Túrabeszámolók


Vigyázó-Vladeasa 57/33/Kalotaszeg 50/Körösfő 27/Zsobok 25

wainnalahulahafizunTúra éve: 20072007.08.17 06:03:08
Vigyázó 57

A túra ez évben Meregyó község határától indult, ahonnét 10 km-et kellett aszfaltúton megtenni. Senki sem értette, miért. Jobb lett volna beiktatni helyette egy extra hegyet. A Pádis irányából rajtoltatni, vagy egyszerûen az erdõ szélétõl egy rövidebb távon rajtoltatni a nevezõket. Csodálkoztam is egyébként, hogy az aszfaltcsík végére én kerültem az elejére.

Szép és kényelmes szekérút visz Havasrekettye községtõl a térség legszebb vízeséséhez, a rekicelihez. A faluban kirí a modern panzió, a falutól 4 km-re ízléses, alpesi jellegû üdülõtelep, közben népmûvészeti alkotások vásárolhatóak. A vízesésnél meredekebbé lesz az út, s egy törpebarlangnál betér a sûrû erdõbe. Onnan kiérve nagy a tanácstalanság. S az egyetlen lehetõség az, hogy toronyiránt megcélozza a Fehér köveket, ahol a második pont található.

Inen egy lankás szekérút helyett a pontõrök a reménytelenül meredek hegyoldalra mutattak, mint kiút mondván, a jelzett út elázott. Aki áfonyázni akart, annak kiváló volt.

Felérve már csak az volt kérdéses, hogy melyik megtévesztõ keresztösvényt válasszuk. Azért elég hamar felér az ember a Vigyázó kettõs csúcsára. A fõ csúcson meteorológiai állomás és adótornyocska díszeleg. Innét kezdõdik a túra legkritikusabb szakasza. Durva nagyköves út a terepjárók számára. Embert-, térdet és bokát próbáló átkozott egy út, amit a végén azzal tud az ember "racionalizálni" hogy levágja a kanyarokat. Az út aljában ott a túristaház, ahol minden van. Egy éjszaka 12 lej (kb. 1000 forint).

A túristaháztól ki merre lát lefelé. Utánam például kurjongattak, de így csakhamar ráakadtam a kék jelzésre, aztán pedig egy kispistázó apára a fiával, akiket követve leértem a havasrogozi ponthoz, ami a jellegtelen falu, egy jellegtelen sarkán volt "berendezve". A falutól kb. 6 km dózerút és 3 km aszfalt visz Székelyjóba, ahonnét a jó székelyek már vagy kétszáz éve elköltöztek átadva helyüket a mócoknak. A pont egy jelzetlen kocsmában van, ahol a jelzett, ám részben létezõ kalotai fõút kezdõdik.

Székelyjóból újfent hegymenetvezet ki. Útközben megcsodálhatjuk a világ egyik legrendezettenbb putritelepét. A hegytetõn, ahol már újfent kb. 1000 méteren járunk, belépünk Kalotaszegre. Magyarókerekétõl aszfalt következik. Na meg esõ is. Az utolsó tíz km erõsen esõs volt.

Én kelemesen elfáradtam, így másnap csak a közeli Bánffyhunyadon néztem körül.

A térképek kriminálisak, a jelzések is. Havasrekettyétõl a a vízesésig pl. a térképen kék háromszög vezet, a valóságban piros kör.