Túrabeszámolók


Tavaszi Ébredés

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2015
 Túra éve: 2024
DJ_RushBoyTúra éve: 20242024.03.05 09:32:00
megnéz DJ_RushBoy összes beszámolója

Tavaszi Ébredés 40

Sajnos a Vérteserdő sarcdíjának köszönhetően az eddigi 50 km-es táv 40 km-esre csökkent, de ez sem akadályozott meg abban hogy részt vegyek a túrán.

Kelenföldön találkozás Tarnai Mátéval és Kreiter Balázzsal. Együtt vonatozunk Mórig. Nekem ez a település mindig egy régi megmérettetést juttat eszembe, a Hadak Útja 88 km-esét, amiről még anno be is számoltam:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=80978363&t=9001551

Majd 2 km bemelegítő gyaloglás a vasúttól a rajtig, majd átvesszük itinereinket. A srácok hamar elindulnak, én még cipőt cserélek, és 7:08-kor nekiveselkedek én is.

Az útvonal kapásból változott, így az eleje nem túl izgalmas 6 km-es kerékpárúttal indult Bodajkig. Utolérem Balázst, és Fullmann Janit. Jókat dumcsizunk, előttünk nem sokkal Máté és Botos István hasít. Bodajkra érve a sörözőben hamar megleljük a kéktúra pecsétet, majd nyomás tovább. Az első valamirevaló szintkülönbség a Bodajk fölötti sípályán ért minket. Utolérjük Mátéékat. A Gaja-szurdokban Imre feltételes ellenőrzőpontot ígért élő személyzettel, de nekünk még sehol-senki nem volt, valószínű korán érkeztünk. Azért a kódot persze megtaláltuk. A túra legszebb része következik a szurdokban. Nem hosszú, de mesebeli a kis patakkal, és az Ádám-Éva fával. Egy kisebb emelkedő után picit kocogásra váltok. Botos István tart velem, és innentől ketten megyünk végig a további szakaszon. A hatalmas Fehérvárcsurgói víztározót megkerüljük a K- jelzésen. Kacsák hada kíséri utunkat. A Vontató-hegyet körbekerülvén immár a P- jelzés a követendő Iszkaszentgyörgyig. Bele-bele kocogunk, de inkább a tempósabb gyaloglást preferáljuk. Megérkezvén a településre a bezárt kocsma falán fellelhető KDP pecséttel igazolunk, és elővesszük elemózsiánkat, mert innentől igazán sivár szakasz várható a célig. Az időjárás szomorkás, folyamatosan eseget az eső, hideg is van, és a táj is egykedvű. Nem ezt ígérték még előző nap bakker :( A jelzésünk innentől Z-re változik, és hosszú szántóföldes részen át érkezünk meg Mohára. Megnézzük a Fehér-Vár-Palota túra ellenőrzőpontját, majd tovább a végtelenbe. Érdekes mert itthon böngészve a mapy térképet a Z- jelzés nem megy át a vasúti síneken, valójában pedig már évek óta ott visz keresztül. A sínek előtt jókora mocsár állja utunkat, na hogyan tovább? Szerencsére kicsit arrébb menvén sikerül átkelni rajta beázás nélkül. Megérkezünk Székesfehérvárra. A főút előtt megleljük a kódot, majd belevetjük magunkat a kőkemény városi szakaszba. Ismerős utcákon kanyargunk, tavaly Helgával futottuk az 50-est, berémlik az út. A végén azért egy kérdést még meg kell megválaszoljunk, sikeresen meg is leltük a szobrot. Ez után végül kereken 12:40-kor már célba is érkezünk, átvéve Imrétől a díjazást.

 
 
 Túra éve: 2015
SattelTúra éve: 20152015.03.02 10:31:54
megnéz Sattel összes beszámolója

 (Egy nehéz móri éjszaka, és egy küzdelmesre sikeredett 50-es tt.)


 


Lehet abban valami, hogy a gyenge fõpróbát, sikeres elõadás követi. Terveimnek megfelelõen már elõzõ nap leutaztam Mórra, mert a túra napján, autó hiányában fizikai képtelenség lett volna idõben leérnem. A szállás megkeresése után beterveztem egy rövidebb túrát, a közelben élõ kollegám szûlõfalujába, Bakonycsernyére. A helyi, mindenttudó polgár útmutatása alapján kb. 9 km lett volna az egész, csak éppen rosszul emlékezett, így jóval többet mentem. De megvolt ennek is az elõnye, Bodajkon másnap már ismerõsként gyalogoltam, és felfedeztem egy helyi kocsmában a Kéktúra pecsét pihenõhelyét. A délutáni óvatos sörözést visszautazás követte, és a szálláson már elõkészületek a túrára, majd alvás....lett volna, ha a helyi disco nem kezdte volna rá, majd hajnalhasadtára nem fejezte volna be. Ergo, alvásról szó sem volt..


Némileg álmosan sétáltam a buszállomás felé, menet köben csodálkozó pillantások a buliból hazatámolygó fiataloktól. A rajtnál már kiszúrtam a fõszervezõ autóját, és egy gyanúsan túrázó kinézetû srácot, akivel a túra során majdnem végig együtt toltuk, nagyon jó társaság volt. Pontosan 07:00-kor rajt,  283 m, és 3 m szint leküzdése után már a 0. Ep. :-) Jó hangulatban, jó társaságban, jó idõben, öröm a gyaloglás. Persze a vállalkozó kedvû teljesítménytúrázót nem tévesztheti meg semmi sem,magam sem gondoltam, hogy a Csókakõi-várig tartó etap, könnyen adja meg magát. Különösen, hogy mint utóbb kiderült, a falépcsõ sort meg sem kellet volna mászni, de annyira szép volt a völgy, hogy ez a kis intermezzo minden izzadtságot megért. Ep. , majd egy meglepetés, mert borral kínáltak..Lehet ezt visszautasítani?? . Egy kollega nem kispályázott, egybõl házmestert kért, megcsinálták neki:-) Múló, jó hangulatú kilóméterek, Csókakõ vasútállomás. Ami poén, mert gyakorlatilag Bodajkon van, de persze ez nem lényeges:-) Innen egy ugrás Bodajkon a Kálvária. Kis ejtõzés a téli tavaszban. Gaja szurdok felé bizonytalanság, többen másfelé indultak, egy élete elsõ túráját teljesítõ sráccal, az általunk helyesnek vélt irányba folytattuk. Nem tisztem kritizálni senkit sem, aki elhatározza élete legelsõ részvételét egy teljesítménytúrán, de talán elsõre egy 50 km, valószínûleg nem a legjobb választás..Fõleg úgy, hogy alapvetõ,hosszú távú teljesítménytúrázásra minimálisan sem megfelelõ felszereléssel, ellátmánnyal áll neki. Ettõl függetlenül gratula neki a megtett távhoz, de remélem jó lecke volt, hogy az akarat néha kevés.....  Én 35-re mentem elõször anno, bõven elég volt.


Több eltévedéssel fûszerezve Iszkaszentgyörgy Templom, ahol szerintem a nem várt irányból bukkantunk fel, de nem láttuk a jelzést, nem mi voltunk az egyetlenek. Innen már a Fehérvár-Palota 40-rõl ismert útvonalon tovább, csak imitt-amott meg lett szûntetve a zöld, és más irányba, de lényegében Fehérvár felé. Vasút felé nem kellett menni, túratársak jöttek visszafelé, bokáig víz.. Innen már daráltunk a város felé, majd a cél.


Legközelebb remélem találkozom Krisztiánékkal is,sajnálom, hogy nem futottunk össze. Vár-Palota 40?? :-)


Péternek köszönöm a dorogi fuvart, remélem olvasod:-))


 


Sattel