Túrabeszámolók


Tési-fennsík 50/25

efemmTúra éve: 20032005.03.08 23:38:00
Tési-fennsík 50
46.4km, 1310m szint

Idén teljesítettem negyedszer a Tési-fennsík 50 TT-t, 8:17 alatt, a tavalyi idõmön három percet javítva. (Útközben összesen legalább fél órát fotózással töltöttem, így a kitûzött nyolc órán belüli teljesítés idén nem lett meg.)
A hosszabb távon 66-an, míg a rövidebb 25-ösön 42-en indultak, az 50-esen 15 kerékpáros.
Kellemes hangulatú túra volt, az útvonal szerintem elég változtatos. Az elején a Vár-völgy, Várberek, a végén a Bátorkõ - szép völgyek, Tés és Jásd között - igazi bakonyi erdõk, Tés után visszafelé a fennsíkon szép kilátás, a bakonynánai Római-fürdõ sziklái és patakvölgye - gyönyörû.
A tájékozódás nem okozott gondot, szerintem elfogadhatóan jelzett túra. Az itiner 3 a4-es lapból állt, szöveges leírás és ff másolt térképvázlat is volt, a várpalotai ki- és bevezetõ közös szakaszról külön is, résztáv adatok, túristajelzésekkel. Az itiner szöveges részében talán a résztáv adatok lehetnének egyenletesebben megjelenítve, akkor jobban rá lehetne érezni a leírás ritmusára.
Szolgáltatás egyetlen állomáson volt, 20km-nél, a Jásd mellett búcsujáró helyen Szent-kútnál - zsíroskenyér, csoki és üdítõ.
Az idõjárás tökéletes volt, még a fennsík 3km-es nyílt szakaszán sem tûzött a nap. Lehet, hogy mégiscsak jó ötlet volt két héttel elõrehozni túrát, ilyenkor májusban még nincs olyan nagy meleg.
A túrán iduló bringások idén kicsit lazsáltak, csak két kerékpáros elõzött meg, tavaly már Bakonynána elõtt elhagytak. (Persze az elõzõ évben volt olyan bicajos csapat, amelyik ötször is lehagyott - a vége felé már szerintem nem is hitték el, hogy csak egyetlen példányban túrázom. :)
Én jól éreztem magam, a jövõben is ajánlom másnak is a Tési-fennsík teljesítménytúrákat.
Kíváncsian várom a 25-ösök beszámolóit.

efemm.

Bénó!
A Tési-fennsík50 az egyik kedvenc túrám. (Mivel csak 47km és -nekem- közel van Várpalota, a rajt.)
Fõbb látnivalók: Római-fürdõ, Tés, Bátorkõ.
A jelzések szerintem jól követhetõek, de oda kell figyelni, mivel sokat megy kéken. :)
Vízhez Tésen, Jásd-on és ismét Tésen lehet jutni.
Az útvonal nagyrésze erdõben megy, kivéve visszafelé Tés után kb. 3 km a fennsíkon.
A táj hasonlóan szép, mint a Keleti-Bakony túrán.
Rajt a mûvelõdési házban van, az autóbuszállomástól 100m-re.
A rövid 25-ös táv is érdekes, azon viszont nincs vízvételi lehetõség.
Én tudom ajánlani annak aki nem K100-at tervez a jövõ hét végére.
efemm.