Túrabeszámolók


Oroszlány 40/30/10

intrateTúra éve: 20122012.06.03 07:26:10

Oroszlány 50


2012. 06. 02.


 


A hét közepén már éreztem, hogy a Pünkösd hétfõn leküzdött OKT 15-16-os (Visegrád-Dobogókõ-Rozália útirány) dacára valamerre mennem kell a hétvégén. Csábító volt egy Bakony 70-es, de erre a gondolatra bal térdem erõs nyilalással adta tudtomra, hogy nane...


Másik lehetõségként felmerült a Vértesben egy 50-es. A kiírás szerinti 1170m szintemelkedés nem tûnt veszélyesnek, így alakult, hogy 7 óraután pár perccel már az Oroszlányi sportcsarnok elött töltöttem ki a nevezésilapot. A4-es színes térkép, részletes útleírás és rajtpálinka (!!!).


Indulás 7.15-kor a szalagozáson. Még a szerelvényt igazgattam,máris ellenörzõpont. A fá közül kibukkanó víztoronyról nekem egybõl a MIB elsõ része jutott eszembe... Gyors pecsét, a rövidebb távon induló túratársak szokásos kerülgetése után rövidesen már a második ponton - Majk, remeteség - vagyok. A hely érdekes, fura kisugárzással. El is határozom,hogy ide még visszajövök. 


Aztán jönnek szép sorban az ellenörzõ pontok. Vértessomló- itt még együtt az összes táv, viszonylag nagy számú túratárs. Mátyás-kút - majdnem elszaladtam a fára kiakasztott önellenörzõpont mellett. Nem is volt kedvem beírni a "titkos kódot". Zsigmond-kõ - gyönyörû kilátás,gyors pecsét (elõzõ ellenörzõ kód beírása). Várgesztesi vár - végig a szerpentinen - keményebbek egyenesen fel a hegyoldalon. Vérteskozma - jobbra föl a templomhoz.  Vissza ugyanazon az úton. Beszélgetésbe elegyedek egy szintén magányosan induló tatabányai túratárssal,innen kettesben megyünk tovább. Kõhányás ep a falu fõterén, majd Gánt egy kicsit hosszabb aszfalt végén. Mindszentpuszta egy kicsit keményebb emelkedõ végén.Innetõl már csak lefelé. Dobai kút önellenörzõ pont után már nyílegyenesen Oroszlány. Homokos és aszfalt váltogatja egymást majd rövidesen feltûnnek a panelházak és hamar elérjük Oroszlány határát. Benzinkút, fõutca és már célba is értünk.


A remek túrabarát idõnek (20 fok körül,borult pár csepp szemerkélõ esõ), a tempós túratársnak és a remek szervezésnek köszönhetõen jóval 9 óra alatt célbaértünk (gps szerint pont 6 km/h átlagot mentünk).


A szervezésrõl csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Rajtpálinka, csoki, csomag ropi, alma az ellátmánn. Szinte minden ponton szóda, fröccs vagy szörp. A célban pedig egy pár virsli mustárral, friss kenyérrel(és még repetát is kaptunk). Abszolút csillagos ötös (inkább hatos) és köszönet a rendezõknek a remek túráért.