Túrabeszámolók


Gerecse

nafeTúra éve: 20122012.05.02 21:34:41

Gerecse 20


GPS-el mért távolság: 20,6 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 515 m.


Mivel nem szeretem a tömegnyomor túrákat, így már tavaly eldöntöttem, ezentúl, csak a 20-as távon indulok, s ha olyan az idõ, akkor inkább elmegyek utána biciklizni egyet. Ehhez tartottam magam, s már hat óra egy-két perckor a rajtnál voltam. Sehol semmi kiírás, melyik távra hol lehet benevezni. Beállok az egyik sorba. Odaérek az asztalhoz, s menten elküldenek, menjek az asztal másik végébe. Kissé morcosan álltam be újra a sorba. Végre beneveztem, s megkezdhettem a túrát.


Eseménytelen 3 km-en hagytam el a várost. Itt még lehetett haladni. Balra szûk ösvényre kanyarodik a túra, s meg is van az elsõ dugó. Itt szerencsére még van surranó pálya a kerítés mellett. Nem úgy egy következõ kerítésnél, ahol szinte szó szerint csak tyúklépésben lehet menni. Az elsõ ellenõrzõ pontig nagyon lassú a haladás. Meg van a pecsét, s végre megint a saját tempómban talpalhatok. Az idõ kellemes. A terep is könnyû. Meglepetés! A következõ klasszikus kispistázó ponton, szinte mindenki a kijelölt útvonalon marad. Ennek megfelelõen, a Vaskapuhoz vezetõ völgyben újra belassulunk. Látom, elõttem 15-20 emberrel van két nagyon lassú túrázó, akik föltartják az egészet. Egy helyen, szerencsére van egy kis mellékösvény, amelyen fölfutva ki tudom kerülni õket, s végre ismét a saját sebességemmel mehetek. A Vaskapu után, végre szétválnak a távok. Nem kicsit vártam ezt a pillanatot. Ettõl kezdve tényleg kellemes a túra. Velem együtt válik le az 50-es távról János is, akivel beszélgetni kezdünk. Kiderül szintén szeret montizni, csak épp sokkal komolyabb formában ûzi mint én. A téma adott, amitõl azért jócskán elkalandozunk, s gyakorlatilag végig beszélgetjük a táv hátralévõ részét. Vértestolna és környéke igen szép. Az idõ egyre melegebb. Gyorsan haladtunk. Begyûjtöttük az utolsó pecsétet is, s már csak a nemszeretem városi terep maradt a célig. Átvettem a kitûzõt, s hazafelé vettem az irányt.


Az 50-essel közös szakaszt leszámítva kellemes, helyenként látványos a túra. Ha minden áron többet akartam volna menni, akkor újra benevezhettem volna a 20-as távra még egyszer, mivel negyed tizenegyre beértem, s tizenegyig lehet nevezni.


A túra ár/szolgáltatás aránya rossz. 500 Ft-ért mindössze színes térképes igazolólapot és kitûzõt, kaptunk.