Túrabeszámolók


Börzsöny vándortúra

hakaticaTúra éve: 20122013.01.24 12:43:03

 A túrát már igen régen kinéztük, a Börzsönyt is nagyon szeretjük, bár nem vagyunk hívei azoknak a túráknak, ami nem körtúra. Ide nagyon jönni akartunk és tanulmányozva a tárképet megállapítottuk, h ha a vonatra sokat kell várni, akkor a rajt-cél közötti távolság gyalog is simán áthidalható. 5 km-rel több vagy kevesebb. az már mit sem számít.


9h körül a vasútállomáson nagy élet volt, mi is belekavarodtunk és nevezés után 9h 10-kor már indultunk is.


A faluból könnyen kikavarogtunk, majd fõként elhagyatott telkek, gyümölcsösök mellett haladva felértünk a Ruzsás-hegyre. Itt pecsétet kaptunk és lefele ereszkedve képeket próbáltunk készíteni az esztergomi bazilikáról a ködben/párában és közben próbáltuk belátni a Dunakanyart nem túl nagy sikerrel :-( 


Hamar elérjük a K- jelzést és a Sukola keresztet, majd tovább haladva hamarosan egy felirat letérít a jelezett turistaútról, miszerint arra menjük, mert ott lesz egy ep. Régi bányahelyek között/fölött vezet utunk, így nem árt, ha a lábunk elé nézünk. A Csák-hegy tetején az ep-t elérve csodálatos panoráma nyílik ama is mûködõ bányákra, Márianosztrára és a Magas Börzsöny hegyeire. Mind e közben megcsodálhattuk az õsz színeit is. Erdei úton lefele ereszkedve elérjük a Csák-hegy alját, ahonnan a kitérõre indultunk, majd a M úton beérünk Márianosztrára. A központban etetõpontvárja a túrázókat. A kenyerek frissen kenve; mint megtudtuk a fõszervezõtõl, 'látta a mûútról, h nagyobb tömeg közelít' . Itt kicsit elidõzve beszélgetünk, fogyasztunk, .... alig van nagyon loholó ember. Majd tovább indulva kitérõt teszünk a temlpomhoz és fegyházhoz, ahol megint csak elidõzgetünk.


Visszatérve a jelzett útra, elõbb egy nevenincs kút mellett haladunk az erdei úton, majd felérve a Kopasz-hegy alá nekivágtunk az emelkedõnek is. A hegy neve elég találó, valóban kopasz és sziklák között vezet utunk. Tetején nagy a huzat, a kilátás pazar a Dunára, Márianosztrára és a környezõ hegyekre. Pecsétet kapunk, begyûjtjük a Csúcsok-csúcsa mozgalom kérdésére a választ (ilyet a túra során tösször is elkövettünk), és igyekszünk lefele, mert a zug már igen komoly...


Ezután meghódítottuk a Sós-hegyet, majd a Nagy-réten pecsétet kaptunk, körbenéztünk a rablótanya kulcsosház környékén; majd beértünk Kóspallagra. Áthaladva rajta felmászunka Mocsár-hegyre, ahol a pecsét mellé frissítés is jár. Itt nagyobb társaság gyûlik össze;nézelõdünk, fényképezünk és megbeszéljük a Lokomotív túra erõs negatívumait, ami miatt egyik társaság sem kíván többet részt venni rajta.


Utunk tovább a Magas-Börzsöny hegyi és a Visegrádi-hegység között halad, mely így minden irányban csodálatos panorámát ad. Békás-réten a K- -on kényelmesen túrázó lovakkal találkozunk. Társamnak kisebb problámát koz, h hogyan kerülje ki az úton legelészõ pacit????, de aztán csak sikerül és visszatérhetünk saját tempónkhoz.


Innen már nincs sok hátra Zebegényig, ahol a kocsmában megleljük a rendezõket. Kitûzõt választhatunk, az oklevél is sokat mondó. Vonatra alig kell várni, így inkább azzal megyünk vissza a kocsihoz.


A Márianosztrai kitérõ és több helyen a hosszas nézelõdés, étkezés ellenére (legaláb egy óra összességében) 7h 10p alatt végigmentünk. Az idõjárás is kegyes volt hozzánk.


Ismét egy nagyon jó túrában volt részünk minden tekintetben. Sokan elleshetnének egy-két apró fosgást, amivel a túráikat kellemesebbé tehetnék.


https://plus.google.com/photos/101682116519384997101/albums/5836947303423573473?authkey=CMe_u8Clzbnj1QE