Túrabeszámolók


Zombitúra

új túrabeszámoló rögzítése
 Túra éve: 2021
GEONEOTúra éve: 20212021.11.15 07:10:22
megnéz GEONEO összes beszámolója


A mostani bejegyzésemmel a Túra Napló sorozatomat szeretném bővíteni. 


Az év vége felé megjelent egy új túra a teljesítménytúrák között, a Zombitúra (2021.10.16). Ezt a túrát a Nyikom Hegyisport és Természetvédő Klub szervezte idén az első alkalommal. Start állomása a Nyikom siklórepülős leszálló. 


Mivel Pásztó hozzánk is közel van, úgy gondoltuk neki indulunk a túrának.


Két táv közül lehetett választani, a 10 és 40 km-es útvonalból. A 40 km-es táv egy ideig együtt halad a 10-essel, viszont az tovább megy a Vörös-kőre, a Péterke-hegyre, Tót-hegyes, majd Világos után a Havasra, János-várán át az általam nem kedvelt Múzslára, végén az Ólom-tetőről pedig a célba. Erről azért írtam röviden, ugyanis Mi a rövid túrát választottuk így elsőre.
A start állomáshoz kb. 9:00 körül érkeztünk meg, ami nekem nagyon tetszett. Nem voltam még itt benn a kerítésen belül. Egy leszállópálya a siklóernyősöknek. Ekkor már volt aki régen elindult már az útvonalon, úgyhogy Mi sem vártunk sokat az indulással. Hátizsák fel, GSP indít, irány az itiner átvétele után a távolság legyőzésére. Ha jól emlékszem erre a távra 4 óra volt adva, a rajtidőnk pedig 9:16 volt.A start állomást elhagyva a Nyikom-hegy irányába indultunk felfelé a z jelzésen mindaddig, amíg el nem értünk egy földúthoz, ami a hegyoldalban vezet tovább. Innen balra indultunk meg az első pecsételő állomásra a Jójárt forrásig. A park egy kicsit meredek volt, nem fáztunk az már biztos. A Jójárt forrás egy rozoga faházból ered, itt már korábban jártunk már geoládázás miatt. Sőt a közelbe rejtettem is el egy nemzetközi geo ládát is. Természetesen most is leellenőriztük a ládát mint ahogyan a forrás épületét is. Az épületen zombi fej volt, ami az állomás jelszavát, kódját tartalmazta. Tetszett!!!Innen tovább még mindig felfelé haladtunk, majd az emelkedő tetején, ahol elágazik az út, balra fordultunk a gerincen haladva tovább. Itt már lefelé kellett menni, jó volt, hogy ezt az útvonalat már ismertem, nem ért meglepetés. Egy kis lazításnak pont jó volt. Szépen haladtunk a második ellenőrzőpont, vagyis állomás felé, ami nem más, mint a Hasznosi-tó. A tó ekkor jobbkeze esett már. Nekem ez a szakasz tetszett a legjobban. A z jelzést követve, amolyan freestyle útvonalon közelítettünk a műút felé. Ott átkelve az úton be is értünk a víztározó gátja mellé, ahol egy kiskapun mehettünk be a tópartra. Ott várt minket az ellenőrzőpont, ami most valódi pecsételős állomás volt. Itt már találkoztunk ismerősökkel, kollégákkal akik szintén ezen a túrán vesznek részt. Egy kicsit beszélgettünk s közben frissítőként pirosaranyar zsíros kenyeret majszoltunk. Jó szervezés az már biztos. Mikor ismét tele lettünk energiával, olyan 200 métert sétálva a tóparton haladva egy kis hídon átkelve ismét átkeltünk a főúton, irány be az erdőbe. Természetesen a tóparton lőttünk néhány fotót, igazán pazar látvány tárult elénk. Még sosem jöttem be idáig, pedig már jópársszor jártam itt.
Szóval tovább követtük a z jelzéseket, balra tartottunk mindaddig, amíg el nem értük az erdészeti utat. Útelágazódáshoz értünk! A három útból a bal oldali a helyes választás, az egyenesen az Ördög-árokhoz vezet. Közben keskeny fenyves mellett haladtunk, ahol csörgedezett egy kispatak, ami az Ördög-sziklától ered. Na innen jött a hadd el had, nem semmi meredek szakaszon kellett felmenni az Ördög-szikláig.
Végülis megérte, ugyanis a virtuális jelszó a szikla tetején várt bennünket ismét egy zombi fejnél. Egy pár perc pihenés volt a kő tetején, nézve az utánunk jövő emberek, túrázók kínlódásait felfelé. Pár fotó és haladtunk is tovább a gerincen még mindig felfelé. Később egy körbekerített tisztáshoz értünk, majd jobbra tartva ismét rákerültünk az erdészeti útra. A leírás szerint a Naszály-bérc oldala igen meredek, hát igen, pontos a leírás. Ezért szintvonalban, balra kerülve, patakot követve haladtunk tovább felfelé a várva-várt Nyikom forrásig.Nem gondoltuk, hogy még itt is toronyiránt kell haladni, egészen jól kimelegedtünk mire felértünk. Viszont meg kell mondjam ez is megérte, hiszen a látvány az tényleg gyönyörű volt. Még muflon csordával is találkoztunk akiket meg tudtunk figyelni. Többször is arra keveredtek ezen a szakaszon. Ekkor már a korábban velünk együtt haladó kirándulókat már magunk mögött hagytuk s új túratárs szegődött mellénk. Neki még segítettünk is feljutni a tetőre.Igen közel a Vörös-kő, hogy a lábam előtt is találtunk belőle. Még jó, hogy most nem kell felmennünk a 738 méteres tetőre. Pár perc után végre megpillantottuk az állomáspontot. Jöhetett a pecsét és a cerbona-szelet. Rövid pihenő majd innen tovább a piros sávot keresve egy kis lankás következett. A 10km-es túra jobbra, a 40-es balra.


A következő ellenőrzőpont a Gortva-kilátó jött, melyet mégiscsak a z jelölés mutatott. Már jó régen nem voltam itt, jól esett újra ide visszajönni. Bár nem emlékeztem, hogy ez ilyen magasan van.
Még jó hogy bemegyünk a kilátóba, hiszen ritka látvány ez erre felé. Odabenn freskók, igazán impozáns látványú épületbelső. Fotóztunk is sokat az utókornak, na persze a blog-bejegyzésnek is kell pár kép.


Itt létünk alatt még egy mozgóládát (Geocaching) is újrarejtettünk itt, pont útközben telefonáltak rám, hogy mikor lesz már kereshető. (Nem) véletlenül lapult a hátizsákomban!


Szépen lassan szedelőzködtünk és indultunk is neki a célba vezető útnak a siklórepülős starthelynek, amint szinte csak érintünk a zöld háromszög keresésekor. Tetszett a starthely is. Persze itt is találtam már kincset korábban.

Na innen már csak lefelé kell mennünk és végre beérünk a célba. Nem is baj már ennyi emelkedő után. Szépen lassan lecsordogáltunk az úton és ott is találtuk magunkat a már ismerős területen a siklórepülős leszállópályán.A célt 13:10-kor értük el. Jött is érte a megérdemelt jutalom. Oklevél és egy sajátkészítésű anyag érem is.


Gratulációk után nem maradt más hátra, mint hogy egy kicsit szétnézzünk ezen a helyen. Izgalmas és érdekes látványban volt részünk az itt lévő épületen belül. Még egy éjszakai vadles is van odabenn. Üvegablakon keresztül nézhetően az állatok a tisztáson. Miközben nézelődtünk még egy siklóernyős leszállást is megnézhettünk. Az egyik állomáspont bezárt és a vezetője siklott le ide hozzánk, hiszen még csak most jött a java. Egy finom ebéd is a jutalmunk volt, méghozzá zombi módra, agyvelővel. Finom is volt!Egy kicsit még pilledtünk a kiterített pokrócon, majd lassacskán indultunk más tájékra.


Nagyon köszönjük a szervezést, igazán szuper túra volt. Minden klappolt, jövőre is jövünk. Még tanácsokat is adtunk, hogy mit és hogyan lehetne még változtatni, módosítani akár az útvonalon is, bízom benne 2022-ben is itt lehetünk és egy jó ízűt túrázhatunk a zombikkal.

Luki - The Travelbug