MTSZ hírek - Alföldi Kéktúra Vándorlás 2018 - Elmarad!

(forrás: MTSZ 2018-06-12)
Tisztelt Jelentkezők!

A meghirdetet Alföldi Kéktúra vándorlás, amely 2018. június 29. és július 14. közötti napokra került kiírásra, az előre történő jelentkezés nagyon alacsony létszáma miatt nem lesz megtartva.
 
 
Az elmaradás első okaként én az érdektelenséget tartom fő indoknak. Amikor a túra szervezésébe belekezdtem nagyon nagy volt az érdeklődés a túratársak részéről. A jelentkezések, amelyek megjelentek a számítógépemen, vagyis amelyet elküldtetek, azok viszont nem ezt mutatják.

Tudom, hogy ez a kiírás már a harmadik próbálkozásom volt, és ugyanúgy jártam, mint az előzőekkel. Most beleestem abba a csapdába, hogy hittem a szóban közölt kéréseknek és a részvételi szándékok valószínűségében, amelyet tőletek szóban kaptam.

A túra vezetőjeként azt a tényezőt is figyelembe kellett vennem – ez az elmaradásának második oka –, hogy a jelentkezők alacsony száma miatt az egy főre eső részvételi összegek és a többi költségek túlnőttek az elfogadható értéken. Az utolsó, de nem elhanyagolható ok pedig az, hogy több helyen csak sátrazási lehetőséget biztosítottak.

Levontam a tanulságot, ilyen hosszú több napos vándorlást a körülmények és az adottságok megváltozása miatt nem fogok többet meghirdetni.
Az Alföldi Kéktúrát egyesületi szinten 2-3 napos etapokban, hétköznaponként, esetlegesen hosszú hétvégeken járom végig.

Az indokom, hogy miért is hirdettem meg és vágtam bele egy ilyen túra szervezésébe – amely most már látom, kétes kimenetű vállalkozás volt? Így szerette volna megünnepelni, hogy 30 évvel ezelőtt, 1988-ban vezethettem egy 30 napos túrát a Szent István vándorláson, az Országos Kéktúra útvonalának a keleti szakaszán.

A kiírásban szereplő szövetségeket nem terheli semmiféle felelősség, mert megadtak minden segítséget, hogy ez a túra sikeres legyen. A túra lemondásának a döntését – nagyon nehéz szívvel – én hoztam meg. Tehát a felelősség engem terhel, senki más nem hibáztatható ezért.

Mindenkinek kívánok sok szép túrát a nyár folyamán.
Sporttársi üdvözlettel:
Matolcsi György
túravezető


(Forrás: MTSZ 2018-04-19)
Alföldi Kéktúra Vándorlás 2018

Az Eötvös Loránd Természetbarát Egyesület az MTSZ és a BTSSZ közreműködésével 2018. június 29. és 2018. július 14. között 16 napos Vándortábort szervez az Alföldi Kéktúra útvonalán Sátoraljaújhelytől Berettyóújfaluig. A vándorlásunkon a csomagszállítást kísérő autó biztosítja. A túrát 2019-ben fejezzük be Berettyóújfalu és Szekszárd között.
 
A Kéktúra ilyen fajta bejárása 30 évvel ezelőtt 1988-ban kezdődött a Szent István vándorlással, amikor is 30 nap alatt teljesítettük a Keleti és a Nyugati szakaszokat, hogy Dobogókőn találkozzunk. Folytatódott 1989-ben a Dél-Dunántúli Kéktúra avató túrájának teljesítésével. Ezen két túrán kialakult magból alakult meg egyesületünk 1990-ben. Ezen időtől már csak 16 napos vándorlásokat terveztünk. Így jártuk be az egész Magyarország különböző tájegységeit és jutottunk el külföldre is. Ezen túráknál már nem minden nap keltünk útra csomagjainkkal, hanem 4 naponta váltottunk táborhelyet.

1996-ban az MTSZ felkérésére megszerveztük az akkorra a megvalósítás szintjére jutott Alföldi Kéktúra avató túrájának első szakaszát 16 napban. Mivel nem jutottunk el Sátoraljaújhelyig még a következő két évben is – 1997-be és 1998-ban nyaranta – az Alföldön túráztunk. Sajnos az első háromévi vándorlás után még 6 évnek kellett eltelnie, hogy e szép tájon is legyen egybefüggő túra útvonal és a KÉKKÖR bezáródjon, vagyis összeérjen.

Kedves leendő túratársak!

Idén azért is megtisztelő számomra, hogy sikerült megszervezni és megrendezhetem ezt a vándorlást, mert e túra kettős ünnep számomra. Először azért, mert 1988-ban a „Fekete Bárányok” által szervezett vándorláson a Keleti szakasz túravezetője lehettem. Másodszor azért, mert Egyesületemmel részese lehettem egy másik új útvonal felavatásának és végig járásának, melyet 20 éve fejeztünk be.

Várom jelentkezéseteket, ezen a sok magasságot nem tartalmazó, de annál változatosabb arcát mutató Alföldünk megismerésére.
 
Üdvözlettel:
Matolcsi György
az Alföldi Kéktúra vándorlás túravezetője

Részletes kiírás a csatolt mellékletben található.