Túrabeszámolók


Vándorbottal a Vasparipáért

efemmTúra éve: 20132013.02.25 00:03:25

A 2013-as Ha-Vas-Paria túra méltó volt a nevéhez. Budapestrõl az M1-en, Gyõrön át közelítettünk, az autópályán Gyõrig esett, onnan hó szállingózott. A 82-es úton még addig nem járt hókotró, csak a nyom volt tiszta, nem volt kellemes az autózás. Vinyére leérve viszont megszûnt minden csapadék, igazi szép havas túraterep fogadott. Padlert a Vinye.hu-ban hagytam túranaptárat árusítani, én pedig a rövid körtúrát terveztem. Kis kitérõt tettem a sárga sávon a dóc árok végéig, ellenõrzve, hogy a tavalyi erdõirtás után hová és mennyit kell majd idén újra felfesteni a 2010-ben felújított jelzéseinkbõl. (400m-t)

A havas erdõ szép volt, bár a Zörög-tetõn ködben voltunk, és ott a hó is 30-40cm-es volt, lejjebb csak 20-25. A zörög-tetõi ponton idén a halálnak hûlt helye volt, kódot kellett feljegyezni.

A fordított rövidtávot teljesítettem, bár a Lovász kúti vadászháztól lefelé a sárga háromszög - sárga sávon nem figyeltem fel arra, hogy a (másik irányból a) szalagozás a tavalyi jelzetlen kerülõúton halad.

Porva-Cseszneken beneveztem, rögtön a díjázast is átvehettem, és a zsíroskenyér-tea szolgáltatást is igénybe vettem.

Mivel visszafelé csak 3-4 óra múlva jött volna vonat, így inkább gyalog mentem. Mivel most nem akartam a bakancsom eláztatni a Cuhában, inkább az eddig még általam nem járt vasúti nyomvonalat választottam, 3km sín-túrával + 1km talpfa túrával. Túrabotok segítségével egészen jól lehet haladni a sínszálon is, bár csúszik és kicsit technikás bakancsban ez a több kilométeres gerenda-gyakorlat.

Menetrend szerint meg is érkeztem Vinyére, ahol sör-kávé frissítéssel zártam a túrát.

Sajnos elég kevesen voltak, az összes távon kb. 120 résztvevõ, pedig aki eljött, igazi téli túrát teljesíthetett.