Túrabeszámolók


Bujáki kikelet

TonnakilométerTúra éve: 20112011.04.17 09:07:35


Bujáki Kikelet 45



Kiírás szerinti táv: 45 km, szint: 870 m


Eredetileg a Gerecse 50-re készültem, de néhány – számomra mértékadó- túratárs, aki ismeri értékrendemet, óva intett e nagy hagyományokkal bíró, de a lényegét régen elvesztõ rendezvénytõl. Így találtam rá a Bujáki Kikelet túrára, mely minden tekintetben kiváló minõsítést érdemel.


A kapott itinerben fellelhetõ térképvázlat tényleg csak vázlat, de a szalagozással és az útvonal-leírással együtt hibátlan tájékozódásra ad lehetõséget. A szövegben szereplõ információk pontosak, a helyszínen egyértelmûen megmutatják a helyes útirányt.


A túra 90%-ban szalagozott útvonalakon haladt. A szalagok mennyisége és elhelyezése profi munkára vall. Az irányváltásoknál több, jól látható szalag vezeti a szemet, egyébként csak egy-egy megerõsítõ jelzés, hogy megnyugodhassunk, jó úton járunk.


A túra vonalvezetése szenzációs, látnivalókban gazdag. Minden volt benne, ami szép lehet így tavaszidõben. Gyönyörû kilátást biztosító várromok (Bujáki vár, Szanda-vár), kilátó (Sas-bérc), kanyargós patakvölgyek, változatos erdõállományok, virágos rétek és cserjések, löszdombok.


A túra mentes volt mindenféle hivalkodástól. A szervezõk fiatal, lelkes csapata nagy munkával a háta mögött, szerényen, nagy odaadással tette a dolgát.


Az idõ is kegyes volt hozzánk. Ideális túraidõben, napsütéses, hûvös idõben, sármentes (ez a Cserhátban külön szerencse) utakon, ösvényeken haladhattunk.


Utunk részét képezte Bokor település, mely a maga egyszerûségében rendezett portáival nagy hatást tett rám. A település közösségi épületében felállított ellenõrzõponton volt a túra egyik ékköve. A friss, meleg pampuska. Ínyencként nagyon értékeltem a leheletkönnyû, ízletes „kõttes” fánkocskákat, amit itt kaptunk. Volt egyszerû porcukros, lekváros, továbbá fahéjas, kakaós, diós és mákos. A tálcákon nagy hegyekbe rakva és hozzá finom meleg tea.


A jó idõ, a szép táj nagyon pozitív hatással volt rám. Testileg elfáradva, szellemiekben feltöltõdve, lelkileg megtisztulva értem haza.


Mindenkinek ajánlom ezt a túrát, aki szereti a nem túl szintes, de változatos, családias hangulatú túrákat. Hálás vagyok a rendezõknek, hogy részt vehettem rajta.