Túrabeszámolók


Decathlon Mátra Túra

intrateTúra éve: 20132013.03.18 20:56:54

Tekintettel a rendkívüli hóhelyzetre még péntek este is kétséges volt, hogy neki merjek-e indulni a Mátrának. Aztán egy gyors szombat kora reggeli tájékozódás után irány az M3-as és persze gond nélkül megérkeztünk a Téli Mátrákról már jól ismert mátrafüredi Erdészeti Szakközépiskolába. A szokásos tömegnek most nyoma sincs, 8 körül már gondolom sokan elindultak. Szépen kényelmesen nevezünk, 8,20-kor rajtolunk. 


Rövid Mátrafüredi nézelõdés után zöldön irány felfelé. Elsõ meglepetés, hogy van hó és jég és sár és víz. Felváltva és egyszerre. És bizony a hó néha 40 cm. A Csepegõ-forrás után át a pirosra és emelkedünk tovább. A következõ ellenörzõ pont a Kis-kõ, ahol a kilátás gyönyörû. Tovább a piroson, még mindig emelkedünk, fel egészen a Kékesig. Sajnos innentõl egyedül, túratársam itt feladta. Nagyjából ez volt a túra csúcspontja, a 11 km alatt 700 métert emelkedtünk. Azaz inentõl Lajosházáig meredeken lefelé. Lajosháza a Nagy-patakkal minden évszakban gyönyörû. Most is. Még egy utolsó kemény erõpróba, sárgán föl a gerincre, 230 m felfelé. Hó, sár és jég újra. Utolsó ellenörzõ pont, Kozmáry kilátó. Nem túl acélos idõvel, de befutok a célba. Aranyos kitûzõ, tea és zsíroskenyér.


Gratulálok a szervezõknek, az itiner szinte tökéletes, az útvonal szép és változatos, az 1100 méteres szint kellõ komolyságot adott a túrának.