Túrabeszámolók


Pilis barlangjai

turati73Túra éve: 20172017.04.29 10:25:51

"Ég és föld között....."


 A megszokottól eltérően kicsit, nehezebb túrát kerestem a hétvégére. Erre a kiírás alapján remek és egyben különleges lehetőséget biztosított a Pilis barlangjai - leghosszabb  - 76-kms távja. Az áprilisi tél és a DINPI azonban lenyesett egy 22-kms szakaszt a meghírdetett távból. Ezzel együtt, köszönhetően az előző napok télies időjárásának, egyáltalán nem volt könyű a túra teljesítése. A 36-ik kilómétertől a mély, olvadt hó és az átázott talaj jelentősen megnehezítette az előrehaladást. Ez adta a sportértéket.


A túra élvezeti értéke azonban már a rajtot követően megmutatkozott. Nem vagyok barlangász, még barlangrajongónak sem mondanám magam, de kifejezetten érdekelt, hogy egykori "futótársam*" Kiss Péter, miért kutatta olyan szenvedélyesen ezeket a képződményeket. Attól nem tartottam, hogy úgy mint a hegymászással, - mellyel a vele történt tragédia folytán ismerkedtem meg - és lett felnőtt korom első számú sportja - megfertőződöm. De kíváncsi voltam, vajon mi köthette össze számára a föld alatti és a felhők feletti világot.


A rajtot követően gyorsan felértünk a Bátori barlanhoz, ahol a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület munkatársai szívélyesen invitáltak az egyébként nagyon impozáns barlang megtekintésére. A szervezők professzionalizmusa már ott (és azután is folyamatosan) megmutatkozott - bár már az igényes túra és barlangleírásokat tartalmazó rajtcsomag átvételénél gyanút fogtam - sisakok, fejlámpák, védőöltözékek mind bekészítve a rövid kitérőhöz. A Kiss Péter barlangnál elképesztően finom gulyáslevessel és egyéb finomságokkal várták a résztvevőket. A túra útvonala eközben fantasztikusan szép helyeken vezetett, az aznapi időjárás pedig inkább segítette a túrázókat, mintsem nehezítette az utat - melyhez a tökéletesen pontos GPS track is hozzájárult.


Összességében elmondhatom, - 3 év túratapasztalatátval a hátam mögött - hogy pályafutásom egyik legélvezetesebb, legkülönlegesebb túráján vettem részt. Fantasztikus volt ez a túra+barlang "árukapcsolás". A szervezők felkészültsége, odaadó, örömteli munkája pedig minden ellenőrző állomáson megmutatkozott. Az egyesület - bár nem ez eredeti rendeltetése, abszolút a magyarországi túraszervezők élvonalába lőtte a túrát, magsra tette a lécet. Messze megelőzve néhány - mára alaptalanul túlhájpolt, agyonszponzorált - rendezvényt.