Kereszthegy emléktúra (Vezetett!)

Túrabeszámolók (0 db)vissza a listáhozJelmagyarázat

RendezõGyergyóremetei Turisztikai-Információs Központ
Levélcím: Gyergyóremete, Cseres Tibor tér 6.
honlap: http://www.gyergyoremete.ro
 
RendezõNagy József
 
RendezõKohl András István
Levélcím: 2013 Pomáz Otelló u. 3247.hrsz
Telefon: +36 30 9147819
e-mail: kohlcenter@gmail.com
 
Rendezõtársrendező: Erdélyi Kárpát-Egyesület
 

Kereszthegy emléktúra
4
2017.08.15 Gy Nappal

Gyergyótölgyes központ - Hegyes-csúcs (tető) - Gyergyótölgyes központ

Rajt:Cél: Gyergyótölgyes központ
Indítás: 10:00 óra Nevezési díj:  Táv (térképen): 15 km Szint (térképen): 900 m Szintidõ: 10 óra MTSZ pontszám: 40,5 MSTSZ pontszám: D24/5,5 TTT pontszám: 28,5

Emléklap Ivóvíz a rajtnál Ivóvíz a célnál

Vezetett emléktúra, melynek célja a 21. székely határvadász zászlóalj 1944-es védekező harcában részt vevő katonák emlékének őrzése, valamint a Keleti-Kárpátokban hősi halált halt katonák előtti főhajtás.
A túra alap ötletét, az azonos című film adta, amely megtalálható a youtube-on. (https://youtu.be/BeyemmY2sKk)
Túravezetőnk Nagy József, a film írója-rendezője lesz. Az emléktúra 4. alkalommal kerül megrendezésre, eddig kb. százan vettek részt rajta. 2017-ben a megszokottól korábban kerül megrendezésre, így beleilleszkedik az Erdélyi Kárpát-Egyesület és a „32-es határvadászok útja” szervezői által összeállított programok sorozatába, annak része. A film címét is adó verset Antal János székely határőr írta „A Kereszthegy” címmel (utóvédharcok helyszíne), a túra második napján fogjuk felkeresni.
A túrahét programjairól a 32-es határvadászok útja facebook oldalon található bővebb információ, kb. egy-két hónappal augusztus előtt.

Programunk az alábbiak szerint alakul:

Augusztus 12. szombat: a Galonyán szállásfoglalóknak érkezés, szálláshelyek elfoglalása, vacsora este 7 órakor az Auguszta vadászkastélyban. (a maradék országból érkezőknek ajánljuk a Csengersima- Szatmárnémeti-Dés-Beszterce-Szászrégen-Galonya útvonalat, melyet Pünkösdkor kipróbáltunk. Kiváló minőségű utakon jól járható.)

Augusztus 13. vasárnap: Túra Istenszékére. Gyülekezés 9 órakor Galonyán a vadászkastély udvarán, ahol az időjárás függvényében eldöntjük a túra útvonalát. Indulás 1/2 10 órakor. Túravezető a Marosszéki EKE.

Augusztus 14. hétfő: Kul-túra Marosvécsen a Kemény várkastélyban és a kastélyparkban. Túravezető Pregitzer Fruzsina a Magyar Kultúra Lovagja, Jászai Mari- és Megyei Príma díjas színművésznő és Bata Hajnalka népzenész, népdalénekes. Házigazda : Nagy Kemény Géza. Gyülekező fél 11-től, a "túra" 11 órakor indul. (A szállásfoglalókkal késő délután átköltözünk Gyergyóremetére.)

Augusztus 15. kedd: Kereszthegy emléktúra. Gyülekező 3/4 9-től Gyergyóremetén a Turisztikai-Információs Központ előtt a Cseres Tibor téren. Indulás 9 órakor, saját autóinkkal tesszük meg az utat Gyergyótölgyesig, ahonnan Nagy József történész vezetésével indul emléktúránk. (Visszaérkezés a késő délutáni órákban.) Józsit a Hazajáró Gyergyói-havasok 3. - A Salamási-hegycsoport című részéből ismerhetitek. youtu.be/2IRJezSb1kw

A Kereszthegy című film megtalálható a youtube-on: youtu.be/BeyemmY2sKk


A Kereszthegy
Ti égbenyúló Görgény-havasok,
Te végtelen örökzöld erdőség!
’44 őszén vérzett el a hős székely határőrség!

Sok székely holtteste maradt ott az őszi lombok alatt,
Bár el sem temetve,
Mely hősi halott honvédek neveit nem vésték síremlék kövekbe.

A Kereszthegy az, mely örökre őrködik
A jeltelen sírok százai felett.
Az isteni természet állította Néktek
Azt az örökszép, csak szomorú síremléket.
Az égbenyúló Kereszthegyet!

(A Kereszthegy - Írta a szatmárnémeti kórházban Antal János, 2. székely határőr zászlóalj 1944. októberében)


Augusztus 16. szerda: Gyülekező 3/4 9-től Gyergyóremetén a Turisztikai-Információs Központ előtt a Cseres Tibor téren. Autós rásegítéssel rövid kirándulást teszünk a Kecskekőre, ahonnan remek kilátás nyílik a Kereszthegyre. Vezetőnk ezen a napon is Nagy József lesz.

Augusztus 17. csütörtök: Gyergyóból átköltözünk Gyimesbe, azonban, hogy ne maradjon ki nap túra nélkül, látogatást teszünk Csíkszentsimonban az Igazi Tiltott Csíki sört gyártó manufak-túrában, ahol 13 órakor indul a gyárlátogatás. Gyülekező 3/4 1-kor a gyár parkolójában, egyben mindenkit kérek, hogy mielőbb jelentkezzen, hogy a létszámot be tudjuk jelenteni. A legegyszerűbb programot választottuk, ami a gyár bemutatásával és korlátlan sörfogyasztással egy órás időtartamú és ingyenes. Ezúton hívjuk fel figyelmeteket, hogy időben foglaljatok Gyimesben szállást!

Augusztus 18. péntek: Túra Ugra-tetőre, ahol Berszán Lajos atya szentmisét mutat be a Keleti-Kárpátokban hősi halált halt katonák emlékére. Gyülekező 1/2 9-től Gyimesfelsőlokon az Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum Udvarán, indulás 9 órakor.Délután 4 órakor "hagyományt" teremtve a tavalyi év után ismételten megkoszorúzzuk Gyimesközéplokon (a templom mögötti temetőben) az I. világháborúban hősi halált halt Kövendy Ferenc zászlós úr és bajtársainak sírját, tisztelegve a Nagy Háború áldozatainak emléke előtt.

Augusztus 19. szombat: A 32-es határvadászok emlékútja. Gyülekezés és regisztráció 8 órától Hidegségben, a Fatányéros panziónál, indulás 9 órakor. Csíkszentdomokosról az elmúlt évekhez hasonlóan szervezünk buszos visszautazási lehetőséget Hidegségben hagyott autóinkhoz.

Augusztus 20. vasárnap: Erre a napra már nem szervezünk programot, de ajánljuk, hogy a környező települések Szent István napi rendezvényein vegyetek részt.(Talán egy kis pihenés sem árt hazautazás előtt.)

Az egyes napok önálló programként is látogathatók! Túráinkra minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Fontos: Rendezvényeinken mindenki saját felelősségre vesz részt! Kártérítés semmilyen címen nem igényelhető! Végül a megszokott jó tanácsok túráinkra: az időjárásnak megfelelő túra öltözet, bejáratott bakancs, esőkabát, egy napos túrára elegendő folyadék és élelem.

Térkép: Gyergyói-havasok és Hagymás-hegység (DIMAP)
Szállás: Gyergyóremetén a turisztikai központ segítségével foglalható, érdeklődés a kohlcenter@gmail.com email címen.

 

Letöltések száma: 969. Módosítva: 2017.06.17