Túrabeszámolók


Vándorbottal a Vasparipáért

efemmTúra éve: 20122012.03.11 12:52:52

HaVasParipa túra. 2012. február 25.

Közép-táv, 21km, 600m. Veszprémvarsány -> Porva-Csesznek vá.


Az új útvonal Verszprémvarsány - Bakonyszentlászló közötti, még számomra is nagyjából ismeretlen része vonzott, így a középsõ távra neveztünk édesapámmal, Padlert elõre küldtük a célba Túranaptárt árulni.

A bakonygyiróti pincesor igen szép, mindegyik présház rendben tartott, és az ellenõrzõ ponton kapott helyi bor is finom volt. Érdekes volt a szõlõhegy felsõ részén a hatalmas diófás ültetvény. Szép idõ volt, a túra elején is sok helyrõl lehetett látni a pannonhalmi apátságot. A picesor - Bakonyszentlászló, téglagyár közötti részen még nem jártam, de tetszett az útvonavezetés. A piros sáv és a vinyei dózerút már ismerõs volt. A Vinye.hu ponton narancs és tea voltak a szolgáltatás.

A Kõpince-forrásnál a Cuha-patak átkelését nem sikerült száraz lábban megúsznom, de lusta voltam kerülni a hídnak.

A túra igazán sáros része a Zörög-hegyre felvezetõ rész volt. Mi is pecsételtünk a sárga háromszög elágazásnál, a halálnál. :) A Lovászkúti vadászház után nem a megszokott sárga sávon, hanem szalagozáson jutottunk le a Felsõ-Cuha-völgybe, kicsit több szinttel, viszont jól járható, jól követhetõ földutakon.

A Cuha-völgyben hó már nem volt (talán csak a Zörög-hegyen volt páh helyen picit havas az erdõ alja), az árnyékos részeken jég viszont igen.


Porva-Csesznek vá.-n, a célban hamar átvettem a díjazást, nem volt komoly sorállás, majd egy zsíroskenyér elfogyasztása után megérkezett a rajtban megrendelt gulyásleves is. A fél négyes vonattal visszautaztunk Vinyére.


Jó túra volt, nekem tetszett az új útvonal, a gyönyörû idõ szintén. (Ritkán van, hogy nem csak rendezni vagy jelzéstfesteni, hanem túrázni is eljutok a Cuha-völgy környékére.)