Túrabeszámolók


Eger csillaga

marton4Túra éve: 20212021.08.15 22:29:55

 Eger Csillaga 60 teljesítménytúra 2021.08.15



Tegnap sikerrel teljesítettem az Eger Csillaga 60, 60km-es teljesítménytúrát a Bükkben tizenegyedszerre is. A hivatalos kiírás szerint 57.1km-es távot én 59km-nek mértem. Kerek 11 órámba „került” ez az erdei kaland.


Sikerült reggel ½ 7-kor „elstartolnom”. így nagyon kellemes reggeli utazás kezdődött a Barát-réti Tanösvényen. Hamar a Varró-ház kisvasút megállónál termettem, ahol nagyon sok kellemes emlék tolult fel bennem a régmúltból. Az idén felújítják a felsőtárkányi kisvasutat, 2021-ben nem üzemel. „Félek”, hogy ez a megállóhely, ez a kis esőbeálló is megújul, ami egyébként ráfér. Ezzel viszont elsüllyed a múltam egy darabja, ahol oly sokat voltam, ha esetenként csak pillanat hosszan is boldog. De nem sokáig évődtem ezen tegnap, hamar a Peskő-ház felé vettem az irányt. Az út kilométereken át szelíden emelkedik a régi vasút nyomvonalán a hűs völgyben. Míg a völgy alján még árnyékot vetettek a hegyek, a tetőt már beragyogtatta a reggeli napsütés, ami nekem, napimádónak pompássá varázsolta a hangulatomat. Aztán az Őr-kő, a Bükk-fennsík elérése előtt még egy gyors frissítés következett a Peskő forrásnál, ennél a fix erdei megállóhelynél, ami turisták számos nemzedékét örvendeztette már meg erdei csatangolásaik során „édesvízével”. Most csend uralkodott a Peskő-ház környékén, a tavalyi nyüzsgéshez képest, csak egy két „akarnok” fiatal futót láttam felfelé igyekezni.


Örvendtem a Bükk-fennsík köveinek, tavaly ilyenkor jártam erre utoljára, szoros kötődésem ellenére, nagyon hűtlen lettem mostanában szeretett hegységemhez. Lényeg, hogy most nagyon élveztem az egészet, s ez kárpótolt a kihagyott hónapokért. Belül büszkeséggel töltött el, hogy ez a 60km még a kihagyások ellenére is „simán” megy nekem, bennem van, részemmé vált ez a képesség, teljesítési vágy.


Később a nap, hogy toronymagasra kezdett felkúszni, éreztette roppant energiáját, nem csak a nyílt részeken, de az erdőben is, hogy igazából más nem is meleget éreztem. Erre a sugárzásra és hőre már más megoldásokkal reagált a szervezetem, így a forróság átlényegült valami nagyon kellemes eufórikus lebegéssé, amire a hűsítően csobogó források jelentettek pár percre kijózanító ellenpontot. Örömmel raktároztam el ezt a kivételes élményt a hosszú-hosszú sötét hónapokra, amikor majd nélkülözni kell a nyár éltető szabadságát.


Tizenegyedik alkalommal is köszönet az Egri Kárpát Egyesületnek a túra megrendezésért. És köszönet Juditéknak és Zsoltnak a társaságért, a fiatalos lendületért. Egy élmény volt!


A bevezetőt írta és fotók: Szegedi József


 


Link: fotók (3) Facebook