Túrabeszámolók


BUÉK

kovtamsTúra éve: 20152015.01.03 23:28:24

Nem szeretek túra rendezéseken fanyalogni, mert szerintem mindenkinek saját felelõssége eldönteni, hogy elindul-e egy teljesítménytúrán és aztán utána végig megy-e, elvégre nem kényszeríti senki a részvételre. Jó néhány túrán indultam már és nagyon jól tudom, hogy ahány ház, annyi szokás és minden rendezés különbözõ, az pedig igencsak szubjektív, hogy valakinek mi tetszik és mi nem és nagyon nehéz objektív mércét felállítani arra vonatkozóan, hogy egy túra jól szervezett-e vagy sem. Mindennek ellenére a 2015 Buék 20 kapcsán nem tudok nem hangot adni néhány észrevételemnek, hátha lesz némi foganatja a jövõre nézve:


- a túra útvonala bizonyos szakaszokon kifejezetten balesetveszélyes volt, ennek ellenére a rendezõség erre valahogy elfelejtette felhívni a résztvevõk figyelmét. Nem mondom, hogy nem lehetett rendben teljesíteni, én is végigmentem, de szerintem hasonló esetben egy tömegrendezvénynél illene vagy alternatív útvonalat kijelölni a problémás helyeken, vagy legalább a rajtban szólni a résztvevõknek, mire számítsanak. Ha jól tudom páran össze is törték magukat. Természetesen egy ilyen túrán mindenki saját felelõsségére indul, de koránt sem vagyok meggyõzõdve arról, hogy mindenki tisztában van vele, hogy mit jelent tükörjégen túrázni, és hogy a megfelelõ tapasztalattal és cipõben vág neki.


-számomra erõs kontrasztban állt egymással a 2000 forintos nevezési díj és az a tény, hogy teát egyedül a célban lehettet kapni. Ezzel nem lett volna semmi baj, ha szerepel a kiírásban. A túra kiírásában az a figyelmeztetés szerepelt, hogy mindenki hozzon poharat, mert azt a szervezõk nem fognak adni. Én mondjuk naívan azt gondoltam, hogy ez azt jelenti, hogy innivaló viszont lesz túra közben, de nem ezt jelentette.


-a nevezési díjjal kapcsolatban az a problémám, hogy azon kívül hogy kíváncsi lennék, hogy vajon mire fordítódik, igazából rossz érzésem van azzal kapcsolatban, hogy más, nagyon jól szervezett és sokkal jobb szolgáltatást nyújtó túrákon lényegesen kevesebbet fizettem eddig, és nem azért, mert sokat szeretnék fizetni. Én értem, hogy kereslet kínálat törvényei alapján a Budai-hegységben a sok résztvevõ miatt tulajdonképpen az egekben lehetne emelni a nevezési díjat, csak éppen nagyon sok szervezõ ezt még nem egy profitorientált tevékenységnek fogja fel.


Hát ennyi. Egyébként normál idõjárási körülmények között és egy fele ekkora nevezési díjjal azt mondtam volna, hogy jó kis túra volt, jó szervezéssel.