Vándorbottal Afrika szegényeiért 48/25





Túrabeszámolók (0 db)vissza a listáhozJelmagyarázat

RendezõAndrási Gábor
Telefon: (1) 363-6648, (30) 556-0598
e-mail: 5hegyseg@gmail.com
honlap: http://sportafoldert.tar.hu
 
honlap: http://vandorbottal.tar.hu/vandorbottal2008.html

Vándorbottal Afrika szegényeiért 48
1
2008.05.25 Gy Nappal

Szombathely - Hosszú-erdõ-dûlõ - Séi parkerdõ - Olad - Gencsi-erdõ - Bozsok - Kalapos-kõ - Sötét-völgy - Írott-kõ - Stájerházak - Óház-tetõ - Kõszeg

Rajt: Szombathely, Magyar László szobor (Károlyi Gáspár tér)
Cél: Kőszeg, Jézus Szíve plébánia templom
Indítás: 9:30-10:00 óra Nevezési díj: 500 Táv (térképen): 48 km Szint (térképen): 1100 m Szintidõ: nincs MTSZ pontszám: 94

Emléklap Kitûzõ

Vándorbottal Afrika szegényeiért 25
1
2008.05.25 Gy Nappal

Szombathely - Hosszú-erdõ-dûlõ - Séi parkerdõ - Olad - Gencsi-erdõ - Bozsok

Rajt: Szombathely, Magyar László szobor (Károlyi Gáspár tér)
Cél: Bozsok
Indítás: 9:30-10:00 óra Nevezési díj: 500 Táv (térképen): 28 km Szint (térképen): 300 m Szintidõ: nincs MTSZ pontszám: 48

Emléklap Kitûzõ

Mindkét távhoz:
Vezetett csoportban, és egyéni csapatokban is teljesíthető túra! A teljesítménytúrán összegyűlő teljes összeget jótékonysági célra ajánljuk fel.

Lehetőleg jelezzétek előre részvételi szándékotokat a megadott elérhetőségek valamelyikén!

Emléktúra a 190 éve született Magyar László Afrikakutató tiszteletére, valamint adománygyûjtés az afrikai éhezõk megsegítésére. Sok szeretettel várom segíteni szándékozó turista társaimat egyszeri rendezésû teljesítménytúrámon.

Az ezredfordulón egyértelmûen szétvált a világ: szegény és gazdag országokra... Megállíthatatlanul kialakult a tendencia: a szegény egyre szegényebb, a gazdag egyre gazdagabb lesz. A világ egy részén szegénység, elesettség, éhség, kilátástalanság, más részén önzõ jólét és gazdagság. Ráadásul a szegénységre, a rossz életkörülményekre, az iskolázatlanságra adható egyik válasz, az a túlnépesedés. Egyre több lesz a szegény... A szegények és gazdagok közötti különbség ma olyan mély igazságtalanságnak számít, amelyet az emberek már nem fognak tovább eltûrni. (Fritz Bade)
Míg az emberiség ötöde jobban él a hajdani királyoknál, egy másik ötöde a létezés határán vegetál, s a puszta fennmaradásért küzd. Becslések szerint 841 millió ember rosszul táplált és kórosan sovány, és 1,2 milliárdan nem jutnak hozzá egészséges ivóvízhez. (WWI 1999.)...... Minden évben hárommillió ember hal meg kolerában, tífuszban és más olyan betegségekben, amelyeket fõleg a szennyezett ivóvíz okoz. Mindez miért? - Mert a gazdagok okosak voltak, szorgalmasak, erõsek; a szegények meg nyavalyások születésük okán és óta...... A gazdagok semmit sem tettek a szegények felemeléséért. Vagy ha tettek valamit, azt saját hasznukra tették. Ezer éve... kétezer éve... Keleten és nyugaton. (Cseke Zoltán)


FÖLD napi szösszenet...
(2008. április 22.)

Ez az év, vagyis 2008 a Föld éve kitüntető elnevezést kapta. Nem tudhatom, kiknek az elméjéből pattant ki ez a nagyszerű ötlet, de ahogy rágondolok - engem elfog a keserű nevetés... a Föld éve... Hisz ez még viccnek is rossz. S ha szabad megkérdezni - pontosan melyik Földdé?! A kiéheztetett Földdé? Vagy talán az agyonzsákmányolt Földdé? Esetleg az önpusztításig sanyargatott Földdé? Mert hát bármelyikre gondolhatnék - de A Föld évére bizony-bizony aligha... Hiszen A Föld (lassan) már a múlté. A Földet már most temethetjük. Nincs a Földön az az eszme, irányzat, vagy akarat, amely megmenthetné bolygónkat e szörnyű pusztulástól és gátat szabhatna az Ember mohó kapzsiságának!! Mert az Ember már réges-rég fejébe vette, így aztán már nincsen aki megállíthatná. Véghez viszi akaratát: a minden áron való, lázas fejlődést! Önkívületi állapot ez... Nem számít a bolygónk ökoszisztémája - gondolja - hiszen majd a technika mindent megold! (...de hogyan lesz képes pótolni az évmilliárdok alatt kifejlődött, azonban napjainkra csaknem kiirtott megszámlálhatatlanul sok növény- és állatfajt??) És nem számít a Föld érzékeny klímája sem - többek talán még mindig abban az ódivatú téveszmében hisznek - hogy az Ember nem is lehet semmilyen hatással a bolygó éghajlatára... (Pedig még mennyire...)

Ezért aztán évtizedek, sőt évszázadok óta folyik a bolygó módszeres megfojtása. És a folyamatnak látszólag semmi sem képes megálljt parancsolni! (A zöld mozgalmak lassan fél évszázados múltra tekintenek vissza Földünkön - de mindhiába!) A legtöbb melyet eddig elérhettek előre látó, a jövőnkre is gondoló embertársaink, csupán néhány elkerített Nemzeti Park, meg emitt-amott egy-egy bezárt gyár, üzem, erőmű... Talán az autók sem azért szennyezik manapság jóval kevésbé a környezetüket - mint tették azt régebben - mert környezetvédők kikényszerítették, hanem egyszerűen abból az okból, hogy ha nem fejlesztik a járműveinket, akkor már régen belefulladtunk volna a saját bűzünkbe! (Jut is eszembe - autók - hiába csökkent mondjuk 10-edére a szennyezése egy autónak, amikor az elmúlt 30-40 évben megötvenszereződött/százszorozódott a Föld gépjárműveinek a száma!!!) A helyzetünk tehát - akárhogy is nézzük - csöppet sem rózsás! Változtatni kéne, de az Ember makacsul leragadt egy olyan (fejlődés) eszménél, amely bizonyosan tévútra fogja vinni... előbb avagy utóbb... Én attól tartok: ELŐBB!

Eközben mit tesznek a Föld legfőbb vezetői és döntéshozói?... Hát különböző időpontokat, meg határidőket hangoztatnak, meg azt, hogy ekkorra és akkorra hány százalékkal kell visszaszorítani a klímaváltozást okozó gázok Földi légkörbe bocsájtását... Blaaa-blaaa-blaaaa... Hiszi a piszi... TETTEKRE LENNE SZÜKSÉG VÉGRE, VALÓDI TETTEKRE - ÉS NEM LEVEGŐBE KIÁLLTOTT ÍGÉRETEKRE... Az éghajlatkutatók szerint is csak pár évünk van hátra a végzetes folyamatok megfékezésére - mert utána már visszafordíthatatlanok lesznek a globális éghajlatváltozás katasztrofális következményei... Tenni, és nem beszélni!!

Pedig tulajdonképpen itt van az orrunk előtt, az Ember orra előtt a megoldás! És csak használnia kellene az Embernek - mint tettük azt évezredeken át... A természet kiapadhatatlan és (leginkább) tiszta energiaforrásai: a szél, a víz, és a Nap energiája - többnyire ma kihasználatlanul.

Mert hát lássuk be - a profitérdek senkit nem késztet ilyenféle ingyenenergiák elsődleges felhasználására... amíg van addig bizony jobb(??) helyette a milliárd tonnányi/hordónyi szén, meg kőolaj elégetése... vagy ne adj isten a hatalmas erdők kivágása... Mindezek csak tetézik az előttünk álló borzalmakat! Elég, hogy felismerjük: az Embernek nem csak a természettel van baja - hanem önmagával is! Évszázadok óta képtelen lerázni magáról ősi, állati ösztöneit. Talán éppen ennek köszönhetjük korunk társadalmának szélsőségeit. Persze a kapitalizmus tette ilyenné a Földet - és ezt hiába is próbálná meg bárki cáfolni - mert ez megdönthetetlen TÉNY. Az Emberi önösség, mohóság, és gyávaság(!) soha ilyen méreteket nem öltött még a Földön - mint a pénz korlátlan uralmának időszakában!! Gyávaság, a szó legteljesebb értelmében. Gyávaság szembenézni önmagunkkal, embertársainkkal, és tetteink következményeivel...

Hát ilyen egyszerűen működik a világ! Ma. A pénz, a hatalom, és a hiúság mozgatja ezt. És más semmi! Pedig lennének itt valódi, Emberi törekvések és célok... a humanizmus, az emberszeretet, az erőszakellenesség, a zöld mozgalmak - egytől-egyig mind erre lennének hivatottak. És mégis... a világ olyan, amilyen... Azt mondom: meg kellene már próbálni az Embernek változtatni ezen! (Más lehetősége van-e???)

Sajnos mindezek csak üres szavak egy papíron. Az Ember elolvassa, aztán mosollyal az arcán visszaszáll fényesen csillogó autójába, és ismét tovább hajt... a SEMMIBE.

Andrási Gábor

 

Letöltések száma: 1722. Módosítva: 2008.05.19