Túrabeszámolók


Vigyázó-Vladeasa 57/33/Kalotaszeg 50/Körösfő 27/Zsobok 25

BirdyTúra éve: 20052006.09.06 23:36:10
Körösfõ 27
Az elõzõ napi Vigyázó 57 után másnap reggel nem volt kedvünk korán kelni, ezért az 50 km-es táv második felét a Körösfõ 25 túrát gyalogoltuk végig. Kalotaszentkirályról busz vitt minket Körösfõre. (Az elõzõ napi tapasztalat alapján többször egyeztettünk a Fõrendezõvel, hogy melyik idõ (román vagy magyar) szerint indulunk.
Körösfõn a templom megtekintése („kötelezõ” program annak, aki még nem látta) után a templom mellõl, a Vasvári kopjafától (pontosabban a nem messze lévõ BUFET-ból) indult a tegnapinál lényegesen kisebb, de lelkes csapat. A falu végén, a mezõn szalagozás (amit hajnalban rakott ki a Fõrendezõ) jelezte az utat. A mezõn kellemes séta után egy patak keresztezte az utunkat, amin nem volt híd, de egy pásztor tanácsát megfogadva száraz lábbal átkeltünk rajta. Erdõs, mezõs terepen haladtunk, elgyalogoltunk Deréte mellett, éppen csak a szélsõ házakat érintve. Utána néhány kisebb domb következett, de nem volt jelentõs emelkedõ. Beértünk Bikal nevû faluba, ahol egy idõs román házaspár (illetve az õ házuk) volt az "ellenõrzõpont". A bácsi aláírta a lapunkat, megkínált egy kis jóféle cujkával (magyarul: pálinkával), amit Õ maga fõzött - meg is mutatta, hogy a házzal szemben van a fõzdéje - majd jó utat kívánt. A faluból kiérve emelkedõn gyalogoltunk érdekes, szép tájon keresztül. A következõ település Magyargyerõmonostor volt. Itt a távhoz 1-2 km-t hozzátéve begyalogoltunk a központba a nagyhírû erõdtemplomot megnézni. Sajnos csak kívülrõl tudtuk körbe járni, de ez is megérte a plusz gyaloglást. Utána az enyhén hullámzó országúton, dombok között gyalogoltunk a következõ faluba Magyarvalkóra. Itt a templomnál volt az ellenõrzõpont. Megnéztük belülrõl is a templomot (nagyon szép a festett kazettás mennyezet), majd továbbindultunk Nagykalota felé. A falun átgyalogolva kiértünk a Bánffyhunyad felé vezetõ útra. Az eddigiekkel szemben ez az út már nagy forgalmú, nem igazán szerencsés az út szélén gyalogolni, szerencsére csak kb. 2 km-t kellett megtenni rajta és elértük Kalotaszentkirály határát. Itt lefordulva az országútról begyalogoltunk a faluba és hamarosan célba értünk.
Összefoglalva: nagyon kellemes túra volt szép tájon, érdemes volt végiggyalogolni a sok látnivaló miatt és nagyon jó levezetés volt az elõzõ napi 57 km után.