Túrabeszámolók


túra éve: 2011
BEAC Maxi / Turista KékszalagTúra éve: 20112011.09.11 16:33:10

Beac maxi-Börzsöny 50


 A túra elején békésen sétálgattam, fotóztam, pihentem, ahol kellett, múlattam az idõt rendesen. Utolsó voltam a késõi, 9:12-es indulás miatt.


Ekkor még nem sejtettem, hogy a honlapra kiírt este 9-es beérés helyett 8 ig lehet célba érni, a reggel 8-as indulóknak volt csak 12 órájuk, a többieknek be kell hozni azt, amivel késõbb indultak. Amikor ezt megtudtam, hirtelen bajban éreztem magam és igen sietõs tempóra váltottam Nógrád után, hogy beérjem az utolsó elõtti embert, akit korábban láttam magam elõtt. Még bele is kocogtam a Béla-rétig, pedig nem vagyok az a futós fajta. Vizem kifogyott már korábban.


Saj-kút elõtt megcsípett egy lódarázs a fejemen. Ekkor igazán jól jött volna az elérhetõség, ami még mindig nincs az itineren, akárcsak bármiféle túraleírás.


Mivel véletlen elmentem a Saj-kút mellett és felfelé félúton tántorogva már lusta voltam visszafordulni hozzá, víz nélkül kellett menni a Csóványosig. Lankadtam kissé. :) Siettem, ahogy tudtam, azzal a céllal, hogy utol kell érnem az utolsó elõtti túrázót. Foltán-kereszten tudtam meg, mikor felért, hogy felesleges volt, mert leelõztem õt pont akkor, amikor õ mentõt hívott lent egy biciklis lánynak, akit szintén lódarázs csípett meg.(kösz a vizet..) Csóványos elõtt, az onnan lefelé tartó pontõrökkel találkoztam. Sajnos számítottam a Csóványoson valamennyi vízre, nem kellett volna. Végülis oda tényleg nem lehet felcipelni sok dolgot. NagyHidegen legalább volt a mosdóban. Ekkorra már lejjebb ment a csípés dudora a nyakam felé és nem volt annyira rossz már.


Nagyhideghegyrõl lefelé futva akartam behozni a maradék hátrányomat. 10 perc alatt kellett volna leérni a Kisinóci pontzárásra. Szembe jövõk mondták, hogy kb 10 perccel van elõttem az a bizonyos utolsó elõtti ember. Meghívatta magát velem egy sörre A Foltán-Kereszten, gondoltam, muszáj elérnem, különben sehogy sem lesz ebbõl sörözés. Roncsot csináltam magamból a lefelé futással a köves nyiladékban. Sajnos a pontõrök ekkorra már leléptek a turistaháztól. Gondoltam, sebaj, pecsételtem magamnak kéktúra pecséttel, akkor is beérek 8-ra, maximum 9-re, vagy utána, nekem az is jó még, aztán az asztalra csapok, ha nem akarnak jelvényt adni :)


(utólag furcsa a gondolatmenet, hiszen 8-kor elmennek a pontõrök...)


Az új kéken mentem borzalmas susnyásban, nem volt jó érzés tudni, hogy valószínûleg mások a sima rövid autóúton mennek. Bár lehet hogy nem is erre kéne jönni hivatalosan, az itinerbõl ezt nem lehetett megtudni. Kóspallagon utána kérdeztem, láttak e egy túrázót itt elmenni kb 5-10 perce, mondták, hogy már régóta nem láttak senkit. Arra gondoltam, mivel õ is biztosan lekésett errõl a pontról, talán feladta és busszal hazament. Innentõl, már nem volt kedvem az egyedüli sötétben kóválygáshoz az erdõben, ráadásul a semmiért.


Még megindultam Törökmezõ irányába, mivel az orrom elõtt ment el a busz. Aztán félúton ránéztem az órára és döntöttem, hogy ennek nincs értelme, fényévekkel vagyok a mezõny mögött, sötétedik... inkább kimegyek inkább valamerre hogy mielõbb hazajussak. Nemkicsit volt rosszabb érzés, hogy minimum 6 km-t kell menni még a legközelebbi vonatmegállóig, mint egy perccel elõtte az, hogy még 14-et a kitûzõig. Gondoltam, megnézem még ezt a zárdaromot, hogy legyen valami. Aztán stoppoltam az úton és felvett az elsõ kocsi.


Néhány dolgot azért furcsállok. Õrült lemaradással kullogva haladtam a vége felé, a kék jelzésen, de nem találkoztam seprûvel. Azt hittem, egy pontõr nem mehet el addig a pontról, amíg emberek vannak a pontja mögött... Meg aztán úgy adtam fel a dolgot, hogy a szervezõk nem is tudtak róla, hogy én kiszállok. Elérhetõségük nem volt. Gyakorlatilag felõlük még most is az erdõben lehetnék, akármilyen állapotban. Nem tudom, hogyan mûködik pontosan egy túra levezetése, de máshol én mindig láttam, hogy az indulókat sorszám szerint pipálják ki a pontõrök, késõbb a seprûk felszedik a lemaradókat, elmennek együtt a következõ pontig, vagy efféle és a pont akkor kezdhet pakolni. Volt máshol rá eset, hogy dzsippel mentek ki sérültért. Ha a szervezõk a lemaradókat szimplán otthagyják az erdõben, abból baj is történhet, ha történik valami komolyabb baleset vagy ilyesmi.


Jó túra volt azért, egy dolog nem tetszett, hogy nem sikerült :(

 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár