Túrabeszámolók


Vár az Essegvár és a Hölgykővár!

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2010 2012
 Túra éve: 2010
PlecsTúra éve: 20102010.04.09 10:39:54
megnéz Plecs összes beszámolója

ESSEGVÁR, HÖLGYKÕVÁR


A Bakony 50-rõl mindkét vár nagyon kis kitérõvel elérhetõ, ezért arra gondoltam, ha már arra járok, kicsit begyorsítok a "váras" túramozgalmat illetõen és gyarapítom a már korábbi túrákon "kiérdemelt" váras kitûzõkollekcióm.


A túra útvonalától az Essegvár oda-vissza nincs 4-500 méter, tehát még kitérõnek sem igazán nevezhetõ, egy aprócska kis dombocska megmászásáért "cserébe" a szépen helyreállított vár elõtt találtam magam, s a környéket teljesen felölelõ kilátás is bõven megérte azt a szûk pár percet, amibe a várdomb megmászása tellett. Érdekes, hogy a "bakonyötven"-es mezõnybõl nem sokan mentek fel a várhoz, legalábbis én nem tapasztaltam, pedig megérte volna... Mondjuk a tényekhez tartozik, hogy bár ott megy el az út szinte közvetlenül mellette, az útról maga a vár nem nagyon látszik, a helyiek nem szórják tele figyelemfelkeltõ táblákkal a környéket és a Bakony 50 itinerében sem ejetnek szót az útba esõ látnivalókról, így talán sokan nem is tudják, hogy egy igazi érdekesség mellett mentek el. Azért a tényekhez tartozik, hogy tavaly én is úgy elmentem a vár mellett, hogy fogalmam sem volt róla, hogy egyáltalán ott van...De nem baj, idén nem hagytam ki! :-)


Az Essegvár szépen felújított bástyájáról megnézhetsz pár képet a Bakony 50-rõl szóló oldalon itt: www.plecs.hu


A Hölgykõvár a táv vége felé, közvetlenül a Városlõdre bevezetõ aszfaltútra való letérés elõtt "kínálta" magát - ezt is útba ejtettem, már csak azért is, mert ide beszéltem meg elõzetesen találkozót a túramozgalom szervezõjével, hogy a korábban meglátogatott várak kitûzõi átvegyem - volt tehát plusz motiváció. :-) Ez sem egy gigakitérõ, de ez oda-vissza azért megvan köbö egy kilométer, de az amúgy sem igazán bonyolult útat még sûrû szalagozás is segítette.


Sajnos a Hölgykõvár nincs olyan szép állapotban, mint az Essegvár, de mindenképpen megérte a kitérõt, bár férfiasan be kell vallanom, hogy a lábamban lévõ majd' 48 kilométernek köszönhetõen a vár tetejére való felmászáshoz már én sem voltam elég lelkes... Viszont úgy láttam, hogy a nagyobb táv ellenére a Hölgykõvárhoz többen ellátogattak, mint az Esseg várhoz - de ezt a túra szervezõje tudná igazán megmondani.


Én mindenesetre köszönöm a szervezõnek a szép kitûzõket, a korrekt tájékoztatást, a várakról adott információkat, a csokikat, a szalagozást, meg egyáltalán a sok fáradozást, amit egy ilyen túramozgalom mûködtetése kíván.


Ide továbbra sem igazán bírok beszúrni képet, úgyhogy ha a Hölgykõvárról szeretnétek látni egy "áptudét" fotót, a honlapomon a Bakony 50 oldalán megtaláljátok a hozzá vezetõ útat: www.plecs.hu