Túrabeszámolók


Halál 50 / Mozdulj, Halom! (terepfutó verseny)

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2007 2008
 Túra éve: 2007
papamaci67Túra éve: 20072008.06.28 06:06:14
megnéz papamaci67 összes beszámolója
1. Halál 50, avagy 2. ultrámMinden adva volt ehhez a versenyhez: szíves invitálás, jó ötlet, 1. verseny, ideális nyári futóidõ. A szintet, homokos terepet és a távolságot is figyelembe véve tudtam, hogy csak kis tempónál van esélyem, ezért is terveztem az alacsony pulzuson futást, meg némi "szuttyogás"-t, amit ennél precízebben akkor még nem tudtam specifikálni.

FB csoportkép és bemelegítés után halálfejes zászlót lobogtatva vágtam neki a távnak. Az elsõ kör minden elképzelésemet felülmúlta, a parkerdõ szépsége, a frissítõállamások terülj-terülj asztalkái (víz, izo, szõlõcukor, banán, müzliszeletek, ropi, meggy), a frissítõállomások és a körszámlálók kedves és lelkesítõ személyzete, az elágazásoknál lévõ karizmatikus útjelzõ rendezõk mind-mind csak újabb pluszt adtak a hangulathoz. A Halál-domb is gyönyörû, érdekes és sokkal változatosabb volt, mint azt képzeltem. Az elsõ körökben a z idõjárás még a természetes és folyamatos frissítõkapuról is gondoskodott aprón szemerkélõ esõ képében.

Az elsõ kör 6 perces kilikkel sikerült 145-ös pulzuson belül (az emelkedõktõl eltekintve), aztán ilyet nem tudtam többet, a 40 percen belüli kilikhez egyre magasabb pulzus társult, az ötödiknél már 165 körüli. Eddig tartott a dolog élvezeti része, mert a 3. körnél már halványan éreztem a bal oldali forgómat (talán a Halál-domb utáni lejtõn való lezúzás és az azt követõ emelkedõre való lendületbõl való felfutás volt szokatlan). A 6. körben még leküzdöttem az egyre erõsödõ fájdalmat és a fáradtságot, mert a terep és a homokos részek azért jócskán kivettek belõlem. A 7. körbe már bele-belesétáltam, bár még nem sokat. Itt már debütált (itt ettem elõször ilyet) a Decathlonos power-gél, de nem hozta meg a kívánt hatást (valami hasonlóra vártam, mint a Gumimacik gumubogyószörpje, vagy Asterix-ék varázsitala :-)). Kis erõt adott, hogy egy darabon DJ RushBoy-nak próbáltam némi lendületet adni, azonban ebben a körben már az elõre jól megtervezett zenék is teljesen elvesztették hatásukat. Az utolsó körre ismét kezembe fogtam a "kalózlobogó"-t és gyorsan kihúnyó küldetéstudattal vágtam bele. Aztán egy 54 perces kör lett belõle (kb. 9 perces túrázós kilikkel), mert gyakorlatilag végiggyalogoltam sajgó csípõvel és lassan görcsölni kezdõ jobb combbal, de a frissítõállomásoknál, rendezõknél gyõzött a hiúságom és a Hófehér törpéihez hasonlatosan (akik Óriásveszélyt kiáltva köszvényes morgós öregurakból vidám, kedves, éneklõ törpékké változtak) önmagát sajnáló, vánszorgó, sérült futóból vígan és könnyedén kocogó mosolygó kalózkapitánnyá változtam. Ezen képet sugározva suhantam be a célba is 5:50 környékén a lelkes rendezõk és futótársak tapsvihara közepette. Evvel a teljesítményemmel sajnos a záróbusz címet nem vívtam ki, de végtelen boldogsággal töltött el, hogy 2. ultrámat is végigcsináltam, ráadásul a remélt 6 órán belül.

A célban aztán megnyugodtam, mert férfitársaim közül nem én voltam az egyetlen, aki könnyed járást próbált meg mímelni kevés sikerrel. A remek paprikáskrumpli és az ulraérem aztán minden fáradozásért kárpótolt.Köszönet a rendezõknek (élükön Rozitával!), az FB futótársaknak, Norbi barátomnak (aki elkísért a versenyre és RitaB(TTB)-vel minden Halál-domb leküzdés után új lendületet adott) és az újonnan megismert TTB tagoknak: RitaB (köszi a buzdító táblákat, amiket néhány kör után már értelmezni sem tudtam), DJ RushBoy, vajonmerre.
 
 
Rush2006Túra éve: 20072007.07.01 16:23:33
megnéz Rush2006 összes beszámolója
Halál 50 terepfutóverseny - Szigethalom

2 hete nem futottam egy métert sem, csak pihentem, strandoltam, és buliztam :-) Itt volt már az ideje egy futásnak, a Halál 50-et néztem ki magamnak.

A kiírásban láttam hogy nem lesz egyszerû feladatom, ugyanis egy 6 km-es körpályán kellett 8 kört menni, így fejben is ott kell majd lennem nagyon.

Reggel korán elindultam, de így is megint az utolsó percekben értem a rajthoz, mivel a HÉV állomástól még jóval arrébb volt a rajt, így a bemelegítõ kocogás meg is történt.

Vittem magammal egy futóhátizsákot, mert nem tudtam hogy hogy lesznek a frissítõpontok, de a rajtban mondták hogy 3km-enként, így tök fölöslegesen hoztam el a hátizsákot. Egy kulaccsal indultam neki, a futók nagy részénél semmi sem volt, én azért nem akarok kockáztatni.

Piri ismerteti a szabályokat, majd 10:00-kor elindulunk. A mezõny eleje õrült ritmust vesz föl, pár percig még látom a hátukat, aztán a 2 km-es tábla után én voltam a "mezõny közepe" se elõttem se mögöttem senki. Néha bevillant egy-két hát, de aztán el is tûntek.

Az elsõ kör frankón megy, de máris egyedül vagyok, nembaj akkor nézelõdök kicsit. Azon töprengek mintha jártam volna már erre valamikor. Ja igen! A Maléter Pál 56 teljesítménytúrán, csak akkor fordítva kellett menni. Azt is megfigyelem hogy errefele sok a turistajelzés, ami pozitívum számomra!

A kör után ezek a tapasztalatok értek: A szalagok tökéletesek, a kétes elágazásokban segítõk akik buzdítanak, a frissítõ bõséges, bár még nem használtam, és külön tetszik hogy minden km fel van tüntetve egy karón, így bele tudtam mérni olykor-olykor a tempómba. Az elsõ kör kb. 5:10-es tempóba megy.

A második körnél még mindig jól érzem magam, továbbra sincs se elõttem se mögöttem senki. Itt már frissítek az asztalokon található finomságokból. Elõttem néha megjelenik egy-két hát a hosszabb egyenesekben, majd utólérek egy ismerõs futót, aki belerúgott egy kõbe, és nem megy már neki, de azért követ egy jó ideig (5. körben ki is szállt)

Harmadik kör: Kicsit visszaveszek a tempóból, mert így behalás lesz.. Közben megjött a segítõm RitaB, aki transzparensekkel bíztat engem és a többieket, utólag is köszke, sokat segítettél!

Negyedik kör: Utólérnek.. Ja nem csak leköröznek.. Jesszus, ezek hogy mennek.. Õrültek.. De nem kell sokat várni, mert a gyorsabbak mögöttem eggyel feljebb kapcsoltak (vagy csak én lejjebb) és szépen el is hagytak. Én nem mentem senki után, próbáltam a magam ura lenni.

Ötödik kör: Na bazze begörcsölt az egyik lábam.. Elhagynak páran, majd utólér egy Tibi nevû futó akit ismerek már egy ideje, hamar elhagy, de az egyik segítõnél otthagy egy görcs elleni tablettát részemre hogy rágjam szét, segíteni fog. Megtettem, és jót tett, utólag is nagyon köszönöm!! A vádlim rendbejött, de a frissítõnél túl sokat pihentem, így a combom is szépen beállt..

Hatodik kör: Alig kocogok, nem nekem találták ezt ki.. Maradjak inkább a teljesítménytúráknál.. Mindkét combom közel a halálhoz, de nem adom fel!!

Hetedik kör: Hú de jó, még ez +1.. A tervem az volt hogy az utolsó kettõt megnyomom ahogy megy, de sehogy sem ment már. Utólér papamaci a Futobolondok topicból, meg elõtte egy csaj még, mindketten akartak adni görcsoldót, de már tökmindegy, ezt a két kört már kihúzom valahogy. Rájöttem hogy ilyen tablettának mindig kell majd magamnál lennie ha futok. Ma is egy új dolgot tanultam.. Nem véletlenül van a tapasztaltabbaknál ez a segítõ...

Nyolcadik kör: Na végre az utolsó!! Persze ez sem megy sehogy hiába erõltetem.. Az 5.km táblától kitaláltam hülyeségbõl hogy a 6-osig erõbõl futok már amennyire megy, és mérem stopperrel. 5:30 lett, majd megfeszültem, de már csak röhögtem.. Aztán jön az aszfalt, nem állok meg, megyek, futok!!! És beérek! Mindenki tapsol, szuper érzés, abban a pillanatban persze nem fogom ezt föl, kivagyok eléggé, felért ez egy 2000m szintes hegyi futással nálam.

A célban meleg kaja paprikás krumpli, akarok még maradni, de G.Tomiék indulnak Pest fele, így én se pihenhettem sokat. Kaptam egy pólót, és egy szép érmet! Ja, és 5:50-et futottam. Lesz ez jobb is..

Jövõ héten Rákóczi 110!! :-)