Túrabeszámolók


Fel a Kopasz-hegyre!/Nagy-Koppányra!/Nagy-Mánára!/Hegyes-tetőre!/Gömbölyű-kőre!

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2009 2010 2011 2012 2013 2014 2016 2017
 Túra éve: 2009
andrew79Túra éve: 20092011.03.13 10:59:46
megnéz andrew79 összes beszámolója

 


Fel a Nagy-Koppányra! - 2009. október 18.


 


Mivel több börzsönyi mozgalmat is megkezdtem, a túra jó lehetõség volt több pont begyûjtésére. Szobig vonattal utaztam, onnan busszal Márianosztrára. Kora reggel volt, turistával nem találkoztam.


A helyi kisboltban bélyegeztem (Pálos mozgalom), majd el is sétáltam a templomig (éppen harangoztak), amely mellett az élõ pálos hely található, feljegyeztem a „Várak a Börzsönyben” kódot. Visszagyalogoltam, és a Z jelzésen kezdtem meg 3 Börzsöny-csúcsai (BCS) pont becserkészését.


 


Kopasz-hegy: folyamatosan emelkedett az út, majd a Z hszög még meredekebb kaptatóval vitt fel a csúcsra, mely nevéhez méltóan "kopasz" volt. Sajnos ködös volt az idõ, így a kilátásban nem nagyon lehetett gyönyörködni.


 


Só-hegy: továbbhaladtam a Z jelzésen, a Lengyel-rétek után kellemes út következett, majd izzasztó emelkedõ a Só-hegyre, ahonnan ismét nem volt a térkép által ígért "Szépkilátás".


 


Nagy-Sás-hegy: továbbhaladva egy erdõirtásos rész után (jelzés nuku) egészen sûrû erdõbe értem, majd ismét egy Z hszög jelzésen kellett felkapaszkodni a csúcsra, mely a mai nap legmagasabb hegye volt (608 méter).


 


Idõvel nem álltam rosszul, hamarosan elértem a Z + jelzést, melyen balra fordulva hamarosan Nagyirtáspusztán voltam. Sajnos vizet nem tudtam vételezni, viszont találkoztam túrázóval, moiwa sporttárs már letudta a Nagy-Koppányt és sietett tovább. Nagyirtáspuszta után rettenetes sár volt a K + jelzésen, de nem volt mit tenni, ez vitt fel a csúcsra. Leírt néhány kurflit az út, de végül csak felértem, és nevezés után meg is kaptam a díjazásomat + ellátmányt. Nagyon szép volt, ahogy a ködfelhõbõl elõbukkantak a szomszédos erdõk. Feljegyeztem a BCS kérdésre a választ, majd a kétnapos túrán lévõkhöz csapódtam, akik között felfedeztem egyik egyetemi évfolyamtársamat.


 


A Koppány-nyeregbõl hamarabb továbbindultam, de sikerült egy jelzetlen földútra elkavarnom, ahonnan szó szerint árkon-bokron keresztül tértem vissza a jelzésre. Bár a Nagy-Galla is tervbe volt véve, végül a P jelzésen haladtam tovább, nagyon szép erdõben.


 


Márianosztra elõtt csatlakozott be jobbról a Z jelzés, innen szépen látszott a Nagy-Galla és a Varjú-hegy, ráadásul éppen kisütött a nap is. Éppen elértem a kisvonatot, mellyel bevonatoztam, Szobra, nagyon hangulatos volt. 


 


Készítettem néhány képet is: http://nagykoppany.andrew79.fotoalbum.hu/