Túrabeszámolók


PMTT teljesítménytúrák

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2012 2013
 Túra éve: 2013
okt50tomiTúra éve: 20132013.02.02 11:30:07
megnéz okt50tomi összes beszámolója

 Nagykovácsi NagyNyolcas 24


Erre a túrára kötelezõ volt jönni, már csak a PMTT díjazás átvétel miatt is. :) Amit tavaly szeptemberben kezdtem a Cartographi Kupa kiegészítéseként, és így is simán összejött. :) A DDK2012-es csapatból többen indultunk, a többség elõre rohant, így ketten mentünk Évával. A jég sapkában öltözött Nagy-Szénás hozta meg a igazi küzdelmet, ahol mindenki lelassult. Szerintem ez volt a túra legjobb része.:) Itt Gyuriékat utolértük, és jó darabig velük bandukoltunk. A Nagy-Kopaszra is tettünk kitérõt. Az Anna-vadászháznál András'bá utolért, és vele hármasban értünk be a célba. Nagyszerû túra volt, mindenkinek csak ajánlani tudom. :) Részletes értékelés:


Pozitívumok: • Kedves, lelkes szervezõ csapat

 • Nagyon szép havas táj

 • Elõnevezés (máshogy nem is lehetett indulni. :))

 • Nagyon jó útvonal leírás

 • Pontos kilométer és szintadatok

 • Nagyon szép és stílusos kitûzõ és oklevél (PMTT mozgalomé is)

 • Évente változó díjazás

 • Jó szervezés (rövid sor a rajtban és a célban)

 • Jó ellátás (rajtban 1 szaloncukor, késõbb Ritter Sport vagy pálinka, sport szelete vagy nápolyis csoki és a célban tea és pogácsa)

 • Nagyon jó ár/érték arány (a PMTT-ben részvettek számára különösen)

 • Pontõrök nélküli ellenõrzõpontok által behozott játékosság (megkeresés és kérdésre válaszolás)


Negatívumok: • A teát eldobható mûanyag pohárba töltötték, ami környezetvédelmi szempontból nem a legjobb.


Javaslatok: • Mindenkinek saját poharat/kulacsot kelljen hozni, és csak abba tölteni a teát. Környezetvédelmi és takarékossági megfontolások miatt is ez lenne a célszerû

 • Jó lett volna, ha fekete-fehérben azt a térképet is megkapjuk a rajtban, ami a honlapra is fel lett töltve, a még egyszerûbb tájékozódás végett, akinek ez nehezen megy.

 • Az itinerben az ismertebb helyekrõl rövid leírás/ismertetõ jó lett volna.

 • Az útvonal leírás a Nagy-Szénáson a kék kanyarját levágja a kékrõl a pirosra átmenetkor. Ezt kéne javítani, valamint a  feltöltött térképen a 3-as ep rossz helyen volt jelölve. 


 

 
 
ZETúra éve: 20132013.01.31 21:06:22
megnéz ZE összes beszámolója

A múlt hétre tervezett séta betegség miatt kimaradt, és a mai családi 9km-es tervet is keresztülhúzta Mandula Gyuszi - bár utólag visszagondolva a Nagyszénás jegére, talán nem is baj - de kezdjük az elején... 


Folytatás, képek, térkép, gps-track: 2013.01.27. PMTT a Budai hegységben - Nagykovácsi KisNyolcas

 
 
KortomTúra éve: 20132013.01.29 13:54:26
megnéz Kortom összes beszámolója

 Beszámoló a Nagykovácsi NagyNyolcas 24 túráról képekkel


 A Kutya és a Szénás a Kopasz nélkül

 
 
MirPTúra éve: 20132013.01.27 18:22:54
megnéz MirP összes beszámolója

PMTT a Budai-hegységben - Nagykovácsi KisNyolcas 20 túrabeszámoló és képek a turazo.ininet.hu oldalon!

 
 
bullwTúra éve: 20132013.01.27 17:05:19
megnéz bullw összes beszámolója

 Nagykovácsi Nagynyolcas 24


 


http://bullw.blogspot.hu/2013/01/nagykovacsi-nagynyolcas-24.html

 
 
 Túra éve: 2012
Dalmata MentésTúra éve: 20122012.02.01 21:21:36
megnéz Dalmata Mentés összes beszámolója

Vasárnap egyesületünk néhány lelkes tagja részt vett a Nagykovácsiból induló teljesítménytúrán. Négylábú kedvenceik társaságában igazán jól telt a kirándulás, még a fogvacogtató hideg sem tántorította el õket a 11 km-es út megtételétõl (bár egy véletlen folytán 17 km-esre sikeredett a táv). A fázósabb pöttyösök büszkén viselték színes pulóverüket, s a pöttyös fülvédõt is hasznosnak találták. "


Nagyon örültünk, hogy ilyen kedvesen fogadtak minket négylábú barátainkkal a túrán. 


Üdvözlettel: a Dalmata Mentés Csapata


 


http://dalmatamentes.blogspot.com/

 
 
ToteszTúra éve: 20122012.01.29 19:33:50
megnéz Totesz összes beszámolója

 Egyre nõ az aktív csapatunk, hiszen ma hárman indultunk el az elsõ PMTT a Budai-hegységben túrán. Anita, Kortom és én nagyon kedveljük Nagykovácsit, így egy laza, fényképezõs túrát terveztünk.


Tarnai-pihenõ (Fotó: Vyviora Anita)

Nyolc óra után érkeztünk meg a római katolikus plébániához, ahol a villámgyors nevezés után vágtunk bele a 23 km-es távba. A CBA után, majd átkelve a hídon a múlt héten már érintett piros sáv jelzésen kezdtünk bele a szintezésbe. Az erdõbe érve a fagy miatt nagyon jeges úton csúszkáltunk a Nagy-kopasz irányába. Anita felelevenítette a tavaly nyáriCartographia - Budai Kilátók túráját, majd megjegyezte, hogy eddig csak melegebb idõben járt ezen az útvonalon. Hiába, mindig új élményekkel gazdagodik a túrázó.

 

Az 559 méter magas Nagy-kopasz csúcsán álló Csergezán Pál-kilátó felé már-már korcsolyapályán kellett közlekednünk. De megérte! A Budai-hegység legmagasabb pontján ugyanis a rossz idõ ellenére is remek kilátás fogadott minket.

 

„Új, lenyûgözõen szép formájú kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 m-es Nagy-Kopaszon. A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedõ kilátó felsõ szintje 18 méter magas. A pont 100 lépcsõfokon elérhetõ magasságból egyedülálló körpanoráma tárul a látogatók szeme elé. Tiszta idõben a fõváros 100 kilométeres környezetét belátni, a Mátrától a Pilisen és Zsámbéki-medencén át a Velencei-hegységig. Az esztergomi bazilika akár felhõs idõben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik.” – áll a Pilisi Parkerdõ Zrt. weboldalán.

Csergezán Pál-kilátó (Fotó: Vyviora Anita)

Az ellenõrzõpontban kiváló pálinkával kínálták meg a kirándulókat. A fotózás után az Anna-vadászlak felé vettük az irányt. Hol sütött a Nap, hol beborult az ég. Felváltva váltakozott a jeges és a saras út. Nem volt olyan pillanata a túrának, ahol ne lett volna útitársunk, szerencsére sokan neveztek a három különbözõ táv valamelyikére. A Telkivel párhuzamosan futó zöld kereszt jelzésû erdészút hosszas emelkedõje végén értük el a Telki-hegyet és az Anna-vadászlakot. A hangulatos és gyönyörûen karbantartott ház mellett csoki járt a pecsét mellé.

Anna-vadászlak (Fotó: Vyviora Anita)

A 23-mas és a 17-es táv elágazásánál egy unalmas jelzetlen útra kanyarodtunk rá. Itt már kevesebb túratársat értünk be és még kevesebben futottak el mellettünk. A távolban álló Kutya-hegy látványa új erõt adott nekünk, hiszen még sosem másztuk meg. Eddig valahogy mindig kimaradt, amit nagyon szerettünk volna korrigálni.

Úton a Kutya-hegy felé (Fotó: Vyviora Anita)

A Kutya-hegy gerincén, a nyergen elhaladva tértünk rá a Nagy-szénás csúcsára vezetõ útra. Ez már ismerõs volt számunkra, hiszen az OKT és a Téry túrák keretein belül már több ízben megfordultunk ezen a pompás hegytetõn.  Nyáron böglyök és az erdõ meleltt szúnyogok riogatják a tikkasztó hûségben az arra járót, míg télen a fagyos szél. A Nagy-szénáson mindig fúj a szél, ezt a mítoszt ma sem tudtuk lerombolni, de nem is baj. Ez a hely jellegzetessége.

„A Szénások dolomit hegyeit a Budai-hegységben az 1800-as évek vége óta az egyik kiemelkedõ jelentõségû hazai természeti területként tartják számon. A társulások számos bennszülött (endemikus) és maradvány (reliktum) faj élõhelyét jelentik, közülük a pilisi len (Linum dolomiticum) a világon egyedül itt él. Értékét az Európa Tanács 1995-ben Európa Diploma adományozásával ismerte el. Természetvédelmi kezelésére 2003-ban az Európai Közösség LIFE-Nature programjából nyertünk támogatást.” – írja a Szénások.hu

Nagy-szénás (Fotó: Vyviora Anita)

Innen már csak lefelé vitt utunk. A célban meleg tea és pogácsa várt minket. Rövid öltözés után pedig hazaindultunk.

 

A szervezés ott volt a toppon, gratulálunk érte, valamint köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a lenyûgözõ túrának.

 

A túráról készült képeinket ITT tekinthetitek meg.