Túrabeszámolók


túra éve: 2013
Eplény / Bagolyvár (VBTE) / Álmos-hegy/Csesznek/Kő-árokTúra éve: 20132013.09.29 07:25:31

 Gyönyörû idõ volt, az útonalon már többször jártam. Cseszneken csoki, tea, Porva-Cseszneken alma/körte, célban kenyérlángos, tea volt az elláttás. Nagyesztergár határa és a patakátkelés között a jelzések elég hiányosak. A patakátkelés és Csesznek között elhagytam a Rómer Flóris emlékút igazolófüzetemet, ha valaki megtalálta volna, kérem értesítsen.  tomki@freemail.hu

 
 
túra éve: 2011
Négyszögletes Kerekerdő 55/40/25Túra éve: 20112011.07.03 15:16:20


2011.07.02.


Ma reggel 8 órakor indultunk Pápáról Ajka-Padragkútra, tejesíteni a 15-km-es Négyszögletes Kerekerdõ túrát. Kb. 35 percnyi utazás után megéreztünk a rajthoz, a padragkúti Andi presszóhoz. A szomszéd utcában, ahol parkoltunk, rögtön meg is ismerkedtünk  egy helybéli bácsival aki érdeklõdött affelõl hogy mi járatban vagyunk errefelé, majd a presszó teraszán jelentkeztünk a túrára, s elindultunk. Hamarosan a sárga sáv jelzésû turistaúton eljutottunk a Padragi-sziklákhoz ahol egy kocka Boci csokit és az utolsó elõtti, már punnyadt õszibarackot kaptam. Itt felmentünk a Padragi-sziklákra és a sziklák mellett lévõ kilátóba, ahonnan a tiszta idõnek köszönhetõen látszott a Tátika, a Rezi, a Ság-hegy, a Somló, látszottak még a sümegi és a magyarpolányi hegyek is. Innen tovább indultunk, s egy jó ideig egy kicsi erecske völgyében mentünk, ahol több helyen is ügyességünket nem kímélve kellett átugrálni az ér egyik oldaláról a másikra. Ezután kiértünk egy tisztásra, majd a Zsellér legelõre, ahol az út igazából ezt a négyszögletes legelõt megkerüli, de mivel könnyedén e lehet vágni a legelõn keresztül az utat mi is így tettünk. Ez még a hasznunkra is vált, hiszen a legelõn több lepkefajjal is megismerkedtünk. A legelõ mellett átmentünk az országúton, és megláttuk az Atibor-hegyet és a Négyszögletû Kerekerdõt. A hegyig szinte végig egy dimbes-dombos, tölgyfa-cserjés tisztáson haladtunk, s elértük a mesebeli erdõt ahol a fenyves szélén az ellenõrzõpontnál Öcsi és Balaton szelet várt minket. A visszaút egy ideig vasoxiddal vörösre  színezett bauxitos földúton ment, majd elértük Halimbát, s a falut elhagyva unalmassá kezdett válni a kaszáló és az országút, de itt is feltaláltam magam: gyûrût készítettem vadvirágokból.


Hamarosan beértünk a célba, az Andi presszóhoz, ahol zsíros kenyér várt minket. Átvettük a kitûzõt és az emléklapot, majd ettünk finom friss zsíros kenyérbõl. Alighogy beértünk a célba komolyabban kezdett cseperegni az esõ, bár néha túra közben is csepergett. Indultunk vissza az autóhoz, de amint odaértünk, a helybéli (a beszámoló elején már említett) idegen bácsi rögtön meglátta, hogy visszaértünk, kijött a háza elé, s érdeklõdni kezdett arról, hogy elfáradtunk-e és arról, hogy merre ment a túra. A beszélgetés után hazaindultunk kipihenni a nekünk 4 órán át tartó kirándulást.


Hála a nem is meleg,és nem is hideg, pont jó idõjárásnak, illetve a pontos térképnek és útjelzéseknek zökkenõmentesen ment a túra, s jó is éreztük magunkat!          


(írta: Dabóczy Orsolya, 11 éves)                                                                                                                 

 
 
túra éve: 2008
Odvas-Kő-risTúra éve: 20082008.04.12 22:01:10
Közeli túra - kötelezõ részvétel. Igaz az idõjárás-elõrejelzés, a
reggeli borultság és zápor miatt sokáig bizonytalankodtunk az
indulásban, aztán 1/2 10-kor kutyafuttában elindultunk Bakonybélbe,
10:05-kor már neki is indultunk a kis körnek.
Változatos idõ kísért, hol kisütött a nap, hol hûvös szél fogadott, de
esni nem esett.
A Gerence-völgyben még nem virágzik a medvehagyma, sok denevérodút
láttunk, az egykori kisvasút nyomait is felfedeztük.
Az Odvaskõi ellenõrzõponton Orsi (9 éves) harmadik csalódása -
elfogyott a csokoládé. Elõbb azt sajnálta, hogy a kiskörön nincs
lekváros v. zsíroskenyér, meg hogy nincs társaság a kiránduláson,
ráadásul mi vagyunk az utolsók. Igy aztán nehezen haladtunk felfelé a
Kõris-hegyre. Reménysugár, amikor a nyiladékon át megpillantottuk a nagy
gombát, de még ezután is elég sokáig kellett felfelé menni. Végre
felértünk, sajnos a párás idõ miatt kilátásunk nem volt, csoki viszont
igen, nagyon finom, kókuszos, úgyhogy ettõl fogva minden rendben volt.
Fenn a hegyen odvas-keltike mezõben gyönyörködtünk, aztán megnéztük a
barlangot, a halomsírmezõt (nem kelta, hanem késõ bronzkori). Ezután a
túra legszebb része következett - a zöld jelzés menti erdõ - csodálatos
volt. 4 órára beérkeztünk a célba, megkaptuk az elmaradt csokit is,
minden jó, ha vége jó. Köszönjük a szép túrát.
 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár