Túrabeszámolók


Vár a Mikulás (Budai-hegység, Szigethalmi TE)

efemmTúra éve: 20122012.12.08 17:23:30

Számomra tökéletes rendezés volt az elsõ Vár a Mikulás 2012-ben, a Szigethalmi TE szervezésében. Csak a 10km-es távot terveztem be, valamivel kúrálni kell a náthámat. Szerencsére elég késõn érkeztem a rajtba, csak pár percet kellett sorban állnom a Szépjuhászné étteremnél, 10:36-kor elrajtoltam. Nem neveztem elõzetesen, így létszámon felüli lehettem (700-800 körül lehetett az össz. létszám), de amúgy is csak a mozgásért mentem, ki kellett pihennem a múlt heti Bakony Mikulás rendezést.

Az útvonal nem volt túlbonyolítva, Szépjuhásznétól sárga sáv majd piros sáv Makkosmáriáig. A terepviszonyok végig meglepõen jók voltak, letaposott hó minenütt, sok helyen levelek is borították a havat, jég csak a Szépjuhászné parkolóban volt. Amúgy is kicsit gyorsabb teljesítést terveztem, így nem bakancsban, hanem terepfutó félcipõben mentem. Sehol sem estem. Makkosmárián, a tisztáson elég sokan voltak, mások is piknikeltek. Októberben újítottuk fel a zöld keresztet Makkosmáriától Normafáig, most végig leellenõriztem, megvolt az összes jelzésünk. (Ahol a visszafelé irányból üres jelzésalap is van a többi festett jelzés között, azt a Szent Jabak zarándokút jelzéseinek hagytuk, csak még nem tették fel a jelet.)

Normafán, a gerincen már erõsebb szél fújl, szánkózó családokat csak az Anna-réten láttam. A kék körsétán a János-hegyig most is elég sokan kirándultak, futóból volt a szokottnál kevesebb. A Libegõ Felsõ parkolójának szélén Lévay Béla  volt a pont,  valószínûleg a nagyszámú Horalky ellátmány miatt költözött le ide, az itiner szerinti Erzsébet-kilátó helyett. János-hegyre fel a piros sáv a lépcsõkön kicsit csúszott, viszont jobban meg is volt olvadva. Lefelé a János-hegyrõl teljesen jól járható volt a havas turistaút.

A célba beérve már kicsit nagyabbb volt a sor, mint reggel, de elég jól haladt. Szintidõt feleztem (pont 2 óra alatt mentem körbe a 11,1km/420m-en), átvettem az emléklapot, kitûzõt, mivel nem neveztem elõre, csak a kisebb édességet, majd leadtam Kékdroidnak a Budapest Kupámat, 12 teljesített túrával. Jó túra volt a mai.