Túrabeszámolók


Cuha 25/35/50/ Bakonyalja 25/45 / (Erdőalja 25) / Bakonyerdő

efemmTúra éve: 20112011.07.19 13:36:26

CUHA 50-35-25 rendezõi összegzés. 2011.


Kedves Teljesítménytúrázók!



Köszönjük, hogy 2011-ben is a várakozásainkat felülmúló létszámban, 301-en vágtatok neki a 6. alkalommal megrendezett CUHA 50-35-25km-es távoknak!



A megelõzõ hétvége hõségrekordokat megdöntõ hõmérsékletével szemben, a túra napján kellemes túraidõ volt, 30-35 fok. A csütörtök esti helyi vihar a mély, homokos szakaszokat is könnyebben járhatóvá tette. Szerencsére idén elmaradtak a tavalyi esõs idõszak utáni szúnyogok és bögölyök, illetve az aljnövényzet sem volt magas. Ez év száraz idõjárásának köszönhetõen, a Hódos-ér ki volt száradva, de még a Cuha-patak vinyei gázlóján is teljesen száraz lábbal lehetett átkelni. Az elmúlt 6 évben még nem láttuk így kiszáradva. Szerencsére a Felsõ-Cuha-völgy korábbi gázlóin csörgedezett valami a patakból, de azért a Cuha-völgy igazi arca nem ez. Az Alsó-Cuha-völgyben a tavalyi extrém körülmények helyett szintén száraz lábbal lehetett végigmenni a kiszáradt patakmeder kövein.

Gondot csak a darazsak okoztak a Kõpince-forrás utáni sárga-zöld-sáv szakaszon azoknak, akik nem követték a kidõlt fánál a körbeszalagozott kerülõ útvonalat, hanem keresztülvágtak a gallyakon. A túrát megelõzõ nap szalagoztuk ezt a kerülõ utat, bár elsõsorban a könnyebb járhatóság miatt, a darazsakkal mi még nem találkoztunk, ezért sem volt külön jelölve vagy elkerítve ez a rész. Az egyik túrázónkat autóval kellett lehoznunk a hegyrõl, mivel három darázscsípés után rosszul lett. Szerencsére autóval általunk is megközelíthetõ helyen volt, és víz, kalciumos ivóoldat és pezsgõtabletta elfogyasztása után már a saját lábán szállt be az autóba, a turistaházban kipihente magát és másnap reggelre semmi baja sem volt.



A túra távjai 2011-ben változatlanok voltak az elõzõ évihez képest, megtartottuk a tavaly bevezetett 50 és 35km-es hosszabb távokat is.

A klasszikus, 25km-es táv a most könnyen járható régi-fenyõfõi úton, az Õsfenyvesnél érte el a megszokott frissítõpontot Fenyõfõ szélénél, ahol szóda és cerbona-szelet, valamint vásárolható hideg sör várt mindenkit. Pápalátó-kõnél ismét önkiszolgáló igazolóponton kellett kódot felírni vagy matricát ragasztani. Alízháza vadászház után, a túrának turistaúttal nem jelzett, szalagozott, különösen érdekes szakaszán, viszonylag könnyen járható volt a völgy, az avar miatt kellett csak a vízmosta ösvényen figyelni. A kiszáradt Hódos-ér tisztásán, a sárga sáv turistaútra idén rátelepült egy komplett cserkésztábor, a táborparancsnok nem volt boldog elõzõ délután, amikor meghallotta, hogy másnap több száz túrázó halad majd át a sátraik között. A tábor és a túra is rendelkezett az erdészet hivatalos engedélyével, csak nem egyeztetett a helyi erdészet és az erdészeti központ errõl. Túra közben már nem volt probléma az áthaladással. A cserkésztábor sátrainak egy része a völgy legmélyebb pontján volt, ott, ahol két éve egy egész tájfutóversenyt mosott el a vihar, és évente párszor egyébként is víz és sár alá kerül a terület. Hiába, a táborépítés tudományát is tanulni kell...



A túrán nincs túl sok nyílt szakasz, de az Üveghuta utáni emelkedõ a sárga kereszt jelzésen ilyen, ez nem lesz a kedvenc szakasza a túrázóknak. A Hosszú-nagy-hegyrõl a Cuha-völgyig levezetõ szakasz egyre szebb lesz, ahogyan nõ az erdõ, szépen láthatók a közeli hatalmas bükkösök.

Porva-Csesznek vasúti megállóhelynél szerencsére folyamatosan mûködik a turistaház (www.porvacsesznek.hu), így a büfé is nyitva volt. A hideg egyéni frissítés után, vagy közben a vasúttörténeti kiállítást is meg lehetett tekinteni.



A Felsõ-Cuha-völgyet szépen rendbe tette az erdészet a tavalyi áradások után, most végig rendesen járható volt (kerékpárral, babakocsival, autóval is akár). Idén több útjelzõ táblát is kihelyeztek a környéken és a Cuha-völgyben amelyek szépek, fából készültek és segítséget jelentenek a kirándulóknak. A rájuk írt távolságadatok is kiránduló-barátak (szerintünk a valós táv több). A felsõ részén még folyt némi víz a patak medrében, az Erdei-iskolától (Viadukt-pihenõhelytõl) lefelé már nem. Vinyénél a zöld gyaloghídnál teljesen száraz volt a gázló. (A legnagyobb vízállásnál a híd alatt 10cm-rel szokott hömpölyögni a patak!)

A Felsõ-Kõpince-forrás azért mûködött, bõvizû és iható. Az Zsidó-rétet a túra idõpontjára mindig lekaszálják, így út nem nagyon látszik rajta, de az itinerben megadott irányt tartva, az erdõ szélét követve, mindenki megtalálta a turistautat az Alsó-Cuha-völgy felé. A Pakucs-pihenõnél engedéllyel lehetett rövidíteni a túrát, kihagyva a térd- és boka-próbáló, viszont gyönyörû Alsó-Cuha-szurdokot, többen éltek is e lehetõséggel.

Az Ördög-réten a megszokott frissítõpont várta a túrázókat, el is fogyott csak itt 66 liter szódavíz.

A túra végeztével, a cél a megszokott helyen, a Gyõri Meteor SE bakonyszentlászlói Õsfenyves Turistaházában volt. A szódavíz mellett, zsíros-, májas- és házi-lekváros kenyerek várták a túrázókat.

Mivel az elõzõ évi résztvevõi létszám másfélszerese túrázott az idei Cuha túrán, így a célban az általunk tervezettnél kicsit többet kellett várni a díjazásra és a kenyerekre is. Jövõre növelni fogjuk a célban a rendezõi, segítõi létszámot.



A tavalyi 201 fõs létszám után 250 fõre készültünk, viszont 301 fõ túrázott, így a késõbb rajtolóknak tavalyi itiner jutott, a késõbb célba érõknek tavalyi emléklap (amin legalább látható volt víz a Cuhában), 25 fõnek utólag postázzuk a kitûzõ díjazást.



A leghosszabb, 50km-es táv túrázói idén is végigjárták Bakonyszentlászló szebb részeit, a Kerek-templomot és környékét, majd a tavaly felújított piros sáv jelzésen gyalogoltak át Pápateszérre, a falu szélén található szõlõhegyre. Mivel az 50km-es táv elsõ 17km-én nincs vízvételi lehetõség, így az indulók egy-egy fél literes ásványvízzel indulhattak útjukra - pontosabban indulhattak volna, ha a rajtban nem felejtjük el az elsõ harminc indulónak ezeket a kezébe nyomni. Jövõre jobban figyelünk.

Fenyõfõn sokan igénybe vették a hosszútávnak útba esõ kocsmát, frissítésre. Innen Vinyéig a táv azonos volt a 25km-es távval.

Azért, hogy az 50 és 35km-es távok kihívást is jelentsenek, a Kõpince-forrás után az útvonal a Zörög-tetõn (+240m szint) keresztül vezet Csesznekig, a Kõmosó-völgyig. Kõmosónál volt friss fokhagymás kenyérlángos a túrázóknak, meg szóda (a Kõmosó patakban hûtött, hideg) és víz. Köszönjük a pontõrünknek és családjának! Visszafelé, a 82-es út elkerülésével, egy rövid átkötõ sárga kereszt szakasz után, a  sárga sávon, a Zörög-hegy oldalában vitt az út. Itt idén végeztünk jelzésfelújítást a sárga-zöld sáv és a sárga sáv jelzéseken. A Dóc-árok tetejétõl a Kenyeri-hegyen át, szalagozás vezetett vissza a Zsidó-rét széléig, a klasszikus táv útvonalába.



A 35km-es középtáv idén nem volt nemzeti bajnokság futam, viszont így is a tavalyival azonos létszámú résztvevõ indult.



Köszönjük a bakonyszentlászlói turistaház üzemeltetõinek, a Gyõri Meteor Természetbarát Egyesületnek, hogy a rendezvénynek rajt-cél helyszínt, felszerelést és szállást biztosítottak. A Teljesítménytúrázók Társaságának a rendezési segítséget. A Bakonyerdõ Zrt.-nek a túra engedélyét és a karbantartott sétautakat, pihenõhelyeket. A Porva-Csesznek Turistaháznak, hogy nyitva volt a büfé.



Pontõreink: Fehérvári József, Jakab Erzsébet, Károlyi Csilla, Károlyi Tamás. Akik seprûként és pontõrként is teljesítették a túra valamelyik távját: Ádám László, Csörgõ Róbert, Maróti Boglárka, Pinkert László, Pintér József, Szabó Zsuzsa, Szórád András.



Külön szeretnénk megköszönni Kovács Károly és Baranyi Gabriella célban nyújtott segítségét!



Statisztika:

Résztvevõk száma: 301 fõ, továbbá 1 fõ rendezõi bejárás. Célba ért: 299 fõ. (Létszám növekedés az elõzõ évihez képest: +50%!)

Vonattal érkezett: 30 fõ - 10%, kerékpárral érkezett (Tatáról): 1 fõ.



A következõ egyesületektõl jöttek túrázók: Ajkai Kórház SE, Alföld TE - Mezõberény, Asbóth Sándor ISK., Bakony TE, Balatonfüredi TE

, Bánki Donát TE - Ajka, Borostyánkõ TSE, Börzsöny Akciócsoport, Börzsöny Barátai, Bronx Warriors, BRTSZ, Dorogi Gyógyszergyártók SE, ELTE SE, EON, FA-CO, Gombi Team, Göcsej SE, GyalogTrefort, Gyöngyvirág TE - Székesfehérvár, Gyõri Vasutas TE, Heves Megyei Természetbarát Szövetség, Hosszúlépés SE, Komáromi TE, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Sportegyesület, Krea-Túra HTE, LASSAH, Lokomotív SE, MCSE, Navigátor, Pénzintézetek Vértes Meteor SE, Pentele TE, Pucúttnyúl SE, Rákoskerti Lemaradás, Szegedi VM, SZITU, Tapolca VSE, Tatabányai SC, Tatabányai Volán SE, VASAS, Vértesi Erõmû SE, Veszprémi Bridzs és Tájékozódási SE, Viking SE, Zöld Bakancs Klub - Óbudavár, Teljesítménytúrázók Társasága.

Egyesületet 100-an jelöltek meg, 201-en egyéni vagy családos túrázók.



Települések, ahonnan túrázóink érkeztek: Aba, Ács, Ajka, Albertirsa, Ászár, Aszófõ, Bábolna, Bakonybél, Bakonypölöske, Bakonyszentlászló, Balatonalmádi, Balatonendréd, Balatonfüred, Balatonkenese, Bársonyos, Bodajk, Budakeszi, Budaörs, Budapest, Csabrendek, Csemõ, Csór, Debrecen, Dorog, Dunakeszi, Dunaújváros, Egercsehi, Felsõörs, Fót, Galánta (Szlovákia), Göd, Gyomaendrõd, Gyõr, Gyõrszemere, Gyõrújbarát, Herend, Káld, Kaposvár, Kartal, Kecel, Kecskemét, Kisbér, Kiskunhalas, Kisláng, Kistarcsa, Komárom, Környe, Maglód, Magyaralmás, Magyarpolány, Mezõlak, Monostorapáti, Mór, Nagyigmánd, Nagykanizsa, Nõtincs, Nyirád, Nyúl, Oroszlány, Pécel, Pomáz, Pusztacsó, Püspökladány, Sajókápolna, Seregélyes, Solt, Solymár, Sopron, Szár, Szeged, Székesfehérvár, Szigetvár, Szombathely, Tapolca, Tarján, Tata, Tatabánya, Tihany, Tököl, Türje, Úrkút, Vác, Várgesztes, Városlõd, Várpalota, Vecsés, Velence, Veresegyház, Veszprém, Zalaegerszeg, Zichyújfalu, Zirc.

Idén a legtöbben Budapestrõl érkeztek (51 fõ), valamint a környezõ megyékbõl (190 fõ), így túránk még mindig inkább "regionális" jellegû teljesítménytúra.



Távok szerint::

50km: 65 fõ induló, 64 fõ teljesítõ.

35km: 40 fõ induló, 38 fõ teljesítõ.

25km: 196 fõ induló, 197 fõ teljesítõ.

Összesen: 301 fõ induló, 299 fõ teljesítõ.



Életkor szerinti megoszlás: 0-10 év: -, 10-20 év: 21 fõ - 7%, 20-30 év: 57 fõ - 19%, 30-40 év: 102 fõ - 34%, 40-50 év: 60 fõ - 20%, 50-60 év: 40 fõ - 13%, 60 év felett: 21 fõ - 7%.

Legidõsebb teljesítõnk: 77 éves, Legfiatalabb teljesítõnk: 10 éves.

Rajtidõk: 7:00-8:00: 124 fõ - 41%, 8:00-9:00: 94 fõ - 31%, 9:00-10:00: 65 fõ - 21%, 10:00 után: 18 fõ - 6%.

Indulás száma szerint: 6x: 1 fõ - 1% (Pinkert László), 5x: 1 fõ - 1% (Unzeitig László), 4x: 10 fõ - 3%, 3x: 15 fõ - 5%, 2x: 57 fõ - 19%, 1x: 217 fõ - 72%.



Szintidõt felezett: 50km-en: 1 fõ, 35km-en: 1 fõ.

Szintidõn kívül ért célba: 35km-en: 1 fõ, 25km-en: 3 fõ. A többi teljesítõ mind a távja szintidején belül ért célba.



Szolgáltatás (elfogyott): 220 liter szóda, 6 liter szörp, 40db fél literes ásványvíz, 48 doboz sör, 300 db Balaton-szelet, 300 db Cerbona-szelet, 25 kg kenyér, 3 üveg házi lekvár, 4 doboz zsír, 5 rúd májas, 1 doboz margarin, 2 doboz vegyes savanyú, 4 kg vöröshagyma.



Szeretettel várunk mindenkit jövõre, 2012-ben is, amikor -tervek szerint- az ideihez hasonlóan hosszú- és középtáv is teljesíthetõ lesz majd, a megszokott Cuha 25km-es táv mellett.



Köszönettel:

Fehérvári Máté és Mészáros Gabriella rendezõk



Kérünk, hogy írd meg a véleményed, élményeid, túrabeszámolód a túráról a TTT túrabeszámolók fórumára.