Túrabeszámolók


Strážovská

HeliosTúra éve: 20162020.03.20 22:00:23
            Nem a Strážovská 50-es leírása következik, csak annak egyes részeibe kaphatsz betekintést és mellé némi mese is szövődik a múltból. Az én bázisom szintén Trencséntyeplicén volt minden alkalommal januárban. A jelzések jók, nem lehet eltévedni.

            A piros jelzésen indulva mindjárt emelkedő fogad. Nagy táblán a Mačací kaštiel meséjét olvashatod szlovák, német és angol verzióban. Valamikor régen földbirtokos élt kedves szerény lányával, akinek a szíve megesett a kóbor állatokon. Etette és gondoskodott a kutyákról meg macskákról. 17 éves korában a szomszéd falu földbirtokosa lánykérőbe jött. A lány nem adta be a derekát többszöri kérés után sem. Ha nem vagyok jó neked földbirtokosként, legyél a macskák királynéja – mondta mérgében a kérő. A lány szégyenében a hegyre költözött az állatok társaságában. Így kelt szárnyra a Macska-kastély meséje. Ha kitérőt teszel a Čvirigovec-kilátóhoz újabb tábla röpít a mese világába. Idegen férfi érkezett a faluba és szállást keresett. Nehezen talált is, ahol cserébe a köpenye alatti tárgyát kérték, ami kalitka volt beszélő madárral. Az épület tulajdonosa korán reggel ment is a madárért, de az idegen addigra továbbállt. Elhatározta madarakat fog tanítani beszélni. Már sok madara volt, de egyik sem tudott beszélni. A madarak rikácsolása miatt elzavarták a férfit állataival együtt. A hegyre költözött és a falu lakossága innen hallgathatta a madárcsiripelést. Tovább haladva a Satan-kilátóhoz (Ćertova skala) érsz (Trencsén – Hőlak útra és a mögötte lévő területre látni). A faluban mindig is sok ördög élt. Egy azonban jóságos volt. Ahol csak tudott segített a lakosoknak házat építeni, fát hordani, amiért pénzt kapott. Mondogatták is neki - miért nem nősül meg? Katikát szerette a Felsővégből és oda is ment a lányt feleségül kérni. Elutasították, mondván - csak akkor jöjjön újra ha sikerül házat építenie. Még jobban igyekezett segíteni az embereknek. Nem jó szemmel nézte ezt Belzebub az ördögök főnöke. Magához hívatta és elmagyarázta - az ilyen pénzszerzés nem ördögnek való. A pénz akkor jó, ha lopná, vagy rabolná, ezért ezt a pénzt neki kell adnia. Megijedt a pénz elkobzásától és a hegyre vitte. Patájával dobbantott és a kettéhasadt sziklába rejtette minden vagyonát. Másnap tagadta, hogy pénze lenne. Mivel az embereket szereted, emberré változtatta őt Belzebub. A sziklát többé nem tudta megnyitni, hogy a pézhez hozzáférjen. Nem maradt más választása újból dolgozni járt, hogy megtakarítsa a lánykéréshez a pénzt. A pénz meglett és a lányt is feleségül vette.  -   A kilátónál van lord Baden Powell angol úr emlékműve, a Szkautok (cserkészek) megalapítója. A jelzésen haladva táblákon láthatod, amit nekik tudniuk kellene.

            Tyeplicéről indulok 2016.1.17-én reggel a K jelzésen Omšenie felé és tovább folytatom a hegy irányában. 6-10 cm a hó vastagsága. Tábla a medvékre hívja fel a figyelmet és ezért az ételmaradékot ne dobjuk el. 3 pontban gyorstalpaló a medvével való találkozáshoz: Ne nézz a szemébe! Ne tégy hirtelen mozdulatokat! Lassan menj el, mintha ott sem lettél volna! Következik a cikk – cakkos hegymenet 1200 méteren 250 méteres emelkedővel, ami 20 %-nak felel meg. Fönt jó időben padon pihenhetsz, délre a völgy irányába nézve. A háttámlán található a csúcskönyv. Baske előtt két fiúval meg lánnyal találkozom. Ilyen korán honnan jövök? – kérdik. Nem tudom a 10 óra mióta van korán? Baske-n a menedékház zárva, de szemben a fészerben fát tárolnak tüzeléshez és a sátortető alatt három matrac nyújthat pihenést az erre járóknak. A K,S jelzésen valószínűleg vadmacska (hiúz, róka) nyoma után megyek. Még a kanyarokat is a turistajel szerint teszi. Egészen a S,Z jel találkozásáig követtem a nyomát. A S jel rossz választásnak bizonyult, mivel meredek oldalban halad 20 cm szélességben és a keresztben kidőlt méter átmérőjű fákon kellett átjutni. Bežákovci telepnél balra indultam Tyeplice felé. Rúbanky után érdekes a futballpálya elhelyezkedése. Az út mellett hosszanti irányban fekszik, csak az út szintje alatt 1,5 m-rel. A pálya másik oldalát az erdő a patakkal határolja. Az országút túloldalán domb emelkedik és 2 méter magasan padok sora található a szurkolóknak. Innen nézhetik, illetve buzdíthatják a csapatukat az autósközlekedésen keresztül.

            Ugrás az időben 2012. 1. 21. Tyeplicéről indulok a P jelzésen. Az országutat elhagyva  Kamenné vráta-ig emelkedő múlatja az időt. Egy párost értem utol, amikor megfordulnak és visszafelé indulnak. Előttem egy nyom marad abba igyekszem lépkedni a térdig érő hóban. Addig megyek mígnem Omšenská Baba utáni kilátóba érek. Még télen is szép a kilátás a völgybe.

            Január 15-én a Z jelen indulok a Jeleň-re, ahol az ismeretlen művész Őz alkotását nézhetjük meg. Esetleg kitérőt lehet tenni a Grófovec csúcsra. Más alkalommal Vágtölgyesre mentem és a kastélyt néztem meg kívülről, majd busszal tértem vissza.

            Ha erődből futja a P helyi jelzéssel (a térképen szaggatott vonal jelzi) a Klepáčra onnan a Machnáčra lehet feljutni (oda – vissza 1.45 óra). Mindkét helyen csúcskönyv várja az ide tévedőket. Klepáč-on látható a Tyeplicén elsőként kiadott képeslap, amin két szó olvasható a „Trencséntyeplicz“ és „Klepács“. Innen jó kilátás nyílik a Tyeplice – Hőlak (T.Teplá) útra.

             Tyeplicén szinte minden hotelnak saját uszodája van. Ha a Pax, Krym és Slovakia hotel egyikében vagy elszállásolva, bónuszként naponta 1 órát úszhatsz a kinti medencében, vagy a hotel saját medencéjében. – 10°C esetén kint hiába van melegvíz, serényebben kell úszni. / A téren víz csobog ivásra (számomra ihatatlan). Ottani lakos szerint - éjjel szellőztetni kell és aztán iható. / A Hammam fürdő török külsővel és belsővel egy itteni lakos építette (40°C-os víz). / A Tyeplicén járt hírességek közül Charlie Chaplinnak van szobra a TV-ből ismert csetlő-botló figura alakjában. / Ha a K jelzésen a kaptatónak mész jobb oldalt lakik Szlovákia első kormányfője. / Tovább haladva Pod Machnáčom felé 62 m-en 20 m emelkedés következik ami 32 %-os emelkedőnek felel meg.