Túrabeszámolók


Pálos 70 túra és zarándoklat

HeliosTúra éve: 20232023.05.03 18:16:11

             Jelentkeztem a zarándoklatra és 7.55-re értem a párkányi templom elé. Éppen jókor. Ketten is számolták a résztvevőket, mire elindultunk. A töltés közelében a keresztnél imák elmondására került sor. Keresztet a kezembe és lépteim megnyújtottam. Nem a vashídon megyünk keresztül és a társaság tartja a tempót. Kövesd sorompójánál átveszik a keresztet és a P jelen az első kilátónál pihenő, illetve a tájban gyönyörködés. Lejtmenetben megtudtam a németek a II. világháborúban vájatokat készítettek itt. Azóta megtaláltam az egyiket. 5 méter után egy terembe jutottam. Innen 3 elágazás vezetett tovább. A jobb oldali beszakadt, egyenesen 3 méter után betöltötték a járatot, csak mászva lehetne átjutni és balra sín is vezet amit szintén betöltöttek, de négykézláb lehet folytatni.


            A S jelen megyünk tovább. Először a régi határőrház lepusztult épülete látható, aztán emlékmű. 12 párkányi sportoló tutajt készített és ezzel úsztatták magukat a Dunán 61 júniusában. A tutaj szétcsúszott és 6-an a vízbe fúltak.

            Tovább haladva találtam egy teljesen ép géppuska-fészket. Az országúton elérünk Helemba templomához. Bent a templomról tartottak előadást, pedig itt a misebor is befagy. Kint jó rálátás van az elkészült hídra, amit egyenlőre csak a kerekesek használnak. A töltés és a vasúti híd után érünk a „Pálos zarándoklat” utolsó szakaszához. 2015. október 4-én én is részese voltam. Olyan kellemes nyár végi nap volt, hogy visszafelé is gyalogoltam. Másnapra viszont a télbe csöppentünk.

            A Sukola-keresztig erős nyugati szél fúj. Tudták néhányan, hogy a keresztet lerombolták, de már újra áll. Étel a testnek, ima a léleknek és tovább talpalunk.

            Márianosztrán Köbölkútról származó pálos atya fogad. A templomról tart előadást és közben kedélyesen elbeszélgetünk. Aztán a mise következett és a búcsúzáshoz pogácsa is járt.


(Ez 2023.03.25-án Nagyböjti zarándoklat volt Márianosztrára. Elfér a beszámolója a klasszikus őszi Pálos zarándoklatnál. - TTT szerk.)