Túrabeszámolók


Nagy László Emléktúra a Somlón keresztül

efemmTúra éve: 20112011.05.24 07:41:48

Levélben érkezett rendezõi beszámoló.


Túrabeszámoló


A kiírás sejtetni engedte, hogy az idei túránk a szokásosnál is jobban koncentrál az irodalombarátokra. Ebben lehet, hogy a teljesítménytúrázók kevésbé lelték örömüket. Remélem nyertünk azonban néhány népzene- és versbarátot.


A túrára 71-en neveztek, ugyanennyien teljesítették is a távokat. 15 km-en 48-an, 20 km-en 23-an. A legidõsebb résztvevõ 70, a legfiatalabb 8, a hosszú távon elõször beérkezõ mindössze 10 éves volt. Túránkon 62-en elõször, 4-en másodszor, és egy hûséges hatodszor vett részt. (Nem mindenki válaszolt a nevezési lapon erre a kérdésre.)


A települések, ahonnan a túrázók érkeztek: Abda, Ajka, Balatonszõlõs, Budapest, Devecser, Gyõr, Gyõrladamér, Hõgyész, Iszkáz, Komló, Litér, Miskolc, Noszlop, Pápa, Sótony, Veszprém.


A Bánki Donát, a Fehérvár, a Székesfehérvár , a TTT valamint a Vértes Meteor természetjárói is képviseltették magukat.


Az állomásokon a Noszlopakodók TE ill. a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány tagjain kívül az írószövetségiek valamint Somlószõlõs evangélikus lelkésze dolgozott.


Ásványvíz, bor, csokoládé, zsíros kenyér, a célállomáson emléklap, kitûzõ, noszlopi meggybefõtt, pezsdítõ népzene, zenés versmûsor fogadta a megpihenõket. Hallhattuk ifjabb és legifjabb Csoóri Sándort, Éri Pétert, Tallián Mariannét, Lázár Balázst, Varsa Mátyást.


A célállomásból az indítóra ill. a vasútra külön busszal juttattunk vissza mindenkit, aki igényt tartott rá. Az írószövetség tagjai adományokat gyûjtöttek, tombolán somlói gazdák borait sorsolták. Elnökük a devecseri Postakocsi Megálló felújítására összegyûlt pénzt, a somlóvásárhelyi és a kolontári könyvtárak számára dedikált könyveket délután ötkor adta át a települések polgármestereinek.


A késõig maradók hangulatáról Berta Zsolt író, blues gitáros gondoskodott. Külön örömet szereztek a hõgyészi gyermekotthonból érkezõ diákok és kísérõik. Lelkesedésük, érdeklõdésük, jókedvük, fáradhatatlanságuk.


Köszönjük, hogy velünk töltötték ezt a napot!


Szívélyes üdvözlettel:Réthy Kata