Túrabeszámolók


Kisgyón Kupa tájékozódási

nafeTúra éve: 20122012.09.19 19:31:59

Kisgyón kupa


GPS-el mért távolság: 12,9 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 265 m. Ennyit mentem, de ez nem mérvadó, mivel nincs kötött útvonal, mindenki magának tervezi.


Tudva, hogy kilenc elõtt nem lehet nevezni, kényelmesen indultam otthonról. Szemerkélõ esõben érkeztem, de ennyi is volt a rossz idõbõl. Az idõ hûvös, de kellemes. Elég sokan jöttek el a montis túrára is, amit a fõszervezõ az esõs idõ miatt elõzõ este mondott le a TTT-s honlapon. Az ismerõsök üdvözlését követõen, fél tízre beneveztem, a megkapott térkép alapján megterveztem, merre menjek, s belevágtam. Úgy nyitottam, hogy a bányász emlékmûi pontot nem találtam meg, hiába jártam körül. A következõ pontnál jöttem rá, nagyon nézni kell, hol a nyíl hegye a térképen, mert a pont is ott található. Ezután egy darabig tervszerûen gyûjtöttem be a pontokat. Fõként a 10 pontosokra vadásztam. A védett geológiai feltárásnál kitöltöttem a tesztlapot.


Elõzetesen, a Tûzköves-árok déli oldalán lévõ pontokat akartam begyûjteni, de elcsábított egy pont, amit elég nagy bozóton keresztül közelítettünk meg. Legalább is azt hittem az a pont lesz. A bozót stimmelt, a fellelt pont nem. A száma és a hátralévõ idõ alapján újratervezés. A Hamuház környékiekre már nem elég az idõ, így irány az észak-nyugati fertály pontjainak begyûjtése. Hamar meglettek. Maradt idõm, a bányász emlék pontjának ismételt megkeresésére, s kényelmesen besétáltam a célba. A szintidõre komolyan oda kellett figyelni, mivel minden perc késést 5 pont levonással díjaztak. Hamar eltûnik így az a maximálisan elérhetõ 180 pont, amibõl 52-t két totó kitöltésével lehet megszerezni. Leadtam a lapot, megkaptam a pecsétet az ÉDK igazoló lapra, beszélgettem egy kicsit, vásároltam Keleti-Bakony térképet, mivel az addigit úgy elpakoltam, hogy azóta sem találom. Az eredményhirdetést idén sem vártam meg, hanem elmentem montizni egyet. Azt tudom, hogy az egyik totó 22 pontjával 115 pontot sikerült begyûjteni, s felhasználatlan maradt 25 percem.


Szeretem az ilyen típusú túrákat. Ez évben a pontok elhelyezése is jobb volt, mint utoljára. Normális gyaloglási tempóban (4-5 km/h-s átlag) be lehetett gyûjteni a pontok zömét. Ily módon, tavaly csak valamivel több, mint a fele volt lehetséges. Jobbak voltak maguk a pontok is. Idén szerencsére, már nem papírlap, hanem bója jelezte a pontokat. egy kicsit eldugva, hogy jobban oda kelljen figyelni.


A Királyszállás – Várpalota – Márkus-szekrénye útvonal érdekelt, van-e esõben is jól járható út. Van, de az turistajelzés nélküli úton vezet. A jelzettek közül, a K+ Csörget-völgyi szakasza nem jó. Keskeny az ösvény, s bõven van kidõlt fa is. A Vár-völgy száraz idõben kiválóan járható, szép útvonalat jelent. A vár utáni rész, viszont esõs idõben nagyon sáros, csúszós tud lenni.


A túra ár/szolgáltatás aránya megfelelõ. 300 Ft-ért szürke árnyalatos térképlap, igazoló lap, és kitûzõ járt, illetve aki ott maradt az eredményhirdetésre, s legalább 60%-ot teljesített, oklevél.