Túrabeszámolók


Fel a Csóványosra!

tibi75Túra éve: 20142014.01.28 21:11:14

Fel a Csóványosra, avagy végig a kéken a Börzsönyben!


Vannak olyan rendezvények, olyan túrák melyekre ha egyszer elmész utána minden évben szeretnél újra és újra eljutni. Számomra ez a túra ilyen. Tavaly nem sikerült eljönnöm, ezért idén mindenképpen tervben volt, vártam már ezt a napot. Az már csak hab volt a tortán hogy a második kéktúrámból még hiányoztak a börzsönyi kilométerek, így aztán még nagyobb lelkesedéssel indultam neki reggel a közel két órás autóútnak otthonról, hogy fél 8-kor a Kisinóci Turistaháznál bámuljak bele a felkelõ napba...


A felkelõ napot viszont nem nagyon érdekeltem, vastag felhõréteg mögé bújt, nem úgy az a szép kis kóbor kutya aki a Kisinóci Turistaház elõtt a kocsi nyíló ajtajánál kíváncsian szemlélgetett, ki ez a csokizabáló idegen? Rövidesen együtt zabáltuk a csokit, majd a kopogtatásra kinyíló turistaházban egy jó kávé mellett bélyegeztem. (a kutyit pár napja fogadták itt be, mint megtudtam, de azért keresik a gazdáját)


Tudtam hogy az Inóci-vágás egy kb 3-4 km-es tömör gyönyör, nyílegyenesen felfelé, ezért nehezen akaródzott nekiindulni, de hát muszáj volt, hagy fogyjon az a fránya szint, van belõle összesen majdnem 1000 méter a Csóványosig... Nincs is mit mondani sok errõl a szakaszról, szuszogás, lihegés, pihegés mínusz 8 fokban izzadás, nagyjából ez ment egészen a Nagyhideg-hegyi Turistaház szervízútjáig. Innen a  turistaházig már jóval enyhébb az emelkedõ, szinte megkönnyebbülés. Közben szembe lefelé jön a turistajárat, a Nagyhideg-hegyi nosztalgiabusz... na, gondoltam magamban, biztosan vannak akik imígyen könnyítették meg a Csóványos-mászást, hát így legyen ötösöm a lottón: szinte tele volt velük a turistaház nem is annyira kicsi étkezõje!


Egy jó erõs kávé mellett (nem, nem sör volt, alkoholt már lassan másfél éve egy kortyot nem ittam ) mind a kettõ itt található bélyegzõvel bélyegeztem, aztán a család nagy örömére felsétáltam az NHH3. webkamerához, hogy jót röhögjenek otthon a gép elõtt ülve rajtam és a szép piros, bojtos sapkámon!


A család felvidítása után továbbindultam a hegység legmagasabb pontja felé, errefelé már jelentõs volt a turistasûrûség is, volt ki fel, volt ki már lefelé tartott. A Szabó-kövek és a Korona-kõ után egy végsõ rohammal bevettem a csúcsot, az erõdítményt, a geodéziai tornyot csak azért nem, mert le van zárva, 2015-re kilátó lesz belõle a turistáknak!


A nevezési díj helyszíni befizetését követõen megkaptam a nagyon szép jelvényt, egy emléklapot, és egy bónusz Csóványos-os bélyegzõt a kéktúrás füzetembe. Elõzõleg e-mailben a szervezõk beígérték a Krivánon ugráló zergék látványát is, ezt kissé hiányoltam, szóvá is tettem egyiküknél, de megnyugtatott hogy nem sok híja van hogy lássuk., majd jövõre az új kilátóból biztosan meg is lesz a beígért kilátás .   Ezek után a forralt bor-tea kombóból természetesen a teát választottam ezúttal is. Nagyon sokan voltak fent a csúcson, jó volt a hangulat, volt jópár ismerõs arc is, de nekem tovább kellett indulnom, mert 15:39-re Nógrádra kellett érnem, ami 14 km, és már elmúlt dél!


A Foltán-keresztig gyönyörû ez a szakasz, hatalmas oszlopcsarnok-bükkösök mindenfelé, az irtásoknál még ebben a szürke, felhõs idõben is több helyen nagyon szép volt a kilátás a Dunakanyar felé.


A Foltán-kereszt tisztását elhagyva kissé monoton, folyamatos ereszkedés a Saj-kútig, de legalább jól lehetett haladni, sokat javítottam az Inóci-vágásban erõsen megtépázott, szinte romokban heverõ átlagsebességemen, látszott hogy stabilan el fogom érni a vonatot.


Úgy is lett, a vonat érkezte elõtt fél órával elértem a szebb napokat látott, de még jó állapotban lévõ kis állomást, a váróban bélyegeztem a kiváló minõségû bélyegzõvel, picit beszélgettem a vasutas nénivel, és már jött is a vonat.


Verõce-Magyarkúton buszra váltottam, így aztán hamarosan ismét ott álltam a Kisinóci Turistaház elõtt, a kocsimnál, hogy a megmaradt Vadász-csokimat ismét megfelezhessem az engem immár bizalommal méregetõ, farokcsóválással üdvözlõ kiskutyával.


Nagyon jól sikerült nap volt ez, köszönet a BTHE-nek hogy idén is megszervezte ezt a túrát!  Remélem jövõre ismét itt lehetek és immár a vadonatúj jelvényért vághatok neki ismét a Börzsönynek!