Túrabeszámolók


Pozsonyi Karácsony

új túrabeszámoló rögzítése
 Túra éve: 2023
DJ_RushBoyTúra éve: 20232023.12.31 14:58:41
megnéz DJ_RushBoy összes beszámolója

Pozsonyi Karácsony 19 km - 652 m szinttel

A Szuperkatlan másnapján már a főszervező úrral Áronnal ülünk a 6:32-es győri vonaton Kelenföldi felszállással. Egyben be is nevezek a túrára, le is tudjuk a papírmunkákat. Az itiner szuper, informatív, a történelmi részt itthon olvastam el természetesen. Száron felszáll Anikó, és Áron egyik fia, majd Tatabányán Márk, később Jocó és Kriszta is, illetve egy új túratárs is velünk tart, Norbi. Jó sokan vagyunk, de a csatlakozásokat szerencsére sikerült elérni, a több átszállás ellenére is.

Bratislava-Petrzalkára érkezvén busszal utazunk végül a rajt helyszínéhez ami az impozáns Dévényi vár alatti U Rytiera (A Lovaghoz) bárban volt található. Áron akcióba helyezte magát, és többen is érkeztek még a túrára benevezni. Szépen elszivárgott mindenki, gyakorlatilag mi, akik vonattal jöttünk együtt, a túrát is együtt teljesítettük Áron vezetésével. Legmagasabb pontunk a Devínska Kobyla volt, a maga 514 m-ével, viszont nem olyan rég épült egy érdekes kinézetű kilátó rajta, amit persze megmásztunk, és jutalmunk meseszép panoráma volt. Régi katonai területen haladunk, a többieknek mondom hogy az egykori Pozsonyi Százas túra végig szembe jött a mostani útirányunkkal, sőt ez a mostani, szinte a rajtja mellett vezetett el. Leérünk Pozsony Dúbravka városrészébe, ahol megkezdjük hosszasabb városi menetünket. Pihenésképpen beülünk egy sörözőbe is, majd kiérvén a fővárosból a vasút mellett haladunk egy szélesebb kerékpárúton. Hamarosan befut a S- jelzés és a Partizánska luka forrás, és egy szép park mellett elhaladva A P- jelzésen kezdjük meg túránk utolsó kaptatóját a Kamzík torony felé, de előtte érintjük az "Amerikai-réten" található kilátót is, amire persze megint felmászunk. Ez után végül felérünk a Kamzík csúcsára, meg is jegyzem hogy a P- ezen ágán még nem érkeztem ide, közvetlen a torony lábánál hozott fel, szuper látvány volt. Az ikonikus nevű Bufet Kamzíkba le is gurítunk egy sört azért. Végül a Z- jelzésen ereszkedünk le a Pozsonyi főpályaudvarhoz. Túránk vége is itt volt, a Pressburg pubban. Ismét jó kis logisztika után érkezünk haza, én este 22:30 körül hajtottam le a fejemet, de dőlt az magától :) Jó kis túra ez, és a csapat is szupi volt.

 
 
 Túra éve: 2022
HeliosTúra éve: 20222023.03.03 21:38:27
megnéz Helios összes beszámolója
             Május végén Bratislava.-Lamač állomásán ketten szállunk le a vonatról és a templomnál megtaláltuk a K és S jel kezdetét. A Villa Rustica felé irányító táblát már nem találtam. A kilátóba persze a volt támaszponton keresztül jutottunk. Dévényújfaluba vesszük az irányt. Nem mondhatom, hogy megtaláltam magamat, ez csak a Helios panzió. Mindenesetre megebédeltünk. Majd a látványos kerékpárhídon keresztül Schloßhof kastélyához sétálunk. A hátsó bejárata szombat, vasárnap, meg ünnepnapokon van nyitva. Ilyenkor hétköznap, baloldalt a kerékpáros bejáratot kell használni. Vissza a Novoveská buszmegállóba vesszük az irányt. Az automatából jegyet veszünk és a 21-es busszal Br.-főpályaudvaron szállunk ki 25 perc múlva.

December 29. A túrára nem jelentkeztem a vasút késései miatt. Mint kiderült most sem csalódtam. Gyönge 40 perc késéssel érek Pozsonyba. Az A és B verzió a start helyére jutással esett. Jöhetett az egyszerűsített változat. A pályaudvar alatti kereszteződéstől 21-es busszal Sandberg végállomására. A túra rögtön emelkedővel kezdődik és a S jel kapcsolódásához 9.30-ra érek. Az ásatás helyét,csak messziről lehet nézni a kerítés miatt. A továbbiakban az itt található bogárfajokról kapunk leírást. A domb alatt a Morava folyó csörgedezik, a távolban Ausztria sík része látható. 3 kapun is át kell menni, mire elérem a tavalyi kilátóból leérkező utat. Aztán az utcákban kanyarogva érek a vár alá. Az emlékmű a szökni próbáló 80 000 bebörtönzött, esetleg lelőtt embernek lett állítva. A vár alatti szikla mellé tornyosul a volt határőrök bázisa jó kilátással a Duna-Morava összefolyására. A kereszt néhány elhunyt emlékére készült.

A ”Szív” keletkezésének története. 15 éves fiú vonatról ugrik le, hogy az egyik határkerítésen ne kelljen átmásznia. A következő kerítésnél az őrök mozgását tanulmányozva múlatta az éjszakát, és a nappalt. Estére eleredt az eső. Átjutott ezen a kerítésen is, holott a jelzőfények kigyulladtak. A szögesdróton az általa hozott szerszámokkal sikerült átküzdenie magát és a Morava folyóba vetette átázott testét. Medencecsont-lövéssel sikerült a túlpartot elérnie. Majd elvánszorgott a legközelebbi faluba. Ott készült el a szív és a határok megnyitása után nálunk is megépült a párja.

Emlékmű magyar felirattal. Aztán épületek sorjáznak a mutatós Lighthous-zal és nemsokára elérem a P jelet. A templom után elfordulok a földútra. Nedves, de nincs sár. Itt is van lehetőség a várra nézni. A réten viszont sár fogad és később is sarat gyúrok A S elágazásától a P-on jó az út, csak komolyan emelkedik. A kilátó tetejét pedig némi köd lengi be. Az utat választottam a hegyről való lejutáshoz, ahol több csoport túrázót előztem meg engedve a gravitációnak gyorsabb lábmozgással. Elérve az Oázis szállót szendvicsem majszolására kerítek sort. Magyarul beszélők mennek mellettem, de kiszáradt számmal szólni sem tudok. Hátizsákot le, zacskót bele és a termosz tartalmát, teát iszom. Futva érem utol a hat gyaloglót. Esztergomi férfi igazolta sejtésem, ők a túra csapata. Áronnal meg futtában már találkoztam a Kőről-kőre a Budai-hegységben 2018-ban. A Harminc nevű úton átmenve jutott eszembe, velük találkoztam a vár alatti parkolóban. A létszám rajtam kívül újabb két emberrel bővült. Egyik kérdezi: Áron tulajdonképpen melyik vonatot céloztad meg? S feleletre sem várva mindketten a Kauflandba vették az irányt. A Partizán-réten némi pihenő. Ekkor kellett volna megmondanom mit is keresek a csoportban. De ez elmaradt. Elindultunk a Kamzík hegyre, deegyszer visszamentem mosakodni, másodszor meg a félliteres flakont töltöttem meg. Elmaradva érek a rétre, ahol Áront regisztrálom a kilátóban és később le is előz. A büfénél evés-ivás következik. Almámat fogyasztva indulok a hegyről. Majd utolérnek – gondolattal. Nem értek utol és a korábbi vonatra sem szálltak fel.


Kép  itt.

 
 
 Túra éve: 2021
HeliosTúra éve: 20212021.09.22 12:06:02
megnéz Helios összes beszámolója

              Kirándulás Pozsonyban és Dévényben június 15-én főleg még a hőség előtt. Nem az eredeti kiírás megtétele a célom. Nyolcra értem az állomásra és mindjárt bele is vágok.


            A felüljárón keresztül egyenesen a Hluboká utcán folytatom. Az út eleje forgalmas, de a fák közé érve, csak egy autónyi a nyomtáv, s itt gyalogosokkal és kerékpárosokkal találkozom. Mint a neve elárulja mély út, föld és sziklába mélyítve készült. Egészen az utca végéig emelkedik, ahol a kereszteződést javítják. A Prokopa Veľkého úton lefelé haladok és elérem az autósztrádát. Tisztes távolban vagyok, de mind jobban közelítve immáron hangfal választ el az autók áradatától. Látom az út túloldalára nem lehet átjutni. Tehát vissza, a P jelet követve a szemafornál keresztezem az utat. A vasút alatt átmenve a Limbo útra jutok. Nagy a forgalom az autók araszolva haladnak. Átfutok a túloldalra és folytatom egy ideig. A kereszteződésben már sehol sem találom a jelet. Mobilt elő. Épp egy háznyit megyek vissza és a két kerítés közötti ösvényen, immár újra fák alatt ballagok. A földúton két tó állja utam. A mások által kigyúrt úton kerülök a tavak túlsó végére. „Oblinka“ feliratú kutyaólból víz csordogál a vasút felé. A P jelről a S-ra váltok. Csak azt nem tudom, minek kellett ezt a kitérőt megtennem?

           A partizán-réti forrásnál kis tábla felirata „2021 május, ivóvíz“. Víztankolás után a kideszkázott úton, majd a falépcsőn fel a hídhoz (Červený most) érek. Az előírt úton folytatom háttal a napnak. Nemcsak a hátam melegszik, a levegő hőmérséklete is növekvőben van. Már látható az út (előttem magasodik), amelyen az autóút túloldalára kerülök. A kérdés az: hol végzem a frontális támadást a meredély ellen? Az úton viszont, hol fogok az autók között szaladgálni? ... Közelebb érve látható az útra vezető lépcső. Háát ... az ember hevét le tudják lohasztani.

            Az autóút felett átjutok és a Kaufland előtt folytatom. A főúton jobbra fordulok és messziről látszódik a KS jel kezdete. A Szentlélek templom (Duch Svätý) égbe mutató tornya mellett követem a jeleket. Távolabb a S jobbra mutat ahol már nem látszódik. Menni viszont megyek a kettős utat elválasztó fasor mellett és a szt. Flórián szobornál a másik térfélen folytatva érek az emelkedőre. De már zöldet látok, ami a jelet illeti. Vissza kell mennem az elbújt utat megkeresni és arról fordulok az erdős emelkedőre. Itt az erdőben is meleg van. Épület sziluettje a fák között „DÚBRAVSKÁ OÁZA“ felirattal és elérem a volt katonai utat is. Arra irányulok én is a P jelen a Kobylához 1 óra. Piros jelátadó vasszerkezete látszódik. Be kellett volna fordulni az úton, de nem tettem. Később a P jel balra fordul oda kapcsolódik a Z jel Rustica irányából. A térképen nincs kijelölve ez a rész. Ennek a folytatásával viszont ma már találkoztam. Közelítek a megadott órához, a jelzőtáblán Devínska Kobyla. Hol a támaszpont? Épp 12 órát mutat a vekker és mire visszaérek ide 13 óra lesz.

             Hátulról be a támaszpontra. Villanylámpával is készültem nehogy nem kívánt helyre, vagy dologba lépjek. Az első épület gyerekrajzai között a „Műszaki felszerelés“-t olvasom. Majd az újabban épült (2020) futurisztikus kilátót csodálom meg. Tervezője Śebo Lichý és társai S R.O. Magassága 21,27 m, súlya 35 t és 112 lépcső vezet a kilátó tetejébe. Fenntről látható például Kamzík kilátója és Hainburg osztrák város. Aztán a bunkerokat tanulmányoztam, a kaszárnyát, a bejárat őreinek épületét és a gazdasági épületeket. Még némi időt eltöltöttem volna.

            Visszaérve a pihenőhöz P-ra váltva rövidítek, lejt és csúszik a morzsalékos föld. Illetve újabban földútra irányulva közelítek Dévény felé. (Benedek István írta Csavargás az Alpokban című könyvében „Járt utat a járatlanért mindig hagyd el.“ Ez nekem megy akaratlanul is. Akarva meg pláne.) Vadászleshez érve ösvények vezetnek a szélrózsa minden irányába (telefon segít irányban maradnom). V alakú csúszdán 6-7 m-rel lejjebb sziklanyílás ürege elé érek. Négy méter magas és elég széles. A természeti képződményben emberi kéz alakította fekvőhely 2 m magasságban. Ide létra (gyatra tákolmány) támasztódik. Jobbra a földön fekete tábla „Ne térj le az útról!“ felirattal. Újból V–s csúszda visz kiálló szikla alatt, fás, cserjés részen egy terasszal lejjebb. Távolabb villanypásztor állja utam. Aztán balra az egyenes kerítés mellett lépdelek. Ebben a melegben hosszúnak tűnik, mire látom a végét. Nem megyek a lefelé irányuló kerítés mentén, inkább a magasabban emelkedő tisztás a célom. Sziklatetőre érkezem szép kilátással Dévényre, a várra és a környező vidékre. A GPS szintvonala szerint 280 m a magasság és itt kezdődik egy út lefelé. Ezen, majd a K jelen érkezem Dévénybe.

            A „Cintorín“ megállóban jelzésre áll meg a busz. Viszont elballagok a „Cyril a Metód“ megállóba és a pénz harmadszori bedobására kapom a jegyet. Éppen jókor, a busz megálltával. 14.32 a jegy érvényesítésének ideje. Botanická záhrada-n leszállok és a 32-es busz szállít az állomásra. Természetesen a félórás jegy (0,90 €) így sem elegendő. Ajánlom az 1 órást július 1-től 1,30 € és már nincs 15 perces.

            Jó kis túra volt. Első képen kilátás a Slavínról.