Túrabeszámolók


Pilis barlangjai

Slíz GyörgyTúra éve: 20172017.04.27 21:41:03

Szavazás a túrával kapcsolatban a honlapunkon: http://foldalatt.hu/pilis-barlangjai-tt/


Videóbeszámoló a youtube csatornánkon: https://www.youtube.com/watch?v=LolVBfeFVd0&feature=youtu.be


Rendezői beszámoló - csak itt olvasható:


A korábbi évek hagyományával szakítva a túrát nem télen, hanem áprilisban rendeztük, pont azért, hogy ne legyen olyan hideg, hogy ne csak a fanatikus túrázók jöjjenek el, hanem a kevésbé elszántak is - a tapasztalat alapján ugyanis inkább őket érdeklik a barlangok.


Ehhez képest túra előtti napokban (2017 április 19-20) a Pilis-tetőn 50 cm vastag hó hullott, és bár előtte nap (április 21) már hétágra sütött a nap, így is minden bizonnyal emlékezni fogunk még egy ideig erre a hétvégére. 


Ki kell emelni, hogy a médiában a havazással kapcsolatban döbbenetes pánikkeltés és rémhírterjesztés zajlott, azt állították, hogy a fakidőlések miatt életveszélyes az erdő és járhatatlanok a turistautak - ez, legalábbis a Pilis-tető esetében, nem volt igaz. Egyes hírműsorok a nagy hevületben még a 2014 decemberi jégtöréses felvételeket is elővették, és frissként sütötték el. Ezzel szemben például csütörtök este Dobogókőn - amely állítólag el volt zárva a külvilágtól - az aszfalt és az egész parkoló hómentes volt, az autóforgalom akadálytalan volt, az összes büfé nyitva, emberek szánkóztak, hóembert építettek, és fák meg voltak ugyan ereszkedve a hó súlyától, de fakidőlést nem tapasztaltunk. A fákat terhelő hó ráadásul pénteken maradéktalanul leolvadt - amint azt már a havazás előtt látni lehetett pl. a windguru.com részletes időjárás-előrejelzéséből. A Pilis csúcs - Kétbükkfanyereg - Nagyhideglyuk - Pilisszentkereszt útvonalon 0 darab kidőlt fát tapasztaltunk. Ennek megfelelően a túrát értelemszerűen megrendeztük, mert meglátásunk szerint az, hogy hó és sár van az erdőben, nem indokolhatja egy túra lemondását.


Ezúton is javaslom a jövőbeli kedves érdeklődőknek, hogy ha kiváncsiak rá, hogy milyen lesz az idő a túra előtt, akkor ne a médiából tájékozódjanak, hanem a mi honlapunkat nézzék meg (http://foldalatt.hu), vagy ha nekünk nem hisznek, akkor legalább a pilis-tetői "pilismeteor"-os webkamerát nézzék meg, és a szemüknek higgyenek.


A főleg a Budai-hegységben haladó 30-as és 20-as távon egyébként semmilyen hó nem volt, sár se nagyon, és a korai beérkezés miatt az esti eső sem jelentett gondot, tehát szinte ideális túraidő volt, bár a nap nem nagyon sütött ki, csak délután egy-egy pillanatra.


Az összes távon összesen 46 fő vett részt, ami negatív rekord, és a fent említett okok mellett azzal is magyarázható, hogy a késői meghirdetés miatt a túra kimaradt a Budapest és a Pilis Kupából egyaránt.


Bár tudtuk, hogy valószínűleg nem ez lesz az a túra, amelyre egyesületünk működését anyagilag alapozni lehet majd, ennek tudatában döntöttünk úgy, hogy megszervezzük, akkor is, ha veszteséges, hogy ne mondhassa senki, hogy megijedtünk a hótól. Meggyőződésünk ugyanis, hogy hóban is lehet túrázni, és annak a kevés embernek a kedvéért megszerveztük, akik ugyanígy gondolkodnak.


(a 70-es táv sem az időjárás miatt maradt el, hanem azért, mert a Sátorkőpusztai-barlang megközelítését a fokozottan védett területre hivatkozva nem engedélyezték, ezzel pedig kettévágták azt a 20 km-es kitérőt, amitől a 70-es 70-es lett. Mellékesen ugyanarról a szakaszról van szó, ahol a vadász 2016-ban leszedte a jelzéseket, 2015-ben pedig le akart lőni)


Az idei 50-es teljesítőknek a jövőbeli Pilis Barlangjai túrák 50-es (vagy hosszabb) távjaira ingyenes nevezést "adományozunk".


Egyébként ha a pénzügyi mérleget nézzük, nem volt veszteséges a túra, mert a nevezési díjak a megvásárolt ennivalót éppen fedezték, ennek jelentős része azonban nem romlékony, tehát végül is tekinthetjük úgy, hogy a túra szervezésével a nagybevásárlásnak egy igen körülményes, ám ingyenes formáját valósítottuk meg...


Itt kell megemlíteni, hogy az idei túra sem múlt el bélyegzőlopás nélkül, ezúttal a változatosság kedvéért a Mackó-barlangi bélyegzőt és a hozzá tartozó narancssárga bólyát édesgette valaki magához, de csak a túra után.


Jövőre


- a 30-kör táv sikerére tekintettel lesz 20-as távból is pilisi kör,


- valamint felmerült, hogy a 70-es távot teljesen más útvonalon "visszaállítsuk". 


- valószínűleg bevezetjük az előnevezést


- lehet, hogy a célt áthelyezzük a jobb feltételekkel rendelkező Pilisszántói művházba


- a túrát jövőre szeptemberben rendezzük - és havazás, nukleáris katasztrófa, valamint vulkánkitörés esetén is megtartjuk.