Túrabeszámolók


Börzsöny Terepfutó / Királyrét

DJ_RushBoyTúra éve: 20112011.05.07 17:09:09

Börzsöny Terep Ultra 45


Mostanában egész tûrhetõen megy a terepfutás, így ismét ki szerettem volna próbálni magam.


A rajtba elég késõn értem, így kapkodósra sikerült az öltözködés. Ha jól emlékszem 9 harcos várta hogy megmérettessék a 45 km-en.


8 óra 10 perckor elindultunk. Verõcéig az aszfalt mellett kerékpárúton haladtunk, így a bemelegítés garantált volt.


Elõttünk egy kerékpáros kísérõsrác. A vasútállomásnál szólunk neki hogy ne menj tovább, megérkeztünk az elsõ ponthoz, vagyis a kerékpáros sráchoz :-) Hárman maradunk, a P- jelzésre a katasztrófa talán a legenyhébb kifejezés. Egy helyi ismerõs futó navigál ki a jól ismert Verõcei templomhoz. (Wass Albert túrák)


Innen úgy ahogy lehet már követni a jelzést, és beindítom kicsit a motort. Egyedül maradok elõl. Magyarkútra érkezvén ismét eltûnik a P- jelzés, itt kavartak is jó sokan mint kiderült. Végül azért elérek Szokolya vá.-ra, ahol frissítõpont mûködik. Maradok a saját termésnél, és indulok is tovább még mindig a P-n. A Lokomotív túráról ismerõs ez a rész, bár az visszafele jött, de jól memorizáltam úgy látszik. Erõs a tempó eléggé, csak nehogy visszaüssön.. Királyrétre érek, a büfénél vannak Ujj Zoliék, és készségesen kiszolgálnak. (14,7 km - 220 m - 1:17)


Most jön a kaptató. Vissza a K-négyzet elágazásig, majd azon tovább fölfele a horgásztó mellett. Kocogok, nem állok meg, és egy idõ után már a Ko jelzésen is vagyok. Ez még keményebb mint a négyzet, de kitartó vagyok. Végül a "Páfrány út"-ra kiérve kellemesnek mondhatóbb emelkedõvel felérek a Rakodóhoz. Innen a K-P-on fel a Nagy-hideg hegyre. A végén az emelkedõn már nem futok végig, belegyalogolok, mert az már túl meredek jelenleg számomra.


NHH-ra érkezek. (22,6 km - 810 m - 2:11)


A pontõrök nagyon kedvesek. Mondják hogy csak 5 perce érkeztek, így a legjobbkor jöttem. 2 percet frissítek, majd a P-n indulok tovább a Taxi-nyiladék irányába.


Ismerõs szakasz a Vulkántúráról. A nyiladékba érve már tûz a meleg, árnyék az nem sok van, viszont egy nagyon hosszú egyenes rész az annál inkább. Fáradok már azért. Ismét Királyrétre érkezek. (29,6 km - 820 m - 2:50)


Egy pohár vizet öntök a fejemre, ami kicsit balul sül el, és lefröcsköli a pontõröket is :-) Innentõl a Z- jelzésen nyomulás a Kisinóci th.-ig Sok a nyílt rész, és a futás sem megy már úgy mint eddig. Bízom benne hogy azért valamennyi elõnyre tettem szert a többiek elõtt. A Kisinóci th.-hoz érve EP, de mondják hogy a faluközpontban lesz egy nagyobb, így tovább is indulok. A régi kéken kell (UZ a rajtban is kiemelte) haladni tovább az aszfalton. Na, ez betette eléggé a kaput. Tovább erõsödött a hitem hogy nem nagyon leszek én aszfalatfutó.. Görcsölgetett a vádlim, és a combom is, ráadásul tûz a nap is. Hiába dobtam be eddig 2 MagneB6-ot :( Kóspallagnál vmi görcselleni szerhez fohászkodom, de semmi nincs a pontõrnél, így kortyolok egy kicsit, és indulok is tovább. A Mátrabércen észrevettem hogy egy idõ után összeszûkül a gyomrom, és alig bírok enni-inni. Most is ez jött elõ. Ez mitõl lehet, és mivel tudnám megelõzni? Pedig próbáltam frissíteni rendesen. Sós mogyoró, Mars csoki, és két Vitalade volt a saját termésem.


Innen a P-S-n tovább a hosszú nyílt réten. Pislantani kellett, a vizeletem nagyon erõsen sárga volt. Ez dehidratáció? Tény, hogy idén még ilyen melegben nem futottam..


Még 200 m szint volt hátra, azt szinte egyben kaptuk. A futás már nem ment, gyalogoltam fölfele, lefele pedig kocogás, közben húzódtak az izomzatok jobbra-balra. Nem éreztem már olyan fényesen magam, de a cél mindjárt itt lesz már, bírni kell!


A végén még egy 1,5 km aszfalt, ami felért vagy 5-el. Az egyenesben azért kicsit rákapcsolok hogy azért vmi látszat mégis legyen. Végül elsõ helyen futok át a célkapun. (45,1 km - 980 m - 4:30)


Nem vagyok elégedetlen, de ha az utolsó 10-15-ön nem görcsölgetek, akkor akár egy 4:10 környéke is elérhetõ lehetett volna. Mindegy.


A második srác 35 perc után érkezik utánam. Elfáradak a népek, a nagy meleg eléggé leamortizálta a futókat. A végén a dobogós eredményhirdetés éremmel, rövid + hosszútáv.


Maradok bizakodó :)