Hévízgyörkön elváltak útjaink. Rögtön a falu végén volt az ellenõrzõpont és meleg tea. Kicsit meglepett a rögtöni frissítõ, de jól esett. A falu végi utcán rátértünk a Galgapartra, ahol jó darabon kellett menni Hévízgyörk sportpályájáig. Itt elindultam dél felé és enyhe emelkedõn és végre erdõbe jutottam. Kellemes hatású fenyves fogadott, ahol rögtön találkoztam egy mezei nyúllal. Meg kell hagyni jó húsban volt. Egészen a Bika-tóig erdõ-szántóföld váltakozás volt. A Bika-tónál rengeteg horgász tevékenykedett a tóparton és a túloldalt láthattuk az ökofalu éppen épülõ nagy épületét, ami gondolom valami fajta fogadóközpont lesz. A tó után ért a meglepetés: 2 meredek emelkedõ következett, amire nem igazán számítottam, de nem volt gond vele. A cél elõtt még a hévízi szántóföldekbõl kaptunk egy kis ízelítõt és végül jóízû zsíroskenyér mellett elmélkedtem a túráról.


Az idõjárásra kifogás nem lehet. Az utolsó szántóföldi szakaszon már egy kicsit aggódtam is egy esetleges napszúrás miatt, mert éreztem az arcomon, hogy fog a nap. Talajviszonyok megfelelõek voltak sár alig alig volt. Régen voltam ennyire tiszta túrán. (No persze a havas túrákat leszámítva.)


Az ellenõrzõpontokon diákok is segédkeztek, amit jó ötletnek tartok, mert így be lehet õket vonni a szervezõi tevékenységbe és a felelõsségérzetük az önbecsüléssel karöltve növekszik. A létszám nem volt magas, ami azért abban jó volt, hogy nem tömegvándorlás lett belõle. Persze azért kár, hogy kevesen ismerik hazánk eme táját és esetleg csak buszból vagy vonatból vetnek rá egy pillantást.


Jó pihenést mindenkinek!