Túrabeszámolók


Mátra 115 (+résztávok)

Cam MogóTúra éve: 20132013.06.03 17:48:08

Mátra 115

   Június elsõ hétvégéje ismét feltöltött élményekkel. A túra alatt és azóta is az jár a fejemben, hogy vajon mitõl „közösségi” ez a teljesítménytúra?

   Közösségi, mert a résztvevõk dobják össze az ellenõrzõpontokon kínált tengernyi  enni- és innivalót. Mivel mindenki olyat visz, amit maga is szeretne kapni, így igen nagy valószínûséggel mindenki talál neki megfelelõt. Ehhez a rendezõk még hozzáteszik a saját „ötleteiket”.

   Közösségi, mert a befutóknak járó kõdíjakat (sõt: ez évben nemezelt kõdíjakat is) már hetekkel, hónapokkal a túra elõtt elkezdik készíteni a rendezõk és családtagjaik, barátaik, ismerõseik, tehát egy olyan kis közösség, amely idõt és energiát szán egy olyan tevékenységre, amibõl egy csepp haszon nem származik számukra, viszont tudják, hogy ezzel örömet okoznak a túrázóknak, akik így egyedi ajándékot kapnak.

   Közösségi, mert a túra során rengeteg ellenõrzõpont mûködik, ahol nagyon sok ember teljesít „szolgálatot” idõjárástól, alvási idõtõl, kényelemtõl függetlenül. Barátok, ismerõsök, túrarendezõk, önként jelentkezõk. Több pontot kisgyerekes szülõk vállalnak, és a gyerekeket is bevonják a pontõrködésbe: pecsételnek, kínálgatnak, segítenek. („Jönnek!” hallatszik a csatakiáltás a Világos-hegy tetejérõl, amint látótávolságra értünk.) Ráadásul hány olyan ellenõrzõpont volt, ahova gyalog cipeltek fel a hegy tetejére 20-30 liter vizet és egyebeket! (Pl. több kiló banánt a Muzslára.)  A teljesség igénye nélkül: Jagus, Oroszlánvár, Ágasvár, Muzsla, Havas, Káva, Tót-hegyese, Világos-hegy.

   Közösségi, mert a célban minden beérkezõt taps fogad. Nem csak a leggyorsabb befutókat, hanem a szintidõn túl beérkezõket is. Õszinte örömmel gratulálnak egymásnak, a tizenegynéhány órás teljesítõ és a harmincórás teljesítõ. Nagyszerû dolog az, hogy a vérprofik és az amatõrök együtt vannak. Más–más képességekkel és edzettséggel, de közös elszántsággal, mindenki erejének megfelelõen küzd a teljesítésért.

   Közösségi, mert ahogy a célba beérsz, és megkapod a pólót, az oklevelet, kiválasztod a követ és leülsz végre egy székre, már kérdezik is, hogy hozhatják a levest? kérsz sört? akarsz fürdeni? megtaláltad a csomagod? mit kívánsz?

   Közösségi abban is, hogy érdekes módon sok túrázót vár a felesége, párja, gyerekei a célban. Emiatt a befutó hely gyerekzsivajtól hangos, és ez egyfajta családias hangulatot ad. A feleségek, akiket én láttam nem úgy fogják fel, hogy „már megint elment a párom szórakozni egy hosszú hétvégére”, vagy hogy „már megint egy öncélú, önmegvalósító program, ami miatt egyedül hagyott a gyerekkel”, hanem  együttérzõek, segítõk és lelkesek.

   A közösség olyan valami, ahol emberek együtt tevékenykednek, dolgoznak valami közös cél érdekében, és ezért alkalmanként kényelmetlenséget és áldozatot is vállalnak, még akkor is, ha nincs haszon és ellenszolgáltatás. Nahát, ezért közösségi teljesítménytúra a Mátra 115.