Túrabeszámolók


Cserháti Tótúra

kekdroidTúra éve: 20182018.11.05 19:11:05

Cserháti Tótúra 40


Reggel két autóból is kérdés fogad: feszült túrázó a rajtot, kevésbé feszült nemtúrázó a főrendezőt keresi rajtam. Előbbi mindezt úgy, hogy még körülnézni sem volt időm. Kettőből nulla esetben tudok segíteni, sem a rajt, sem a főrendező nem vagyok. A feszült túrázóval ellentétben némi parkolóhelyes szöszölést követően két másodperc alatt megtalálom a rajt helyét. Villámgyorsan befizetek a negyvenes távra és elsétálok, mielőtt újabb feladványok elé állítanának újabb autókból kiszóló emberek. Szuper itinert kapok, térképpel, adatokkal, ehhez képest kint hirtelen a két irányból a nem megfelelőn indulok el lefelé. Jó kétszáz meter után kapcsolok, visszasomfordálok a start mezőre. Elballagok a felső utcán, szemből autók érkeznek, a helyi erők terelik az érkezőket. Ügyes. Nőtincset az északi érintője mentén hagyom el, a szalagokon kívül hellyel-közzel felfestett kék R betűk irányítanak. Lassan pirkad, a fények és a Naszály és a környező dombok tövében ülő ködfoltok nézegetésével töltöm az időt. Néha felbukkan a Börzsöny keleti fala, a párás reggelen távolinak tűnnek az ismerős hegyoldalak. Gázvezeték pászmájában bukdácsolok keveset, majd dombhátról nyílik kilátás újabb szögből a Naszályra. Aláfestésként a kettes számú főút forgalmát hallgatom. Távvezeték alatt sétálok el, és ha már nyomvonalas létesítményről van szó, keresztezem a forgalom nélkül maradt romhányi vasútvonalat. Egyszer végigszundikáltam rajta a Romhány-Diósjenő távot, egy óra alatt majd' húsz kilométert. Nyílt dűlőútra térek, a szembefényben Nagy Attila vár be, ennek örömére a harmatos füvön bemutatok egy lendületes seggreesést. Beszélgetve, közben Bell Sanyival, majd futó túratársnővel kiegészülve sétálunk be a bánki pálinkafőzdéhez. Első ellenőrzőpont, feltételes pálinkakóstoló és feltétlen pogácsaevés. Innentől mindenki a saját tempójában tovább. A célig további kettő kötőjel kilenc résztvevővel fogok találkozni, pedig van belőlünk bő hatszáz.


Bánkon a túrával minden tekintetben összecsengő Tó utcán sétálok el – meglepetés – a párát eregető felszínű Bánki-tóhoz. A tavat parton ücsörgő horgászostul dél felől kerülöm. Az egykori vasútállomás közelében kutya ugat üvöltve, a pályát itt is bőségesen benőtte a susnya. Meredek, kitisztított csapás vezet ki a faluból, fel arra a hosszú dombhátra, amelyet a következő bő órában követni fogok. Az erdőből rétre érkezem, észak felé és helyenként délre szép kilátás kísér, a láthatárt északon az Ipoly völgye felett ülő pára zárja. A szalagozás elvezet a felsőpetényi agyagbánya területe felett – erről csak a térkép tájékoztat – és hirtelen gyanítani kezdem, hogy én erre már jártam talán. Egy renegát, szürkítetlen kék sáv megerősít feltételezésemben, két eltévedés között valóban erre botladoztam Becske alsó felől Katalinpuszta felé. Tizennégy éve. Felérek a nemrég épített Prónay-kilátóhoz, lent tájékoztató táblák, jó sok lépcsővel fentebb hibátlan körkilátás fogad. Valahogy így kell a lombkorona felettre építeni. Eltöltök néhány percet a táj céltalan bámulásával, pedig a Mátra nyugati hegyeinek is csak a körvonala vehető ki. Lesétálok a sok lépcsőn, majd még lentebb sétálok a hegyről, egészen a jópofa Kékesi-vadászházhoz. Szalagozott, láthatóan alig járt, de felismerhető ösvényen, végül jelzett turistaúton kell átkötni a hegy oldalában a Szívalakú-tóhoz. A tónál, amely inkább egy formát öltött dagonya, önkiszolgáló ellenőrzőpont üzemel.


Alsópetény szélére vezet tovább a túra, mély, benőttes árok mellett, ki az erdőből, majd le a Cser-tó melletti egykori büféhez. Némileg meglepve veszem tudomásul, hogy nehezen megy ma ez a túra, de főleg a lejtők. Igaz, két hete a Börzsönyben sem ment különbül. A tóparti bódénál frissítőpont fogad, elücsörgök egy egész negyed órácskát, eszem, iszom, társadalmi életet élek. Vagy mi. Alsópeténynek egészen a széléig kell továbbsétálni, ahol is fehér alapon zölden kanyarodó valamit kell tovább követni. A végtelen tudás feneketlen kútjából (eegen, az index fórum) néha merítve tudom, hogy ez a Nyugat-Cserhát Zöldút, most megnézve a honlapjukat a legfrissebb hír tavalyelőtt februári. Remélhetőleg ettől még működik, akármi is legyen ez. Jó meredeken felmegyek a következő dombra Alsópetény fölé, mögöttem a Romhányi-hegy tömbje húzódik, a Kecske-kő közelében magasodó kilátóval. A ligetes domboldalból akácerdőbe érkezem, homokos úton botladozom, kutyás futó ér utol nagyjából a kék kereszt elérésénél. Hamarosan ismét az OKT-n sétálok, előttem a Naszály, körülöttem napsütés, az előző pontnál érzett megzuhanást lassan kezdem kiheverni. Kéktúrázókkal találkozom, ahogy besétálok Ősagárdra. Végigbattyogok a fél falun, síléces háznál hagyom el a főutat és a játszótérnél találom a következő ellenőrzőpontot. Almát kapok útravalóul.


Ismét keresztezem a reggelről ismerős távvezetékek nyiladékát, ritkás jelzéseknél tévelygek egy kicsit, majd felsétálok a vadonatúj kék négyszög kezdetéig. Pár perccel később a rövidebb távok Liba-hegyi-nyeregben lévő, lassacskán zárórát hirdető ellenőrzőpontjába botlom. Bélyegeznem itt nem kell, de ha már erre járok, a kezembe nyomnak egy méretes nutellás péksüteményt. Elmajszolom, közben köszöngetek a szemből érkező túrázóknak. A Börzsönyt nézegetem menet közben, majd erdős patakpartra ereszkedem, onnan újra fel és újra ki az erdőszélre, hogy újra a Börzsönyt nézegethessem. Lassacskán betérek Nőtincsre, megnézhetem a tavalyi rajthelyet és valamelyik hirdetőtáblán a túra plakátját. Többi résztáv felől érkeznek jópáran, végignézik, ahogy elsétálok tavat kerülni. A domboldalról lenézve a völgyben a Nőtincsi-tó, a tóparton a róla elnevezett vendégház figyelhető meg, valamint a vendégháztól a falu széléig parkoló autók szélvédőin megcsillanó napfény. Leballagok a tóparti sétaútra, elbotladozom a tó északnyugati végében lévő pontonhídig, majd a túlparton vissza. A célban népünnepély mértékű nyüzsgés, díjazásként nagyméretű kitűzőt és oklevelet, enni palóclevest kapok. A papírokat gyorsan elteszem, a levest felfalom, majd szép csendben elosonok hazafelé. Köszönet a rendezésért, szép tájakat láthattam egy kiválóan megrendezett túrán.


-Kékdroid-


Képek