Túrabeszámolók


IVV Olimpia

efemmTúra éve: 20132013.07.03 19:28:47

(Levélben érkezett résztvevõi összegzés. www.ivvtura.hu)


KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE DÉL-TIROLBAN A XIII.IVV OLIMPIÁN


Június utolsó hetében Észak-Olaszországban, Dél-Tirolban rendezték meg a XIII.IVV Olimpiát. Plzen, Antalya után Komárom-Esztergom megyét, valamint Magyarországot ismét a Tatabányai Volán SE természetjáró szakosztálya képviselte 57 fõvel / a Vulkán, a Lokomotív, a TAC, a Lõvér, a PTSE és a TFSZ egy pár tagja szintén a csoporthoz tartozott, és Bonyhádról is érkezett egy 36 fõs IVV csoport/.

Az olasz rendezõk Val Gardena völgyében három egymás mellett fekvõ városkában, St.Ulrichban, St.Crisinában és Wolkensteinben szervezték az IVV eseményeket, gyalogos túrák, kerékpár és úszás sportágazatokban.

2009-ben az Unesco felvette a Dolomitokat a világ legszebb tájainak sorába, ezért is választották ezt a helyszínt 15-16 ezer természetjáró számára több mint két tucat országból.

A szállást ideje korán a budapesti Fratelli Goldoni utazási iroda biztosította magas színvonalon. A szervezõ munkát Horváth Zoltánné, a szakmai munkát ifj.Horváth Zoltán vállalták önként a csoport érdekében.

A Nordic Walking népszerûségére jellemzõ, hogy a csoport több mint a fele használta az igen jó szolgálatot tett botokat, de ez nem véletlen, hiszen már második éve részesei a Magyar Szabadidõsport Szövetség Nordic Walking programjának.

A napi programok állandó része volt az 1500 m-en fekvõ helységek között a hegyi utakon a túrázás. Ki-ki választhatott 5, 11, 18, 24 és 42 km-t, azaz maratoni távot.

Minden délután viszont a környezõ 2000-es és 2500-as csúcsokat hódították meg – de ezúttal már felvonókkal. Kiváló lehetõségük volt a Val Gardena Kártya használata, hiszen 50%-os kedvezménnyel jutottak hozzá, aztán mindenhova, mindennel ezzel közlekedhettek. A programok végeztével – fõleg a gyerekek – örömmel ugrottak a szabadtéri meleg jacuzziba.

A csoport tagjainak életkora 6 év és 80 év között volt, de feltûnõen sok volt a család, a gyerek, a fiatal. Ezt még a norvég küldöttség is dicsérõleg állapította meg!

A túrák és csúcs-hódítások mellett jutott idõ városnézésre, népmûvészeti vásár látogatásra és hagyomány õrzõ kosztümös felvonulás megtekintésére is. A megnyitó színpompás felvonulása és a záró mûsor is felejthetetlenné tette az ott töltött 6 napot.

Az idõjárás is megmutatta minden arcát, míg a megnyitó nap délelõttjén hóban csúszkálva jutottunk el a Seceda csúcsától a Col Raiseren lévõ felvonóig, délután egy szál pólóban vonultunk a megnyitó ünnepségre. Szerdán még napoztunk a Seier Alm alpesi legelõjén, csütörtökön a völgyben szitáló esõben, majd a hegyen 15 cm hóban túráztunk.

Mivel a 2015-ös XIV.IVV Olimpiát Kínában rendezik – bár egyesek kacérkodnak a gondolattal – igazán az esetleges 2017-es tervezett ausztriai olimpiát lehet reálisan megcélozni, addig is a magyarországi és szomszéd országok IVV túráin lehet gyûjteni az igazoló bélyegzõket.

Horváth Zoltán