Túrabeszámolók


Pásztó 50/40/25/15 Katona Sándor emléktúra

freeuserTúra éve: 20142014.03.16 18:16:03

Csak az a szép zõd gyep, az fog hiányozni... a célban jutott eszembe az Égig érõ fû Poldi bácsija.


De elõbb még el kellett rajtolni.


Elõnevezés, gyors rajtoltatás, szép idõ a túranapon, sárnak nyoma sem volt.... ideális kezdés. Párommal vágtam neki a távnak, a múltheti Mátrahegy 30-at vezettük le e rövidebb távon. Magam 2014-ben a második alkalommal mentem végig a 25 km-es távon - kicsit szokatlan volt, hogy fordítva, mintha nem is ugyanaz a túra lett volna. Nyilván mindazt láttam volna odafelé is, amit most visszafelé, ha akkor van hátul szemem.


Az oskolamester házának elsõ okleveles említésérõl annak 586. évfordulóján kimaradt ugyan a megemlékezés, de a Nyikom-nyeregbe felkapaszkodva, majd Mátrakeresztesre lecsurogva bõségesen kárpótolt bennünket, hogy Keresztesen nem kellett felkutyagolni az aszfalton a felsõ büféig, hanem ott fogadott az ellenõrzõ pont, ahol kidobott minket az erdõbõl a piros.


Csörgõ-patak, majd fel Ágasvárra a turistaházhoz... idáig minden flottul ment. Mikor már csak a visszacsurgás maradt volna Pásztóra, az erdészet egy kis útra történt (de csak néhány km hosszú) fakitermeléssel megfûszerezte a túrát, ám a Pásztói SzSE korrekt szalagozással a legnagyobb dzsumbujban sem hagyta túrázóit elveszni. Az erdõbõl a sík terepre kiérve már a délutáni viharos szél adott egy kis ízelítõt, de azt is leküzdve már nehézségek nélkül jutottunk el a várromig, majd a végtelennek tûnõ hasznosi fõutcát is magunk mögött hagyva a pásztói célig. Ahol - úgy sejtettem és úgy készültem - ezúttal tészta lesz pörkölttel, így tûnt logikusnak és következetesnek, hisz legutóbb pörkölt volt tésztával.


Itt picit csalódnom kellett, bár a zsíros kenyér sem utolsó, mégis Poldi bácsi jutott eszembe... csak nekem a túravégi melegétel hiányzik, az utóbbi idõben a túrákon immár rendszeresen.


Pásztói SZSE: összességében profi szervezõmunka volt (bár a megfordított kiírás az itinerek nyomtatásakor a honlapra is kikerülhetett volna), az eredmények is hamar felkerültek az Egyesület honlapjára (mégha a 25-ös teljesítõk 15-ös fejlécet is kaptak vasárnap 18 órai állapot szerint...).


Amit kicsit sajnálok: Pásztó eszményi fekvésû város, az egyik oldalról a Mátra, a másikról a Cserhát határolja. Az Egyesület korábban mindkét hegységben igen aktív volt, mindkettõ népszerûsítését, megismertetését küldetésének tekintette... idénre a túraajánlatból már csak a Szent László téli túra maradt a Cserhátnak. 


Pedig a Muzsikál az erdõ is szépen muzsikált egyszer (2012) a nyári Cserhátban, a Függõkõ pedig e szép hegység õszi arcának legszebb vonásait mutatta meg.


A pörkölt mellett kicsit a Függõkõ is hiányzik.