Túrabeszámolók


Kisgyón Kupa tájékozódási

nafeTúra éve: 20132013.09.14 20:53:24

Kisgyón kupa


GPS-el mért távolság: 16,1 km; barometrikus magasságmérõvel mért összesített szintemelkedés: 390 m. Ennyit mentem, de ez nem mérvadó, mivel nincs kötött útvonal, mindenki magának tervezi.


Az esõs idõ miatt, „kissé” megkésve értem Kisgyónba, de szerencsére még lehetett nevezni. Még a készülõdés elõtt beneveztem, átvettem a tájfutó térképlapot és az igazolólapot. Az esõnek köszönhetõen 09.37-kor harmadiknak neveztem. Utánam egy ötfõs csikócsapat nevezett, s ennyi. Készülõdés közben, egy telefonbeszélgetésre ment el jócskán idõm, ott ahol elvileg nincs is térerõ. A francba! Ez már a többedik ilyen térerõ nélkülinek deklarált hely, ahol ez a telefon még használható. Ennek is köszönhetõen, már 10 perc eltelt az idõmbõl, mire végre úton lehettem.


A nyugati rész pontjainak begyûjtésével kezdtem, mert arra volt a 9 pontosok zöme. Az esõ vigasztalanul esik, ezért a saját térképemet elõ sem vettem. Végül nem is lett rá szükség. A P+ elágazását elsõre elnéztem. Úgy döntöttem, nem fordulok vissza, majd csak a következõ ponttól. No, itt meg korábban fordultam le az aszfaltról, viszont a P+ felé tartott vissza. OK, akkor begyûjtöm azt a pontot, s utána megyek a másikért, s arról majd késõbb visszatérek a P+-ra. Így is lett. A Tûzköves árokig pontok begyûjtve. Ott nem vettem észre egyet, de nem fordultam vissza. Közép tájt veszítettem 10 percet, arra várva, hogy a K jelzésen eszegetõ süldõk odébb álljanak. Tuti fix, hogy 8-10 vadmalac nem sétálgat csak úgy magában. Szerintem jobbra a sûrûben ott kellett lenni az egész kondának. Nem szerettem volna fölidegesíteni a mamákat, így maradt a várakozás. A süldõk észrevettek ugyan, de szerencsére nem ijedtek meg. Sehol egy olyan fa, amire föl tudnék mászni. Süldõk el. 2-3 perc múlva én is mentem tovább.


A térképen szereplõ 7-es útelágazásból, csak három maradt meg. Amerre menni kellett volna a következõ kilenceshez, óriási dzsumbuj van az utak helyett. A pirosról mentem vissza végül. Újabb két pont megvan, az út viszont alig fölismerhetõ. Utólag könnyû okosnak lenni, de én ott hülye ésszel, nem mentem vissza a P-ra. 15-20 percet veszítettem, a bozótban. Kétszer hagytam el az igazoló lapot (próbáltam a zseb helyett máshová tenni, mert ott nem éri ugyan az esõ, ami akkor épp nem is esett, viszont az izzadság sem tesz jót neki), s mentem vissza érte bõ 100 m-t. Végül csak kimentem a P-ra, majd letértem balra, begyûjteni egy 6 pontost. Eleinte a térképen szereplõ útnak nyoma sincs, de egy mellig érõ gazoson átvágva meglett. Megyek rajta. Balról, a bozótból megjelent a csikócsapat, õk is azt a pontot keresték. Megyek tovább a részben már benõtt úton, s végül meglett. A másik csapat továbbment.


A Hosszú-kígyós melletti ösvény kegyetlenül csúszott, ezért óvatosan haladtam. Csehül álltam az idõvel, ezért az Erdei-szentély felé menve (csúszkálva) irány a cél. Mivel maradt még 10 percem, ezért a cél közelében begyûjtöttem még két pontot, s a határidõ elõtt 2 perccel beértem a célba. A végelszámolásnál 91 pontot szereztem, a 200-ból. A csikócsapat is 2 perccel határidõ elõtt ért be. Õk 120, vagy 121 pontot szereztek, s ezzel megnyerték a versenyt. Gratulálok nekik.


Ilyen idõjárási viszonyok között is jó kis túra. Nem lenne rossz, ha több lenne belõle. Ez évben is különbözött az elõzõktõl. A totó-t nem két helyen, hanem 10 helyen kellett megválaszolni. Idén nem kaptuk meg azt a segítséget, hogy a pontra ki lett volna írva a pont száma. Ha valaki rosszul azonosított egy pontot, azzal el is veszítette, illetve a további tájékozódást is nehezítette. Ez évben ismét csak a gyors lábúak tudták a pontok többségét begyûjteni, a hosszabb idõ ellenére is. Úgy is lehet mondani, hogy a pontok zöme, a periférián volt, s a középsõ terület pedig üres. Jól mutatja ezt, hogy tavaly, a rövidebb idõ alatt, 12,9 km-bõl, 115 pontot tudtam begyûjteni a 180-ból, úgy, hogy az egyik totó eredményét nem ismertem, most pedig 16,1 km-t megtéve, 91 pontot (ráadásul ez most a teljes pontszám) tudtam begyûjteni a 200-ból. Persze, lehettem volna én is egy kicsit gyorsabb, de elõzõ nap, a Kõszegi-hegységben montiztam (ott is áztam, csak ott nagyobb sebesség miatt fáztam is, mivel nem vittem esõálló kesztyût, s csurom vizes kesztyûben 30 körül menni lefelé, elég hideg), illetve a szerdai tesi fölmérés izomláza is éreztette még a hatását.


A túra ár/szolgáltatás aránya korrekt. 300 Ft-ért színes „kissé” elavult tájfutó térképlap, amire fel is hívták a figyelmet, igazoló lap, aki ott maradt az eredményhirdetésre (most sem voltam ott, mert most meg épp akkor öltöztem át, ráadásul csak 45%-t teljesítettem), s legalább 60%-ot teljesített, oklevél járt.


Jövõre jobb lenne, egy idõintervallumot megadni a nevezésre, a 9 óra helyett. Mondjuk 09.00-tól 11.00-ig.