Túrabeszámolók


Tompa Mihály teljesítménytúrák

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2017
VadMalacTúra éve: 20172017.09.26 18:04:54
megnéz VadMalac összes beszámolója

 


„A jobban teljesítő országért ennyivel tartozom…”  (HétköznaPI CSAlódások)


 


Tompa Mihály teljesítménytúra ürügyén


 


A nemesi múlt kísértetével magára hagyott kastély szomszédságában, a Kígyó utcán az egyik házból ránk köszönnek. Mondanám, hogy a kerítés mögül, de az egyetlen elemnyi fémrács aligha nevezhető annak. Nincs járda se, pedig alig 50 méterrel vagyunk a nemrég térkövezett placctól, a templomtól szintúgy. Egy pataknyi árok választ el. Van úgy, hogy a patak tengerrel ér fel. Mit látni onnan – kérdem – mit látni?


Mert föntebb, a pincéken túl, a füves dombokról a Sajó völgyébe zuhanó sugárnyalábok keltenek feltűnést, zöldre locsolt mezők tagadják az őszt, derék sorokba rendeződnek a házak, élvezve a napfényt, ami a beígért eső helyett jött. A Mohosokon a délelőtt neszel, az alsószuhai kocsmában ismernek már, a völgyekből fölhallik a szarvasok bőgése. Ezeket a képeket teszem az emlékkönyvbe. És emberek szavát, akik így vagy úgy részesei a napnak. Vendégül látnak, örülnek a találkozásnak s én nemkülönben.


A szegények kutyái fáradtak, céltalanok és lassú a mozgásuk. Úgy néznek az idegenre, mintha már semmi sem érdekelné őket. Az én helyzetemben persze ez pozitív, békén hagynak. De képzeld csak el, hogy nincs különbség hétfő és vasárnap között, az előbbit nem lehet utálni, utóbbit szeretni. A gyerek udvarra kidobott bőrfotelt cincál szét, rozzant biciklin érkezik apa egy teljességgel céltalan útról. Szeméthalmokat fúj a szél, ha jön. Egy nagy öreg rádión szól a semmi, vagy ideahallik néhai Zámbó Jimmy a kocsmából: „…ugye, nem bántad meg?...”

 
 
 Túra éve: 2015
ghostartTúra éve: 20152015.09.30 10:29:20
megnéz ghostart összes beszámolója

 Tompa35


Már harmadszor indultam a Tompa TT-n most a leghosszabb 35 KM -es távot választottuk.


Kicsit féltünk a sok esõ miatt, ami a napokban esett, de vasárnap reggel szép kiránduló idõ révén belevágtunk.


9:00-kor startoltunk el csoki és jelvény már a rajtban, nagyon jó tempóban haladtunk az elsõ ellenörzõ pontig, Mohos Várig, a jelzéseket mi festettük ezen a részen, így szóba sem jöhetett az eltévedés, az OKT-n kellett haladni egészen Gömörszõlösig, Aki nem járt még errefelé, ki ne hagyja, az álla leesik a szép táj és a szép faluk láttán. 5km/h átlaggal haladtunk majd az OKT-rõl letértünk egy szalagozott útra, így kellett haladnunk teljesen  a célig, sokfelé táblákkal jelezték az irányt és a szalagok is jó helyen voltak, picit zavaró volt, hogy sárga színûek voltak a szalagok, és egy helyen be is néztük, mert nem voltunk figyelmesek és kicsit beleolvadt a környezetébe, de párszáz méter után visszatértünk a jó útra.


Sorrendeben:


Putnok-Mohos Vár- Kelemér - Gömörszõlõs- Alsószuha- Hegyes -hegy - Putnok


Alsószuhán betértünk Marika nénihez a kocsmába, (régen itt volt az EP) most tudtuk, hogy nem itt van, de szerettünk volna inni valamit, kikértünk fél dl Ouzo-t és 2 dl kólát ezért mindössze 350.- FT-ot fizettünk, és persze egy jó beszélgetést is kaptunk ingyen :)


Hegyes-hegy E.P.-ig tartottuk az 5KM/h sebességet, de amint elkezdett az út lefelé haladni a lábunknak nem tetszett így nagyon visszaesett a sebességünk, de még így is jó idõben beértünk.


A jutalmunk Oklevél és a túrázásról jól ismert Zsíroskenyér hagymával kombó, valaminr egyik túratársunk hozott saját készítésû csipkelekvárt. (mindenkinek jutott)


 


Összeségében nagyon jól telt a túra, szép idõben, mégszebb tájakon, jó szervezéssel. 


Köszönjük


 

 
 
 Túra éve: 2009
mz/xTúra éve: 20092009.09.30 11:16:22
megnéz mz/x összes beszámolója
Tompa Mihály 35
(A kiírásban szereplõ pontos táv: 33,0 km / 600 m)

Miután ez a túra egy teljesítménytúrák által viszonylag ritkán érintett vidéken vezet, gondoltam, bepróbálkozom vele. Szerettem volna kicsit elõzetesen tájékozódni az interneten, mielõtt nekivágtam, de nem sok mindent találtam errõl a túráról, itt a TTT-n sem volt beszámoló róla (így én írom most az elsõt!!!), a szervezõk honlapja pedig nem igazán informatív, ha jól sejtem, legutóbb valamikor három és fél éve frissítették… Miután a térkép áttanulmányozása után azt szedtem le, hogy a túra útvonala majd’ 15 kilométeren keresztül jelzetlen úton vezet, azért csak próbálkoztam a szervezõknél is, de a megkeresésemre õk sem reagáltak…

No nem baj, nem adom fel ilyen könnyen, úgyhogy vasárnap reggel még így is ott voltam a putnoki állomásnál, s nekivágtam a távnak. Érdekességként éltem meg, hogy a túra jelvényét mindjárt induláskor a kezembe nyomták (két csoki társaságában), ami kicsit meglepett, mert másutt ezt a célban szokták adni, de döbbent arcomat látva a szervezõk tájékoztattak, hogy a célban oklevelet adnak majd… Hát végülis nekem úgy is jó… A rajtnál még azt is elmondták, hogy frissítõpont lesz Keleméren, aztán majd a célban kaja, úgyhogy minden információval a tarsolyomban nekivágtam a 33 kilométernek - amirõl aztán az itinert olvasva kiderült, hogy valójában 34,3.

Az elsõ EP a Mohos-tavaknál illetve a Mohos-várnál volt. Nem a rendezõk hibája, hanem az én tájékozatlanságom eredménye, hogy én itt bizony a kapott térképbõl kiindulva egy várat és két tavat vártam, mert a vár az úgye vár, a tavak meg a rajtban kapott térképen nagy kék foltokkal voltak jelölve.
Na, ehelyett se vár, se tó… :-)

Mint kiderült, a Mohosi vár egy földvár, ami gyakorlatilag egy földsánc, a tavak pedig idõszakosak, csak akkor vannak, ha esõs idõszak van. Az meg most nincs. :-)

Hát sebaj! Mentem tovább Kelemérre! Keleméren frissítõpontra számítottam, hiszen ezt mondták a rajtban… Megérkeztem a Tompa emlékházhoz, ami nagyon szép állapotban van, nagy pozitívum, hogy nyitva is volt, s a túra résztvevõi díjtalanul meg is látogathatták. Szintén pozitívum, hogy a kék túrás pecsétet a szervezõk ideiglenesen az EP-re helyezték, így azt is gond nélkül be lehetett gyüjteni! Hogy milyen volt a frissítõpont? – Hát az az nem volt…
Illetve nekem igen, mert elõvettem egy Cola Light-ot a hátizsákomból és a Tompa ház lépcsõjén megittam! De amúgy semmi…

Az OKT-n haladt az út tovább Gömörszõlõsre.
Gömörszõlõs egy nagyon takaros kis település, engem leginkább az Õrségre emlékeztetett szépen felújított régi parasztházacskáival. Tényleg idilli hely! A Néprajzi gyûjteményben ismét ki volt készítve az OKT-s pecsét (illetve a helyettesítõ múzeumi pecsét, mert az OKT-s pecsétrõl eltûnt a gumi…), ami nagyon pozitív, minden itt is látogatható volt, ami szintén nagyon pozitív. Nem minden nap jár erre az ember, az nagyon jó, hogy ha már egyszer erre visz az útam, akkor mindent megnézhetek, amit érdemes, ez nagyon klassz ötlet a szervezõk részérõl!

A falutól pár száz méterre búcsut intettünk a kék jelzésnek, s innentõl a hátralévõ szûk 15 km-t jelzetlen, szalagozott úton tettük meg. Némi megjegyzést, ha elfogadnak a szervezõk egy túrázótól : a szinte teljesen átlátszó, halványkék szalag (szerintem szemeteszsák volt felaprítva) nem a legideálisabb ilyen célra, mert alig lehet észrevenni, messzirõl pedig egyáltalán nem látszik!

Azért viszonylag gond nélkül eljutottunk Alsószuhára, ahol a presszóban Marika néni kõbrutál hideg üdítõje zseniális volt! Köszönet a nagy választékért és azért az igazi kedvességért, amivel Marika néni osztogatta az életmentõ innivalókat! Nagyon jól esett!

Alsószuha után irány az erdõ! Én igazából imádok erdõben gyalogolni, de ami itt következett, az kicsit monoton volt… Nem tudom mire vélni, hogy egy 33 km-es túrán az elsõ 20 kilométerben van 4 ellenõrzõpont, utána pedig több, mint 10 kilométeren semmi… Az más kérdés, hogy az ellenõrzõpontok számozása sem teljesen világos, nem tudom a 2-es után miért a 4-es, az 5-ös után miért a 7-es következik… 3-as és 6-os nincs….
Lát ebben logikát valaki?

Amúgy az a hiányzó 6-os EP az erdõben valahol tök jól jött volna, mert ez a 10 km kicsit monoton volt így… De nem ez volt a legnagyobb baj! Azok a klassz átlátszó világoskék szalagok egy ideig csak jöttek, jöttek, de aztán egyszer csak valahol a Hegyes hegy környékén egy T keresztezõdéshez értünk, ahol szalag se jobbra, se balra… Ez az erdõ közepén igen jópofa dolog tud lenni!

Teljes tanácstalanságomban jobb ötletem nem nagyon támadt, mint az, hogy próbáltam kitalálni a helyes utat, de aztán szép lassan valóságos kis tömeg verõdött össze, volt aki hátulról, voltak, akik a két lehetséges irányból jöttek visszafele, elmondásuk szerint több száz métert mentek az erdõben mindkét lehetséges irányba, szalagot sehol nem láttak, viszont mindig újabb és újabb keresztezõdésekhez értek…szalagnak nyoma sem volt!
A helyzetet nehezítette, hogy az útvonalon semmi olyan pont nincs, ami alapján legalább azt beazonosíthattuk volna, hogy nagyjából hol vagyunk…

Némi tanakodás után aztán jó néhányan együtt elindultunk a számunkra legvalószínûbbnek tartott irányba, délkelet felé, de hamarosan újabb és újabb keresztezõdéseket értünk el. Útközben a rendezõk fikázása remek témának bizonyult – sajnos azt kell mondjam, hogy erre nagyon is rászolgáltak! Bõ másfél-két kilométer után találtunk ismét egy szalagot, onnan aztán már viszonylag gond nélkül lejutottunk a Putnoktól már alig pár kilométerre lévõ ellenõrzõpontig.

De azért a szervezõknek lehet, hogy el kéne gondolkodni azon, hogy ha bevisznek 30-40 embert (azt hiszem ennyien indultak ezen a távon) az erdõ közepére, jelzetlen utakon, akkor oda kéne figyelni arra is, hogy a kivezetõ utat is meg lehessen találni! Nem tudom, vajon mindenki szerencsésen rátalált-e a helyes útra, de az, hogy mi nem tévedtünk el, legkevésbé sem a rendezõk érdeme!

Ha tettek ki végig szalagokat és valami más oknál fogva nem voltak ott, akkor is csak õket fikázhatom, az õ dolguk lenne, hogy ezek a túra idõpontjában igenis ott legyenek! Ha ezt nem tudják megoldani, akkor pedig javaslom a jelzett utak preferálását – ne kalandozzunk jelzetlen utakon, ha nem vagyunk felkészülve rá! Ha ez nem megy, akkor maradjunk a kijelölt utaknál, az sokkal egyszerûbb!

Meg ha szabad még ötleteket adni: nagy butaság az, hogy az EP-ken nem rajtszámot, hanem mindig a túrázók nevét írják fel a pontõrök maguknak, mert emiatt állandó sorban állás van egy olyan túrán, ahol egyébként nem is magas az indulói létszám… Na meg az EP-ket is érdemes lenne újragondolni… Alsószuhától Putnokig semmi, az a Putnok elõtti meg oda, ahol most van, már minek?

Szóval lehetne itt egy-két dolgon fejleszteni - azzal együtt a vidék meseszép!

Táj/útvonal/feeling (szerintem): 4
(az útvonal néhol nagyon szép helyeken vezetett, azt sajnálom, hogy Gömörszõlõsig (20 km) szinte végig aszfalton kell menni, de hát ez az OKT útvonala… Gömörszõlõs és Alsószuha között megunhatatlanul gyönyörû a táj, az utolsó erdei szakaszra sem szívesen mondom ezt, de kicsit unalmas… Egy EP-vel meg lehetne törni, fel lehetne dobni.. ja tudom, macerás felmenni a Fehérlovas tetejére egy EP-vel, de hát valahol éppen ez volna a túraszervezés lényege…)

Szervezés (szerintem): 3
(a pontõrök okésak voltak, a keleméri Tompa ház és a gömörszõlõsi néprajzi múzeumba való bejutás nagy pozitívum, tetszett, hogy az OKT-s bélyegzõkkel is készültek, viszont tartom azt a véleményem, hogy az EP hülyén vannak elosztva, a kaotikus számozásukat sem értem…na meg az a bõ másfél km-nyi szalagmentes szakasz közben három darab három-négy ágú keresztezõdéssel az erdõben…na az gáz! Csak a GPS-nek köszönhetem, hogy legalább égtájilag jó irányban indultunk – remélem az utánunk jövõk is kitaláltak az erdõbõl)

Itiner/útleírás (szerintem): 3,5
(a jelvény nagyon egyszerû, gyengécske, az itiner sincs túldizájnozva, ezen is lehetne szépíteni kicsikét, a leírás pedig lehetne sokkal részletesebb a jelzetlen szakaszon, az más kérdés, hogy tudom, nehéz leírni egy olyan útvonalat, amiben alig vannak beazonosítható pontok. A térkép melléklet szerintem jó, a jelzetlen szakaszon azonban nem sok hasznát vettük…Az emléklap nagyon szép és igényes munka – aki ezt csinálta, nem tudná megtervezni az itinert és a jelvényt is????)

Ellátás/szolgáltatás(szerintem): 4
(nem tudom miért mondják, hogy van Keleméren frissítõpont, ha egyébként nincs, az alsószuhai Marika néni viszont csillagos 5-ös! A cél kínálata átlagos, meg ott talán lehettek volna kicsit kedvesebbek, segítõkészebbek is a hölgyek)