Túrabeszámolók


Mátravasút

zöldgömbTúra éve: 20072007.06.07 01:47:10
Ujj Zoltán (Zöldgömb Sport Klub) kiegészítése „Ramses30” túrabeszámolójához.

Nem szoktam túrabeszámolókra reagálni, mert úgy gondolom, hogy mindenkinek joga van a véleményéhez, és én ezt tiszteletben tartom. Ám a Mátravasút túránkról "Ramses30" által írt beszámoló olyan mértékben vezetheti félre a túrát nem ismerõ sportbarátokat, hogy az objektív tájékozódás érdekében szükségesnek tartom a mi szempontjainkat is fölvázolni.

A nevezett túrára valóban késéssel érkeztünk, amiért, emlékezetem szerint, ott helyben elnézést kértem a jelenlévõktõl. Természetesen ez nem menti a késés tényét, de sajnos, Budapestrõl érkezve idõnként elõfordul, hogy forgalmi okok miatt nem tudunk pontosan a helyszínre érni. Tegyük hozzá, ez elég ritkán fordul elõ. Legtöbb esetben már elõzõ napon a helyszínre érkezünk, és ott alszunk, de ez nem mindig oldható meg.
A túráinkkal kapcsolatban a immár 2 éve rajthelyeken, továbbá a honlapunkon is közzé tesszük a TÚRAFILOZÓFIÁNKAT, amely itt a szöveg alatt olvasható. (Ha ez a Mátravasút túrán a késés miatti sietségben elmaradt, azért újfent elnézést kérünk.) Ebbõl világosan látható, hogy mi a túrát szellemi és fizikai erõfeszítésnek tekintjük, és ennek megfelelõen tervezzük meg a túrát. Úgy gondoljuk, hogy a Magyarországon egyre jobban terjedõ „fogyasztó – zombi – lét” megöli az emberekben a természetes és értelmes erõfeszítés iránt meglévõ vágyat, és ezt nem segíteni, hanem megváltoztatni szeretnénk. Nem gondoljuk, hogy egy túra attól lenne jobb, hogy a túrázó 5 km-enként találkozik egy rendezõvel. Az irattartóban lévõ „ellenõrzõ papír” begyûjtését semmivel sem tartjuk alábbvalónak, mint egy rendezõ kiállítását egy pontra. Minden teljesítménytúrának a TELJESÍTÉS a célja, minden más, a rendezõk által nyújtott segítség ennek az ESZKÖZE csupán. Mi csak annyi „eszközt” biztosítunk a túrák rajtjánál, ami feltétlenül szükséges a teljesítéshez, de nem teszi fölöslegessé az önálló gondolkodást. A túráink döntõ többsége az általunk adott leírás alapján térkép nélkül is teljesíthetõ, és a tapasztalatok szerint a túráinkon indulók elsöprõ többsége teljesíti is az adott távot.
A jelzések felújításával a megyei természetbarát szövetségek szoktak foglakozni. Nem lenne helyes, ha bármelyik túra szervezõje – még ha jó szándékkal is – beleavatkozna más szervezet tevékenységébe. Szalagozni csak a legszükségesebb esetben szabad. Ennek egyrészt környezetvédelmi okai vannak, másrészt, sajnos, nagyon sokszor elõfordult már, hogy a szalagokat leszedték, sõt, átkötötték „tréfás” kedvû egyének, sokkal több bosszúságot okozva ezzel, mintha nem is lettek volna szalagok.
A célban nálunk mindig van keksz, szõlõcukor és üdítõ is a zsíros kenyér mellett. Hogy a „némi” jelzõ mit jelent a zsíros kenyér elõtt, azt sejtem. Objektív szemléletmódot biztosan nem…
Sok éve rendezünk teljesítménytúrákat, amelyeknek a szellemisége talán némileg eltér az átlagtól. De személyes tapasztalataink egyértelmûen bizonyítják, hogy a túrázók többsége, ha talál is javítani valót a rendezésben, összességében jó érzéssel távozik eseményeinkrõl. Így történt ez a 2006-os Mátravasút túrán is. A túrázók döntõ többsége nem azonosult ezzel a véleménnyel.
Hogy ki mit vár el egy teljesítménytúrától, az elsõsorban a szemléletétõl függ. Aki csak „fogyasztani” szeretne, minimális erõfeszítéssel, az jó eséllyel csalódni fog. Aki a dolgok jó oldalát nézi, az a rendezés hibáiból is erényt kovácsol magának.
A TTT- honlaptól egy olyan „belsõ kontrollt” elvárni, hogy a túrákról írt egy-két negatív vélemény alapján a kiírást ne tegye közzé, az abszurditással határos. Én mindenesetre megkérdezném néhány túrázó véleményét, mielõtt Citrom – díjért kiáltok…
Végül pedig találkoztam olyan túrázóval is, aki nem a Zöldgömb Sport Klub lejáratásában látta a problémák megoldásának kulcsát, hanem javaslatokkal, sõt, konkrét segítség felajánlásával próbálta jobbítani eseményünket. Õ tudta, amit Skolimowski mondott: - „Ami összeköt bennünket, sokkal fontosabb annál, ami elválaszt.”
Sportbaráti üdvözlettel:
Ujj Zoltán, a Zöldgömb Sport Klub elnöke
TÚRAFILOZÓFIA

A ZÖLDGÖMB SPORT KLUB TÚRÁINAK SZELLEMISÉGE


A természetjárás az ember legtermészetesebb tevékenységei közé tartozik. A természetjárás egyidõs az emberiséggel. Az õskori ember még élelemszerzési céllal járta a természetet, a mai ember fõ célja a sport, a kikapcsolódás, a pihenés.

1. A teljesítménytúrázás, mint a természetjárás egyik ága, a felkészült, sportosabb életvitelû túrázók tevékenysége. Amikor egy túrázó egy teljesítménytúrára jelentkezik, akkor tisztában van azzal, hogy a túra teljesítéséhez magasabb szintû szellemi és fizikai erõfeszítésre van szükség, mint egy kötetlen kirándulás esetén.
A Zöldgömb Sport Klub túráinak célja ennek a szellemi és fizikai erõfeszítésnek az elõsegítése. A szellemi erõfeszítés, a helyes útvonal és az ellenõrzõ pontok megtalálása éppen olyan fontos, mint a fizikai erõfeszítés, azaz a túratáv teljesítése. Ezért túráinkon az általunk megadott információk csak annyi ismeretet tartalmaznak, amennyi a túra teljesítéséhez feltétlenül szükséges, de még nem teszik szükségtelenné a túrázók szellemi erõfeszítéseit.
A túrák teljesítése fejleszti a tájékozódás képességét. Túráink teljesítése térkép nélkül – a túraleírás alapján – is lehetséges, ezért mi nem adunk senkinek fénymásolt térképeket, de akinek fontos a biztonságos tájékozódás, annak térképrõl magának kell gondoskodnia.
Úgy gondoljuk, hogy a teljesítmény értékét jelentõs mértékben a fizikai és szellemi erõfeszítés nagysága határozza meg. Ennek az erõfeszítésnek a létrehozásához szeretnénk túráinkkal is hozzájárulni.

2. A Zöldgömb Sport Klub kiemelt figyelmet fordít a környezet védelmére. Túráink szervezésénél és rendezésekor minden tevékenységünknek a környezet megóvásának szándéka jelenti az alapját. Valamennyi résztvevõnktõl elvárjuk, hogy óvja a természetes és az épített környezet értékeit, és ne hagyjon hulladékot maga után!