Túrabeszámolók


Szondi György Emléktúra

MacGyverTúra éve: 20072007.07.22 23:03:42
Szondi 15

Fényképes beszámoló

Az elõzõ napokban a 40°C körüli hõmérséklet elég ijesztõ volt, de hagytam magam rábeszélni, végülis 15 kilométerbe még senki sem halt bele, fõleg hogy csak a neve 15, a táv 13. Jól kitaláltuk, hogy majd 8-kor elrajtolunk, amint lehet, megyünk három órát, és akkor célba érünk még a hõség beállta elõtt.
Nagyon lazán indultam el: rövidnadrág, edzõcipõ, de szerencsére kullancsokkal nem találkoztunk útközben.
Drégelypalánkon meglepett a sok sátor, ezek szerint más is van ilyen õrült mint mi :-) Fél kilenc körül sikerült indulni. Szép lassan mentünk a leírás szerint (térképet nem adtak), közben folyton egy csapatot kerülgettünk, akik három kutyával jöttek. Nem volt hideg, izzadtunk mint egy ló, de másfél óra alatt felértünk Drégely várára. A várkódot (Börzsöny várai) nem sikerült megtalálni, volt egy pöttyös dolog, de négy pöttyel, az nem lehetett az. A vár után jött be a Börzsönyi Kék, innentõl már nem voltak olyan meredek emelkedõk, jobban lehetett haladni. A leírás itt több helyen is tartalmazott hibákat, például én úgy értelmeztem, hogy a Téry emlékút a K+, úgyhogy az elsõ Téry arcképes táblánál nézelõdtünk egy sort, hogy itt kell-e letérni, de még nem volt elég hegycsúcs, hátravolt Kõkapu. Ahol végül le kellett térni, nyoma sem volt K+ jelzésnek, de a Téry stimmelt (talán szalag is volt?). Ahol jelzetlenre tértünk, a leírás szerint balra kellett volna menni, de szerencsére a szalagozás jobbra vitt... Csitári kápolnánál hideg forrásvíz, jól esett. Innentõl kezdõdött a pusztaság, végig tûzõ nap, árnyék sehol. Na ez kegyetlen volt.
Itt már eléggé lelassultam, és elkezdtem az itinert böngészni, vajon mennyi is lehet vissza. Megállapítottuk, hogy elég furán mérték, pedig tíz méter pontossággal adták meg a távadatokat. Volt egy tábla fönn a kéken, ahol Drégelyvár 5km vagy ilyesmi, akkor ott mondtuk hogy eszerint (itinerben Dv 5km) már csak 3 km van hátra, pedig akkor még hol volt Csitári-kápolna? Utána viszont a falubeli távokat nagyon eltúlozták, a kápolnától a célig a papír szerint 5km van hátra, érzésre olyan három. Viszont összességében többnek tûnt a megadottnál, jó tempóban 5:06 alatt tettük meg.