Túrabeszámolók


Dorota

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2016
 Túra éve: 2020
HeliosTúra éve: 20202020.02.29 16:38:05
megnéz Helios összes beszámolója
            Az állomásról gyalog mentem a start helyére és még így is korán érkeztem. Lábbelinket a havon, jéggé taposott havon, latyakon, földúton és aszfalton teszteltük. Enyém a jéggel nem volt kibékülve, mert egyszer térdre és három alkalommal hanyatt vágódtam. Utoljára a nyakcsigolyáim is belerecsegtek az esésbe. Ekkor a lábteljesítményem is csökkent rövid időre. Meg is állapítottam miszerint - még egy-két ilyen megrázkódtatás és a cél előtt kiütöm magamat. Különben kellemes, napos időben volt részünk.

            K1 – Továbbra is többfajta kóstolnivaló.

            K2 – Zapadnutý kút ragadványnév jelentése eldugott hely. A pontőr rámnéz – mi már találkoztunk meg mentünk is együtt – mondja. Így van! – feleltem. Előzménye a „Nedrkotaj zubami...“ túrán történt. A K1 pont előtt találkoztunk és mentünk az általa elnevezett „hivatalba“, ahol pecsétet és egy útbaigazítást adott.

            K3 – Egy kis üvegből öntapadót kellett beragasztani a lapra pecsét helyett.

            K4 – Nem volt ellenőrzés. Az viszont szöget ütött a fejembe, hogy a Včelín-re a KLINEC (szög) betűket erősítették. A nem nyilvános pecsétjükön a „ŠK VODA – HORY o. z.“, cím és a cégszámok láthatók.

            A Kamzík kis szűkös helyiségében írták ki a Diplom-ot. A vonat indulásáig 50 percem maradt, ezért gyalog mentem az állomásra. Jegyvétel és a vonat időben érkezett.

            A képek sorban: Červený kríž, Modrý kríž, Szűz Mária-, Szt. József-tiszteletére, Bielý kríž, Dolný Červený kríž, MKSD és 3xT.
 Ebben az évben újra megrendezik a Malokarpatský superdialkoplaz (MKSD) címmel  járó  akciót. A négy százkilométeres túrából hármat kell teljesíteni. Lazova stovka  -- április 18. - 19.; Trnavská stovka -- június 6 – 7; Pochod SPCH -- augusztus 22 – 23; 2x50 a dosť -- november 7 – 8. A teljesítőnek emlékjelvény, értékes jutalom és a Diplom jár.

„3xT“ címért a három túrából kettőt kell teljesíteni. Červeno – modrý Teslácký okruh - március 14. (40 km, a belépő 3 €, a startnál kell fizetni); Čože je to 50-ka - június 20.(a cél helyét a startnál kapod, 50 km, 5 € ); 2x50 a dosť - november 8. (100 km, 8 € ). Emlékjelvény és emlékbulletin a régi időkből. A cím és hozzá a tárgyak későbbi időpontban kerülnek kiosztásra.  Kiírást a fényképen nézheted meg. 
 
 
 Túra éve: 2016
HeliosTúra éve: 20162016.02.21 18:45:37
megnéz Helios összes beszámolója

 A kiírás szerint a 35. alkalommal rendezték meg a túrát. Korán kelés, sötét a szomszéddal utazom Pozsonyba. Ő munkába ment. Az állomásról kilépve jobbra az egyik újságárusnál 2 db. 15 percre szóló jegyet vettem (oda-vissza). Szlovákul fonetikusan "dvakrát petnászty minutoví lísztok",1.40 euro. A megállók mellett elhaladva értem a fôútra. Balra fordulva az út mentén ballagtam ,amíg a Karpatska nevü utca keresztezte az utat. Balra befordultam az utcába és az út másik oldalán vártam meg a trolit.


A részvételi lapra 13-as számmal jegyeztem be magam.Kaptam egy kézzel rajzolt színes útvesztőt az ellenőzőpontok bejelölésével.Hol kezdődik a zöld jel ? - kérdem. Mögém az utcasarokra mutat a hölgy és hozzáteszi " Le vannak festve. ".  Se térkép ? Se jel ? 13-ik vagyok ?    K1 - erősítőt lehetett inni. Tatabányáról érkezett 2 sráccal ismerkedek meg. Az egyikük nem először jár itt. Még egy magyar pár a túra résztvevője. .A Sárkánykő völgyben a zöld jelzésre váltok. Mint később kiderült az ellenkezöő irányt választottam. Egy patak meredek oldalában hullámzott az út. A nap is kisütött.Kellemes időben a havas talajon minden lábnyom velem szembe mutatott. Elértem  a Zbojníćka feliratú táblához.  Hóropogás mögöttem : egy kocogó, követi két kerékpároos , majd két lovas patái kopognak a havas aszfalton. Újra kocogó és két kerekes.Ha még soká tátom itt a szám a Dorota túra kocogóival is találkozom. Nekem is pár óra múlva lesz itt jelenésem. Ezzel a kitérővel 5 Km-rel növeltem a távot. Kośarisko 2.20 h a tábla szerint.    K2 - végig a víkendházak előtt , aztán jobbra fordulva fürdőmedence mellett. Most inkább korcsolyapályának mondható.  Majd balra az úton és a  Zapadnutý kút  nevű büfé a közti cél. Egy fiatal párral folytatom  utamat egészen Bielý kríź-ig. Közben a Salaś nevű irányjelzőt követjük . Ezen a ponton áthaladva Bielý kameń következik .   K3 - a Fehérkő várrom bejáratánál. A sárga jelzést követjük. Itt Matula nevűnek áll a keresztje, majd a Piros, Kék színű és nevű kereszt következik. A változatosság kedvéért ,oszlopkápolna, a következő jelzőpont Szent József felirattal . Idevágó a jelzőpont neve "Duśićky" Lelkecskék.   K4 -  Fehérkereszt "Bielý kríź". A Vćelín nevű büfében önkiszolgáló pecsételés.  A réten a kerékpárosok Mekkája van. Kis csapatunk lány tagja evésbe kezdett, így a tempójuk jelentősen csökkent. Egyedül folytatva környezetemet a kerekesek szembejövő és előző csapata színesítette. Újra a Kamzík-ra értem a Kamzík büfében a cél. Ekkor még nem tudva, meg sem álltam a troli megállójáig. Nagyszerű ! A célt mellőztem. A troli indulásától mérve és gyalog az állomásra érésig 18 perc ( 6 perc troli, 12 perc gyalog) .     Az irányjelzők ha színes C -vel kezdődnek a biciklisek útjelzője.