Túrabeszámolók


Pilis barlangjai

Slíz GyörgyTúra éve: 20122012.02.22 17:23:16

Rendezõi értékelés


Elõször is gratulálok minden teljesítõnek, különösen akik a 60-as távon végigmentek. Féltem, hogy senki nem fog végigmenni, de kellemes meglepetésként elég jó arányban teljesítették. Kb. 30 ember teljesítette, köztük 50 év feletti és 20 év alatti hölgyek is, illetve voltak, akik végigfutották.


A résztvevõk létszáma elmaradt a várttól – 70 ember jött el, kicsit többre számítottunk, kb a 3-szorosára, vélhetõen sokakat elriasztott a pénteki esõ. Tanulság, hogy a holnapi idõjárást nem az elõzõ 2 nap átlagából kell kiszámolni, hanem például meg kellett volna nézni a honlapunkat, ahol folyamatosan kiértékeltük az idõjárás-elõrejelzéseket, és már napokkal elõre pontosan megírtuk, hogy napsütés lesz és gyenge szél.

 


A túrát megelõzõ rendkívüli havazás a szervezõket is alaposan próbára tette, de végül is sikerült úrrá lenni a helyzeten, bár csak éppenhogy. Tanulság, hogy túl sok energiát fordítottunk arra, hogy minden állomást ellássunk élõ pontõrrel, és cserébe túl feszítettre határoztuk meg a szervezõk feladatait, így a hóhelyzet miatt a célba alig sikerült idõben odaérni.


Volt valaki, aki szóvá tette, hogy ez a legdrágább túra, ezért leírom, hogy a túra során fel nem használt dolgokat (pl. maradék nyomtatványokat) nem számolva, és a mi munkánkat sem számolva a túrán 110 ezer forint bevételt és 120 ezer forint kiadást sikerült produkálni, így szerintem irigységre senkinek nincsen oka. Télen az erdõ közepén hosszú túrát rendezni kissé nehezebb, mint egy kis körtúrát nyáron egy zárt épületbõl kiindulva.


Az volt az egyik célunk, hogy egy nehéz túrát találjunk ki, ez, úgy gondolom, sikerült. Sõt, a szint valóban lényegesen több volt, különösen a 33 km-es távon, a pontatlanságért elnézést kérünk, jövõre már pontosan lesz megadva.


Érkezett olyan meglepõ igény is, hogy miért nem hosszabb a táv 20-30 km-rel, mert akkor a reggeli busszal lehetne hazamenni. Nos, amúgy is fontolgattuk hosszabb táv kialakítását. Így nem zárható ki, hogy jövõre ilyen is lesz.


A GPS útvonalat egy önkéntes segítõ túratárs készítette, még mielõtt véglegesen kitaláltuk volna a jelzetlen helyeken a vonalvezetést, így adódtak eltérések, ezért szintén elnézést, már rendelkezésre áll a terepen mért GPS útvonal.


Érkezett olyan igény, hogy a Macska-barlangnál legyen víz. Jövõre lesz.


Többen kifogásolták, hogy a pecsét elkenõdik a fényes papíron. Ezt sajnos a nyomdában rontották el, mert álmomban sem gondoltam, hogy fényes papírra fogják nyomni, és megtették. Másrészt többen jelezték, hogy jobb lenne a kihajtós helyett a lapozható kivitel. Ugyanakkor az 500 darab lap újranyomása anyagi okokból nem triviális.


Emellett olyan képtelen kérések is érkeztek, mint  hogy ellentétes irányba szervezzük meg  túrát. Ez praktikusan hangzik, ám a túra rendezésével éppen az volt az egyik célunk, hogy legyen egy túra, amely az általunk feltárt Szent Özséb-barlangnál ér véget.


Másik képtelenség volt, hogy ne kelljen felmenni a Legény- és a Pilis-barlangokhoz. De hát akkor mi értelme van arra elhaladni? Akkor vezethettük volna az útvonalat egyenesen Kétbükkfa felé, és elnevezhettük volna a túrát "Pilis 50 mégegy"-nek. Mások kifejezetten kérték, hogy ne vegyük ki belõle a Legény-barlang látványos bejáratát. Kompromisszumos megoldásként jövõre itt egy kapaszkodókötelet fogunk alkalmazni.


Ami a jövõt illeti, a túrát mindenképpen megrendezzük, kijavítva a hibákat, és kiegészítve néhány újítással, úgymint még hosszabb táv és még rövidebb táv, illetve felmerült a nyári idõpont és a barlangokba betekintõ túra megrendezése is. Télen ugyanis a denevérzárlat miatt esélytelen lenne a leglátványosabb barlangokba a behatolást engedélyeztetni.


Akinek javaslata van, az bártan írjon a gyorgy.sliz@gmail.com címre.


És aki otthagyta a túrabotjait a Shaolin-faluban, az legyen szíves jelentkezni.


Slíz György fõrendezõ